lördag 25 december 2010
Naked Lunch (1991)
Dags för årets sista recension. Under det gångna året har jag varit mer aktiv här en någonsin! 55 inlägg är ganska mycket jämfört med 9 inlägg 2009, 2 inlägg 2008 och 7 inlägg 2007. Hoppas 2011 blir ett lika aktivt år!
Som årets sista recension har jag valt att recensera en mycket udda och konstnärlig film av David Cronenberg (The Fly, The Brood, Scanners), nämligen Naked Lunch.
Bakgrund: Naked Lunch bygger på en bok med samma namn skriven någon gång i början av 1900-talet. Författaren skrev boken när han var mitt inne i ett opium-rus precis efter att han hade råkat skjuta ihjäl sin fru. Han led av fruktansvärd paranoia vilket skildras i filmen/boken väldigt väl.
Handling: En insektsutrotare upptäcker att hans fru snor hans insektsmedel och använder det som knark. Snart får han besök av en jättelik skalbagge som berättar att han måste döda sin fru för att hon är en agent åt en organisation kallad Interzone. Det bär av till nordafrika.
Talande skrivmaskiner, knark, underliga utomjordingar, hemliga agenter, juckande jätteräkor. Detta är en konstnärlig film, som går att tolkas på många olika sätt. Jag gillar den starkt.
Riktigt bra och riktigt udda.
4 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
onsdag 15 december 2010
Batman Returns (1992)
Batman Returns är den andra filmen i ordningen i det jag brukar kalla för "90-talsbatman-serien". För regi står åter igen Tim Burton (Edward Scissorhands, Batman, Ed Wood) och i rollerna syns bland annat Michael Keaton (Beetlejuice, White Noise), Danny DeVito (Gökboet, Twins), Michelle Pfeiffer (Scarface, I Am Sam) och Christopher Walken (The Dead Zone, Pulp Fiction).
Handling: Pingvinen och Cat Woman slår sina kloka huvuden ihop för att ta makten över Gotham och stoppa Batman en gång för alla.
Jag tillhör det där gänget som föredrar 90-talsbatman framför de batmanfilmer som kom i början på 2000-talet. Batman Returns har på ett sett åldrats bättre än Batman från 1989, men handlingen är inte lika stark som den första filmen. Dock är Batman Returns en bra film, som jag titt som tätt återvänder till.
3/5
//Wilke
onsdag 1 december 2010
Låt den rätte komma in (2008)
Låt den rätte komma in är en ryslig, sorglig men ändå varm skräckdrama-film från 2008. Den är också svensk, vilket gör att man ser på den från ett annat håll.
Hur som helst så blev jag helt tagen av den. Jag trodde verkligen inte den skulle vara så bra som alla sagt att den är. Men ser man på, ibland blir man positivt överraskad!
HANDLING: En mobbad 12-årig kille lär känna sin nyinflyttade granne, en 12-årig flicka som heter Eli som bor i grannlägenheten med sin "pappa". På nätterna ger sig "fadern" ut och slår ihjäl folk som han ger till sin dotter som behöver deras blod för att överleva, Hon är nämligen en vampyr.
Sjukt bra film. Jag vågar nog till och med kalla "Låt den rätte komma in" för den bästa svenska filmen jag sett.
5 av 5 möjliga poäng!
Mästerverk!
//Wilke
Batman Forever (1995)
Batman Forever är den tredje filmen i ordningen i den serie filmer som jag brukar kalla "90-talsbatman". Denna gång står Joel Schumacher (Phone Booth, Falling Down) för regi och i rollerna återfinns bland annat Val Kilmer (Top Gun, Red Planet), Tommy Lee Jones (Men in Black, Natural Born Killers), Nicole Kidman (The Others, Eyes Wide Shut) och Jim Carrey (Ace Ventura).
Handling: Denna gång möter Batman skurkarna Gåtan och Two Face.
Det stora problemet med den här filmen är att Jim Carrey var så otroligt populär när Batman Forever filmades så man lät Carrey stjäla hela showen. Jag hade velat se mer av Tommy Lee Jones som tyvärr hamnar i Carreys skugga. Batman Forever är en ganska utskälld film. Jag tar dock Forever i försvar. Visst, det kanske inte är en bra film, men den är jävligt underhållande, och är den underhållande är den värd att se.
2½ / 5
//Wilke
tisdag 30 november 2010
Batman (1989)
Då var det dags för min favorit av alla Batmanfilmer. Batman från 1989 är den första filmen i den serie filmer jag brukar kalla för "90-talsbatman". För regi står Tim Burton (Ed Wood, Edward Scissorhands) och i rollerna syns bland annat Jack Nicholson (The Shining, Gökboet), Michael Keaton (Beetlejuice, White Noise), Kim Basinger (Final Call) och Tracey Walter (Conan The Destroyer, Repo Man).
Handling: Batmans föräldrar mördades av Jokern, och nu är Jokern ute efter Batman.
Det här är i min mening den bästa batmanfilmen. Jag föredrar 90-talsbatman fram för de batmanfilmer som kommit sedan 2000-talet. Jack Nicholson är det bästa med den här filmen, och han gör i mitt tycke en skådespelarinsats i samma lika som hans roller i The Shining och Gökboet. Jag har i vanliga fall till och med svårt för filmer om Superhjältar, men Batman från 1989 är riktigt bra.
4/5
//Wilke
söndag 28 november 2010
Friday The 13th (2009)
Våren 2009 var jag på sverigepremiären av Friday the 13th i Stockholm. Om ni går långt bak i inläggshistorien här på Skrattar och Spyr så kommer ni kunna läsa om hur jag stod utanför den lokala videoaffären på morgonen för att sedan få beskedet att släppet av filmen skjutits upp när den skulle släppas på DVD. Samt mina anti-tankar om filmen (innan jag sett den) om att det skulle vara ett desperat försök att tjäna pengar. Dock var det då och jag har idag en annan uppfattning! Och jag glömde helt bort att recensera rullen också (förutom en liten notis i halloween-fredag-den-13e-special-inlägget i höstas). Så nu kära läsare, kommer recensionen av remaken på Friday the 13th ca 2 år för sent!
Remaken på Fredag den 13e visar respekt för föregångarna. Vi får se Jasons mamma (lånat från del 1), att Jason har en säck över huvudet (lånat från del 2) samt hur han finner sin hockeymask och snabbt börjar slakta lättklädda tonåringar (resten av serien). Det känns kul hur de lyckas göra en modern version av de gamla klassikerna. Dock så går det alldeles för snabbt i början. Jag vill se mer av Jason som liten och hans mor!
HANDLING: Ett gäng gräsrökande ungdomar drar in i skogen och ska tälta, men som ni alla vet så får ingen tälta i Jasons skog. En av dessa ungdomars bror tar motorcykeln och ska ge sig ut för att leta efter henne, han träffar ett annat gäng ungdomar som festar i en lyxkåk nära skogen där hasch-tomtarna försvann i. De börjar snoka runt och våran favorit-drunknade-super-zombie-massmördare Jason Voorhees löper bärsärk i vanlig ordning!
Ett minus är att själva prologen är runt 30 minuter. Ett plus är att dödsscenerna är riktigt kreativa.
I betyg blir det en välförtjänt 3 av 5.
//Wilke
torsdag 18 november 2010
Poltergeist 2 (1986)
Poltergeist 2 från 1986 kan man dela upp i en negativ och en positiv spalt, och det gör jag nu.
Negativt: Inte alls samma starka historia som i originalet, ständiga referenser och flashbacks till ettan, klen story.
Positivt: Det är samma skådespelare som i originalet. Vi får se hela familjen, mediumet och till och med hunden igen. Det är samma musik som i ettan vilken skapar lite utav samma känsla. Effekterna är riktigt bra för sin tid.
En film för dem som gillar originalet. Underhållande men inte lika bra.
3 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
onsdag 17 november 2010
Poltergeist (1982)
Poltergeist är för mig en väldigt nostalgisk film. Tillsammans med Alien, Djurkyrkogården och The Shining så är den en av de första skräckfilmerna jag såg. För regi står Tobe Hooper (Motorsågsmassakern) och Steven Spielberg (Schindlers List, Indiana Jones) har producerat filmen.
Handling: Onda andar kidnappar en familjs yngsta dotter genom teven. Ska de hinna rädda henne innan spökena tar över huset helt.
De praktiska effekterna är riktigt bra gjorde och håller än idag. Poltergeist är och förblir min favoritfilm när det kommer till spökgenren.
4/5
//Wilke
lördag 13 november 2010
Invisible Ghost (1941)
Invisible Ghost är en skräckfilm/deckare från 1941 med Bela Lugosi (Känd från bland annat Dracula) i huvudrollen.
HANDLING: En rik man (Bela Lugosi) bor i ett stort fint hus med sin dotter och diverse annat folk. Dock så är hans fru död vilket plågar honom ständigt. Detta resulterar i att han börjar strypa folk till döds på nätterna. När ska de övriga som bor i huset förstå att det är Lugosi som är mördaren?
Mycket underhållande film. Skön deckarkänsla!
3 av 5 möjliga poäng!
//Wilke
White Zombie (1932)
Skådespelaren Bela Lugosi hade precis haft sitt genombrott i rollen som Greve Dracula och låg på toppen av sin karriär när han av någon anledning tog rollen som häxdoktor i indiefilmen White Zombie.
HANDLING: En snubbe är kär i en tjej, men tjejen är kär i en annan kille, dock så försöker inte den här snubben vinna hennes hjärta som de olyckligt kära gör i andra filmer. Han letar istället reda på en häxdoktor (Lugosi) som förvandlar tjejen till en viljelös zombie.
Klassiker! bra!
3 av 5 möjliga
//Wilke
måndag 8 november 2010
The Shining
The Shining från 1980 är en sådan där film som alla har sett. Den är regisserad av en av mina favoritregissörer Stanley Kubrick (Dr Strangelove, A Clockwork Orange, Full Metal Jacket). Jag är medveten om att många människor där ute anser att filmen är överskattad, men jag anser att The Shining är en av de bästa filmerna som gjorts.
The Shining är inte en skräckfilm som förlitar sig på så kallade jump-scares. Den använder musik, bild och fantastiska skådespelarinsatser som gör att en obehaglig känsla drabbar en redan i förtexten.
HANDLING: En familj ska hålla koll på ett hotell som står tomt under vintern medans de har stängt. Hotellet ligger isolerat långt ute i vildmarken. Ensamheten driver sakta med säkert familjens fader till vansinne. Vad är det för tragedi som skett på hotellet tidigare? Vad är det för gåva sonen i familjen har?
Sjukt bra, sjukt läskig och Jack Nicholson (Batman, Gökboet) gör sin bästa roll någonsin.
Se den (om ni inte redan gjort det).
5 av 5 möjliga poäng
//Wilke
Etiketter:
1980-tal,
Bra skit!,
Mästerverk,
Psykologisk Skräck,
Stanley Kubrick,
Stephen King
tisdag 2 november 2010
Motorsågsmassakern 2 (1986)
Motorsågsmassakern 2 (Texas Chainsaw Massacre 2) är en fruktansvärt underskattad film. För regi står åter igen Tobe Hooper (Poltergeist, Texas Chainsaw Massacre) och i rollerna syns bland annat Dennis Hopper (Land of the Dead, Blue Velvet) och Jim Siedow (som repriserar sin roll i från originalet som The Cook).
Detta är ingen psykologisk skräckfilm som originalet från 1973 till stor del är, utan Texas Chainsaw Massacre 2 är en skräckkomedi. Bara efter en liten stund in i filmen märker jag likheter med riktigt underhållande filmer i samma anda som Re-Animator, Evil Dead 2 och Braindead.
HANDLING:
En galen polis (Hopper) ger sig ut på jakt efter kannibalfamiljen Sawyer för att hämnas sin döda brorson. Familjen Sawyer huserar numera i tunnlarna under ett nedlagt nöjesfält.
Riktigt bra. En av mina favoritfilmer.
4½ av 5 möjliga poäng!
//Wilke
Etiketter:
1980-tal,
Kannibalfilm,
Slasher,
Splatterkomedi
söndag 24 oktober 2010
The Fly (1986)
The Fly eller "Flugan" är en science fiction från 1986 regisserad av David Cronenberg (Naked Lunch, Shivers). Filmen är en remake på den klassiska filmen med samma namn från 1958.
Handling:
En forskare tror sig ha uppfunnit en teleportör och full som han är så hoppar han in i den en kväll och teleporterar sig. Dagen efter börjar han inse att han har förändrats (och det märker hans flickvän också). Det visar sig att när han teleporterade sig så var den en fluga inne i teleportören och deras gener (eller något liknande) har smälts samman. Han förvandlas nu både på sättet och till utseendet mer och mer till en enorm fluga.
Första halvan känns som en romantisk dramafilm, medans den andra halvan är en grötig science fiction-rysare i klassisk Cronenberganda.
3 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
Etiketter:
1980-tal,
David Cronenberg,
Dramarysare,
Monsterfilm,
Sci-Fi
lördag 23 oktober 2010
Blood Feast (1963)
När jag vaknade idag, en sån här fin Lördagsmorgon, så tyckte jag att det var dags att se lite skräckfilm!
Valet blev Blood Feast från 1963, ofta kallad "den första gorefilmen". Gorefilm beskrivs bäst som en film med mycket våld, blod och inälvor. En gorefilm förlitar sig mer på att chockera tittaren med grafiskt våld än att använda sig av stämning eller jumpscares.
Blood Feast innehåller väldigt udda färger på både kläder, möbler, väggar m.m. Knall-rosa, turkos och lime-grön används överallt hela tiden. Musiken i filmen är hypnotiserande hemsk, då samma 2 musikstycken spelas efter varandra igenom hela filmen, som är 1 timme och 35 minuter lång.
Handling: Trots hemsk musik så är Blood Feast en bra (och viktig) film. Den handlar om en snubbe som gillar Egyptiska ritualer, snart börjar han ha ihjäl unga kvinnor för att sedan knycka deras tunga, ben, hjärna m.m. Polisen är han på spåren och den blodiga festen avslutas med kanske den mest roliga/korkade dödsscenenerna någonsin.
3 av 5 möjliga poäng!
//Wilke
fredag 22 oktober 2010
Bride of the Monster (1955)
Det är dags för Ed Woods film "Bride of the Monster" från 1955. I rollerna ser vi bland annat Bela Lugosi (Dracula) och den svenske brottaren Tor Johnson (Night of the Ghouls).
Bride of the Monster har alla underbart dåliga saker som Ed Woods övriga filmer har. Vi får bland annat se Bela Lugosi spöa Tor Johnson med en piska på ett inte så realistiskt vis, Tor Johnson nästintill riva en kuliss, skrattretande så kallade "props" i bakgrunden och sist men inte minst en gigantisk bläckfisk i gummi.
Handling: Galen doktor försöker skapa en arme' av atomiska supermän, som han ska ta över världen med. Det går dock inte bra eftersom han lyckas ha ihjäl alla människor han använder som försökskaniner. Poliser och journalister är honom på spåren och hans gigantiska bläckfisk börjar bli hungrig.
Detta är min favorit av Ed Woods filmer. Så dåligt att det blir underhållande. Bela Lugosi briljerar, medans de flesta andra skådespelarna i filmen är hypnotiserande dåliga.
4 av 5 möjliga poäng (På Ed Wood-skalan)
//Wilke
onsdag 20 oktober 2010
Glen or Glenda? (1953)
Om jag skulle få beskriva den här filmen med en mening skulle den meningen vara "Det här är en konstig film".
Glen or Glenda är en film regisserad av Edward D Wood Jr, mer känd som Ed Wood, ofta kallad "den sämsta regissören någonsin". Jag tycker synd om Ed Wood, han försökte göra film men lyckades enligt sin samtid inte och dog utskrattad och fattig. Själv är jag en stor beundrare av Ed Wood, och tycker att man inte kan jämföra hans filmer med välproducerade "blockbusters", utan man måste tänka på att Ed Wood jobbade i princip helt utan resurser.
Glen or Glenda var tänkt att vara en filmatisering om det första könsbytet, men när Ed Wood fick uppdraget att göra filmen så ändrade han den till en experimentell biografi om sig själv. Ed Wood var nämligen transvestit, eller crossdresser som man säger nu för tiden.
Filmen har ingen tydlig handling, utan den är upplagd som en dokumentär, blandat med skräck och gamla propagandabilder från 40-talet. I detta kaos agerar Bela "Dracula" Lugosi som någon slags gud som kommenterar saker som sker i filmen.
Det är inte en bra film, men den är samtidigt underhållande.
3 av 5 möjliga poäng (på en Ed Wood-skala då!)
//Wilke
Etiketter:
1950-tal,
Bela Lugosi,
Ed Wood,
Kalkonfilm,
Wierd Shit
lördag 16 oktober 2010
Carrie (1976)
Carrie var den första filmatiseringen av en Stephen King-berättelse. För regi står Brian DePalma (Scarface, Mission: Impossible) och i rollerna syns Sissy Spacek (The Straight Story) och Piper Laurie (Catherine i Twin Peaks).
Handling: Mobbad tonårstjej med superkristen mamma upptäcker att hon har övernaturliga krafter.
Carrie är en stämningsfull film där man verkligen känner för huvudkaraktären. Den klassiska scenen på balen är verkligen en oförglömlig scen. Piper Laurie briljerar även i sin roll som galen kristen moder.
3,5 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
söndag 10 oktober 2010
Texas Chainsaw Massacre - The Beginning
Det finns 4 stycken "gamla" Motorsågsmassakern-filmer och det finns 2 st nya när denna recension skrivs. De nya och de gamla filmerna hänger inte ihop på något sätt.
Det här är alltså "The Beginning" som utspelar sig före nyinspelningen från 2003. Du behöver inte ha sett någon av de andra för att förstå den här.
HANDLING: 4 ungdomar färdas i en bil igenom texas, de är med om en bilolycka och när polisen kommer så förstår dom att den här polisen inte har alla flingor i paketet. Han är nämligen en av medlemmarna i familjen Hewitt, en familj som vägrat flytta från sitt hus trots att alla deras grannar övergett den lilla staden som helt har gått i konkurs. Familjen Hewitt är kannibaler och äter det som de lyckats fånga för dagen, oavsett vad det är. Och deras son Thomas "Leatherface" Hewitt är en hejare med motorsågen!
3 av 5 möjliga!
//Wilke
The Road
Världen har gått under i ett antal världsomfattande naturkatastrofer. Städerna är jämnade med marken, alla djur har dött av temperaturförändringar, alla växter har dött av kyla och ungefär alla människor har dött också.
Vi får följa en far och hans son som kämpar för att överleva i den bitande kylan i det som en gång var USA. De människor som fortfarande lever har överlevt genom att äta upp sina polare som dött.
Fadern och ungen tänker ta sig till havet, men många faror lurar på vägen.
grym film! Kanske en av 2010s bästa.
3 av 5 möjliga!
//Wilke
söndag 3 oktober 2010
Twin Peaks - Hela serien (1990)
Twin Peaks är en kultförklarad tv-serie från 1990 skapad av David Lynch (Eraserhead, Lost Highway) och Mark Frost (Hill Street Blues). I rollerna syns flera kända skådespelare, några av dem är Kyle MacLachlan (Blue Velvet, Dune), Lara Flynn Boyle (Men in Black 2), Everett McGill (The People under the Stairs), Jack Nance (Eraserhead), Piper Laurie (Carrie) Michael Parks (Tusk) och David Duchovny (X-files).
Handling: En FBI-agent anländer till den lilla staden Twin Peaks för att lösa ett mord. Twin Peaks domineras av ett stort antal annorlunda personer, där den ena karaktären är mer mystisk än den andra. Mordutredningen tar sig allt bisarrare uttryck, och snart spelar övernaturliga fenomen en stor roll.
Det finns ingen tv-serie som Twin Peaks. Jag känner för så många karaktärer, och det känns verkligen som att besöka en gammal vän varje gång jag ser om tv-serien. Det går inte att placera Twin Peaks i ett fack. Under seriens gång betas flera genrer av, där ibland deckare, komedi, drama, dokusåpa, thriller och skräckfilm. Ett mästerverk.
5/5
//Wilke
Etiketter:
1990-tal,
David Lynch,
Mysterie,
Mästerverk,
tv-serie
fredag 17 september 2010
Shutter Island (2010)
När farsan tipsade mig om Shutter Island så hade jag ingen aning om att den skulle vara så pass bra som den var. Shutter Island är om man ska lägga den i ett fack, någon slags korsning av Deckare, Thriller, Drama och Skräck. Det är även en sådan film som man inte kan missa något av. Gå till exempel inte på toaletten under filmens gång utan att pausa för då kommer du inte fatta något alls när du kommer tillbaks.
Den är mycket smart genomtänkt och har ett slut som ingen kunnat gissa på (Ja, slutet är ännu värre en slutet i The Mist). Filmen är väldigt mörk och har en slags Stanely Kubrick/The Shining-känsla enligt mig.
HANDLING: 2 Poliser anländer med båt till en ö, där mycket farliga och grovt psykiskt sjuka sitter bakom lås och bom. Väl där så börjar de snart märka att allt inte alls är som det ska...
Jag ska inte avslöja mer. Se den!
4 av 5 möjliga poäng!
//Wilke
Etiketter:
Dramarysare,
Mysterie,
Psykologisk Skräck,
Skräck-Thriller
onsdag 15 september 2010
Disturbia (2007)
Disturbia är väl igentligen ingen skräckfilm. Utan mer en jävligt spännande Thriller. Och det gillar vi! Eller hur?
HANDLING: En snubbe blir dömd till husarrest efter att ha haft lite problem med lagen. Han får en fotboja och så fort han lämnar sitt hus så kallas polis dit. Nu måste han finna sysselsättningar för att få dagarna att passera, så han börjar spionera på sina grannar!
Han börjar snart få misstankar om att en av grannarna är en mördare och bestämmer sig för att se efter om det stämmer.
Spännande och klart värd en 3:a av 5 möjliga poäng.
tisdag 14 september 2010
NYHETER 2010-2011-2012
Dags för det första nyhetsinlägget för i år! Här kommer 10 saker jag tycker är värt att nämna!
1. George A Romeros nya zombie-rulle Survival Of The Dead har nyligen släppts på DVD.
2. Dave Kajganich som var inblandad i den hyffsade Sci-Fi filmen "The Invation" ska göra en remake på Stephen Kings "Det". Filmen beräknad vara klar 2011
3. Scream 4 har svensk biopremiär i April 2011.
4. En en gång så har rykterna om Evil Dead 4 blossat upp igen. Vi håller tummarna på att Sam Raimi dissar Spiderman och gör en vettig film istället!
5. Det ryktas även om att det ska komma en Blair Witch Project 3 någongång 2011
6. Cannibal Holocaust regisören Ruggero Deodato har gjort en film som heter Cannibals som kommer någongång i år 2010
7. Sedan så kommer ju Politergeist-remaken 2011
8. Och när vi endå snackar remake så kommer det ju även en på Hitchcock-klassikern The Birds
9. Sedan ryktas det om att Danny Boyle (Trainspotting, 28 Dagar Senare) ska göra 28 Månader Senare som ska komma någongång 2011
10. Och som vanligt här på Skrattar Och Spyr så kommer ni få läsa recensioner om alla dessa filmer långt efter att dom kommit ut, eftersom jag har en tendens att inte se filmen fören de ligger i 59 Kronors backen i närmsta videobutik!
//Wilke
söndag 29 augusti 2010
Scream 2 (1997)
Scream 2 är precis som sin föregångare regisserad av Wes Craven (Scream, Nightmare on Elm Street). I rollerna syns de skådespelare som överlevde förra filmen, där ibland Courteney Cox, David Arquette och Neve Campbell.
Handling: Vi får följa några av de karaktärer som överlevde massakern i Woodsboro. De bor/jobbar numera i en ny stad och plötsligt när historien åter utspelar sig igen så inser dom att en så kallad "copy cat killer" är i farten och att de är dags att kämpa för sina liv ännu en gång.
Scream 2 har precis som sin föregångare en bra handling, och är väldigt spännande. Man sitter och försöker luska ut vem mördaren är genom hela filmen. I den första Screamfilmen så refererades det till skräckfilmer, i Scream 2 refereras det till uppföljare istället. Bra skräckfilm som nästan är lika vass som sin föregångare.
4 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
onsdag 25 augusti 2010
The Blair Witch Project (1999)
En sådan klassiker! The Blair Witch Project. Filmen som drog in 10 000 gånger sin egen budget! 250 miljoner dollar med andra ord, och allt som behövdes var lite lögner, 3 helt okända skådespelare, ett tält och 2 kameror!
När The Blair Witch Project kom så trodde alla att det var på riktigt. Filmskaparna hävdade att 3 ungdomar försvunnit, när de skulle göra en dokumentär om Blair-Häxan i en skog i Maryland, USA. Man hävdade att deras filmer som hittats låg till grund för denna film. Detta svalde publiken och alla ville såklart se filmen när den kom ut. Jag kan erkänna att även jag tillhörde de som gick på detta, som ung pojkspoling.
HANDLING: 3 ungdomar med 2 kameror ska göra en dokumentär om en häxa som sägs finnas i en skog. Dom springer in i skogen, springer runt ett tag, de går vilse, de blir arga på varandra och snart visar det sig att dom inte är ensamma i skogen.
Allt filmas med så kallad "handkamera", inga specialeffekter används, ingen musik hörs igenom hela filmen. Filmen blir fruktansvärt realistisk eftersom allt filmas av skådespelarna själva. Det sägs även att regissören skrämde och överraskade skådespelarna på riktigt under inspelningen för att få med riktig rädsla i filmen.
The Blair Witch Project kommer alltid att vara en klassiker för mig. Jag tillhör dem som hyllar filmen.
4 Poäng av 5.
//Wilke
Etiketter:
1990-tal,
Handkamera,
Häxfilm,
Psykologisk Skräck
Cannibal Holocaust (1980)
Vad jag kan börja att berätta om Cannibal Holocaust är att regissören fick 4 månaders fängelse för djurplågeriet som förekommer i filmen. Det gjordes även undersökningar om någon av skådespelarna dött i filmen på riktigt.
Filmen innehåller extremt (men fejkat!) fysiskt och sexuellt våld och äkta (!!!) djurdödande. Är du känslig mot sådant så se inte Cannibal Holocaust.
HANDLING: Ett kamerateam ska ut i Syd-Amerikas djungler för att dokumentera en kannibalstam. Dock så kommer de aldrig tillbaka och det blir dags för en professor att åka ut i djungeln för att hitta dom. Han lyckas inte få tag i dom men han får ändå tag i deras filmer och åker tillbaks till USA (?) för att se deras filmer och upptäcka att kamerateamet inte hade alla flingor i paketet...
Pålar igenom kroppen, avhuggna kroppsdelar, hals-huggning, penis-avhuggning, våldtäkt, uppsprättade magar, riktiga djur som blir dödade.. Allt händer i Cannibal Holocaust.
Är du skräckfilmsälskare och vill börja se extremare filmer så se den. Det är ju trots allt en klassiker. Många menar på att Cannibal Holocaust startade trenden med så kallat "found footage" alltså handkamera-filmer.
Skrattar och spyr anser att inga djur eller människor bör skadas på riktigt i filmer.
3/5 i betyg.
//Wilke
tisdag 24 augusti 2010
Diary Of The Dead (2007)
Det finns några filmer som jag inte orkat recensera av den enkla anledningen att alla är bra och har en miljon uppföljare. Det blir alldeles för jobbigt att recensera alla Fredag Den 13e-filmer, Terror På Elmstreet eller Halloween-filmer.
MEN! Nu är du ju också så att jag har ganska mycket tid över så jag kör Diary Of The Dead av Zombie-kungen George A Romero!
De senaste åren har "Handkameran" blivigt poppis igen. Det vill säga att hela filmen filmas från en av karaktärernas kameror a´la "The Blair With Projekt". Några av dessa har recenserat här som tex: "REC" och "Cloverfield". Nu är det dags för George A Romero´s Diary Of the Dead.
Filmen börjar faktiskt rätt segt, men efter 15-20 minuter så har den ryckt upp sig en hel del.
HANDLING:
Ett zombie-virus sprider sig genom USA och alla som dör vaknar till liv igen. Det är det gammla klassiska "Removing the head or destroying the brain" som gäller! Skjut zombiesarna i huvudet och de dör. Ungdomarna tar sig till ett sjukhus, en amish-gård, ett lager och tillsist en lyxvilla där de måste kämpa mot Zombies för glatta livet!
Romero gör en helt okej film, men detta är en av hans sämre. Ett minus är musiken. Det ska inte vara massa musik i en Handkamera-film!
En lite starkare 2a av 5 möjliga poäng.
//Wilke
Ed Wood (1994)
Tim Burton gjorde en film om Ed Wood, mannen som kallats för världshistoriens sämsta regissör 1994. Jag tycker den är värd att nämna här på Skrattar och Spyr eftersom Ed Wood faktiskt var en skräck- och science fiction-regissör.
Burton lyckas göra en bra filmatisering av Woods liv och gärning trots att man numera vet att en del saker inte stämmer överens med verkligheten. Ett exempel är att skådespelaren Bela Lugosi porträtteras i filmen som om han har en stor konflikt med konkurrenten Boris Karloff, i själva verket hade de enorm respekt för varandra.
Handlingen kretsar kring Ed Woods liv genom hans tre kändaste filmer, "Glenn or Glennda?", "Bride of the Monster" och "Plan 9 From Outer Space". Vänskapen med legenden Bela Lugosi, hans dåliga ekonomi och stormiga kärleksliv.
En väldigt bra film. Tim Burtons bästa film.
4 av 5 POÄNG
//Wilke
onsdag 18 augusti 2010
Evil Dead 3 - Army Of Darkness
Army of Darkness är den tredje och sista delen i Evil Dead-trilogin. För regi står som vanligt Sam Raimi (Evil Dead, Spiderman) och i huvudrollen syns som vanligt Bruce Campbell (Evil Dead, Maniac Cop).
Handling: Ash slungas tillbaka i tiden och hamnar i något som liknar medeltiden. Som om inte det vore nog så anfaller även demonerna, eller "deadites" som de kallas, även denna värld. Ska Ash kunna ta sig tillbaka till nutiden innan det är för sent?
Man kan summera Army of Darkness som den filmen i Evil Dead-trilogin som innehåller minst skräck och mest humor. Skräcken har fått lämna plats för mer fantasy och Bruce Campbells slapstick-humor är uppskruvad till max. Jag älskar Army of Darkness.
4/5
//Wilke
BETYGSYSTEM
Som sagt har jag börjat använda mig av ett nytt betygsystem. Såhär ser betygen ut:
1 Poäng = Dålig
2 Poäng = Okej, Sevärd
3 Poäng = Bra, Köpvärd
4 Poäng = Riktigt bra!
5 Poäng = Mästerverk!
Besökar-räknaren startades i Juni 2010
1 Poäng = Dålig
2 Poäng = Okej, Sevärd
3 Poäng = Bra, Köpvärd
4 Poäng = Riktigt bra!
5 Poäng = Mästerverk!
Besökar-räknaren startades i Juni 2010
måndag 16 augusti 2010
Rymdinvasion I Lappland (1959)
"Rymdinvasion i Lappland" även känd som "Invasion of the Animal People", "Terror in the Midnight Sun" eller "Horror In The Midnight Sun" är en svensk/amerikansk science fiction från 1959.
Handling: Ett gäng militärer och geologer hittar en ren söndersliten i skogen. Dom inser snart att det är utomjordingar det rör sig om och ger sig ut på jakt tillsammans med 30-40 Samer för att ha ihjäl den största utomjordingen.
Både engelska och svenska pratas i filmen.
Bra film. Kul med en atomic age-science fiction som utspelar sig i Sverige. Mig veterligen är detta den enda.
3 av 5 i betyg!
//Wilke
Etiketter:
1950-tal,
Atomic Age,
Sci-Fi,
Svensk skräck,
UFO
lördag 7 augusti 2010
Scream (1996)
Scream är skräckfilmen som kickstartade igång slashergenren igen på 90-talet. För regi står Wes Craven (Terror på Elmstreet). I rollerna syns bland annat Drew Barrymore (Jillian i Family Guy, 50 First Dates), Courteney Cox (Friends) och Rose McGowan (Death Proof).
Handling: Tonåringar mördas en efter en, av en mördare besatt av skräckfilmer. Vem är mördaren? Är det någon i tonåringarnas närhet?
Det absolut bästa med Scream är att filmen är fullproppad med metahumor och referenser till klassiska skräckfilmer. Har du av någon anledning missat "Scream", och är ett skräckfan, så se den på en gång.
Ett mästerverk.
5 av 5.
(OBS! JAG KOMMER BÖRJA BETYGSÄTTA I ETT 5-SKALE SYSTEM NU)
Se den!
//Wilke
(OBS! JAG KOMMER BÖRJA BETYGSÄTTA I ETT 5-SKALE SYSTEM NU)
Se den!
//Wilke
Plan 9 From Outer Space (1959)
Edward D Wood Jr var en regissör med mycket motgångar. "Skådespelarinsatserna är så stela och dåliga att hans filmer får en surrealistisk känsla" var det någon som sa om hans filmer. Dock så hade han tur och blev vän med skräckfilmslegenden Bela Lugosi (Dracula), som ställde upp för sin vän och var med i några filmer.
NU TILL FILMEN
Plan 9 From Outer Space kallas ofta för "Den sämsta filmen som någonsin gjorts". Jag tycker verkligen inte att den är det. Visst, den är full med misstag, kassa skådespelarinsatser och bloopers. Men det gör filmen mycket underhållande!
Bela Lugosi dog under inspelningen, så Ed Woods kiropraktor fick ersätta Lugosi och dölja sitt ansikte med sin vampyrkappa. Det klipps fram och tillbaka mellan den riktiga Lugosi och kiropraktorn. Natt och dag växlar konstant, den svenska brottaren Tor Johnsson kan knappt prata engelska och UFOn flyger förbi i helt synliga snören.
Det som man kan försöka kalla handling till den här filmen är att utomjordingar ska återuppväcka de döda till liv, men de väcker endast 2 stycken. Sedan finns det även en vampyr. Tydligen ska de stoppa människan från att skapa en bomb som kan spränga allt syre på hela jorden. Eller något i den stilen.
Det är så dåligt att det blir superkul.
4 av 5 poäng på Ed Wood skalan.
Tack Wood, Tack!
//Wilke
fredag 6 augusti 2010
Dracula (1931)
Dracula från 1931 är filmen som populariserade vampyren. När folk imiterar Dracula så är det Bela Lugosi's gestaltning av Dracula som de imiterar. För regi står Tod Browning (Freaks) och i rollen som mörkrets furste ser vi den ökände skådespelaren Bela Lugosi (The Black Cat, The Raven, Bride of the Monster).
Handling: Vampyren Greve Dracula reser till London tillsammans med sin viljelöse tjänare Renfield. I London har Dracula köpt ett förfallet gammalt hus som ska utgöra basen för Dracula's nattliga aktiviteter.
Fantastisk scenografi, fantastiska skådespelarinsatser, skrämmande soundtrack, kuslig stämning. Ett mästerverk som alla som är intresserad av film borde se.
5 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
Etiketter:
Bela Lugosi,
Bra skit!,
Mästerverk,
Vampyrfilm
tisdag 27 juli 2010
DISTRICT 9
Sisådär 1 på natten blev det dags för att glo film! Valet föll på Sci-Fi rullen DISTRICT 9.
Handling: Utomjordingar har hamnat i ett flyktingläger någonstans i Afrika och bott där i 20 år. Ovanför svävar ett gigantiskt skepp som inte rört sig ur fläcken på 20 år.
Människorna har tröttnat och vill flytta på "Räkorna" som utomgjordingarna kallas, till en plats ett antal mil utanför staden lägret ligger i. Men såklart så är det inte så lätt som man tror och vi får snart följa en man som sakta efter att ha blivigt attackerad av en utomgjording förvandlas till en såkallad "Räka". Han måste hitta botemedlet innan det är kört och fixa så utomjordingarna kan fara hemåt.
Riktigt bra rulle! Köp den och se den!
7 av 10 poäng!
//Wilke
onsdag 16 juni 2010
28 Veckor Senare
Efter att ha kollat på "28 Dagar Senare" som är sjukt bra, bestämmde jag mig för att köpa uppföljaren "28 Veckor Senare". Det är även Danny Boyle (Som har gjort Trainspotting) som gjort den här filmen ochså.
Lite otäckare en ettan
Lite sämmre handling en ettan
Handling: En man flyr från ett hus fullt av zombies och ser sin fru bli dödad av dem. Han lyckas ta sig i säkerhet och USA utplånar alla zombies i London där filmen utspelar sig. Det visar sig att hans barn är speciella och lagom till det så kommer en ny Zombie-epedemi. Ska dem överleva?
Klart sevärd. Klart köpvärd, men jag måste säga att ettan var bättre
6 av 10!
måndag 14 juni 2010
Funny Games
Köpte filmen "Funny Games" från 2008 på Ica i 19 kronors backen. Det visade sig vara ett bra köp. Handlingen är simpel men håller hela filmen igenom:
2 vitklädda unga män knackar på en familjs sommarstuga och ska få låna ägg. Dom vägrar lämna huset och börjar sakta men säkert bryta ner familjen som bor där både psykiskt och fysiskt.
Överraskande bra! Klart värd 7 av 10 poäng.
//Wilke
måndag 10 maj 2010
Evil Dead 2 - Dead By Dawn
Evil Dead 2 är kanske min absoluta favoritfilm. För regi står Sam Raimi (Spiderman, Evil Dead) och i huvudrollen briljerar Bruce Campbell (Evil Dead, Jack of all Trades, My name is Bruce). Evil Dead 2 har nästan i princip samma handling som Evil Dead 1, men skillnaden är att tvåan är fylld med härlig mörk humor.
Handling: Ett par besöker en övergiven stuga i skogen och råkar av misstag släppa lös blodtörstiga demoner. Samtidigt är ett gäng vänner även på väg mot den avlägsna stugan, ovetandes vad det är som väntar på dem i mörkret.
Evil Dead 2 är en fantastisk film. Kameraarbetet är helt galet snyggt och kameran flyger genom fönster och dörrar konstant. Bruce Campbells slap stick-humor är även den underbar. En perfekt skräckkomedi helt enkelt. Ett mästerverk.
5/5
//Wilke
Etiketter:
Bra skit!,
Mästerverk,
Splatterkomedi,
Zombiefilm
Bad Taste
Bad Taste är Peter Jacksons (Sagan om Ringen) första film. Den filmades under 4 års tid på helgerna av Peter Jackson och hans kompisar. Efter att halva filmen var klar så lämnade han in den till ett filmbolag och fick en liten budget.
Handling: Aliens från en intergalaktisk hamburgerkedja kommer till en liten by på Nya Zeeland för att samla in människor, som dom just ska använda till hamburgare. Men så lätt är det inte! Dom möts nämligen av AIDS (Astro Investigation and Defence Service), som är ett gäng "agenter" som tänker stoppa rymdvarelserna.
Bad Taste är en mycket underhållande splatterkomedi, som jag säkert sett över 20 gånger i skrivande stund.
8 av 10!
//Wilke
söndag 9 maj 2010
Children of Men (2006)
Children of Men är en dystopi/science fiction från 2006 regisserad av Alfonso Cuaron (Gravity). I rollerna syns bland annat Julianne Moore (Big Lebowski, Jurassic Park 2), Michael Caine (The Dark Knight) och Oliver Owen (Closer).
Handling: I ett framtida, fascistiskt Storbritannien har det inte fötts ett barn på 18 år. Ingen vet varför. Vi får följa en man som helt plötsligt träffar en gravid kvinna, den första gravida kvinnan på 18 år. Regeringen är ute efter henne, terrorister är ute efter henne. Ska de komma undan?
Children of Men är en kanonfilm. En av mina favoritdystopier.
Jag ger den 4 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
Dawn Of the Dead (2004)
Dawn Of The Dead från 2004 är en nyinspelning av Zombiekungen, George A Romeros klassiker från 1978. Jag har sett båda och tycket att båda är bra på sitt sätt men idag är den nyinspelningen som skall recenseras.
Handling: En sjuksköterska flyr från sitt hem efter att hennes man anfallit henne. Hon upptäcker att staden är drabbat av ett virus som gör folk till Zombies och det var det som hänt hennes man. Hon träffar snart en polis och senare ett flertal andra personer. Dom lyckas barrikera sig i ett varuhus och nu måste dom överleva. Blir man biten blir man en zombie.
Jag vet inte hur många gånger jag sett den här filmen. Så den är tillräckligt bra för att man ska återvända till den i alla fall.
6 av 10 poäng!
//Wilke
28 Dagar Senare...
Som ni säkert redan märkt så är jag väldigt dålig på att skriva om filmer när dom väl är aktuella. Här på Skrattar och Spyr får man vänta några år innan jag recenserar rullarna!
Och idag så är det dags för att ta sig an 28 Dagar Senare från 2002.
Handling: En snubbe vaknar upp på ett sjukhus i London. Ingen är där, inte heller är någon utomhus, inga bilar syns till, och inte heller några bussar eller människor över huvudtaget. Det visar sig att ett virus drabbat hela Storbrittanien, det sprids via saliv och blod och dom som blivigt smittade har blivigt zombies. Som i alla klassiska Zombie-rullar så gäller det att inte bli biten och nu måste snubben och några till överlevande försöka överleva!
Jag tyckte det här var en bra film! Bland det bästa jag sett på länge!
7 av 10 i betyg!!!
//Wilke
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)