söndag 24 oktober 2010
The Fly (1986)
The Fly eller "Flugan" är en science fiction från 1986 regisserad av David Cronenberg (Naked Lunch, Shivers). Filmen är en remake på den klassiska filmen med samma namn från 1958.
Handling:
En forskare tror sig ha uppfunnit en teleportör och full som han är så hoppar han in i den en kväll och teleporterar sig. Dagen efter börjar han inse att han har förändrats (och det märker hans flickvän också). Det visar sig att när han teleporterade sig så var den en fluga inne i teleportören och deras gener (eller något liknande) har smälts samman. Han förvandlas nu både på sättet och till utseendet mer och mer till en enorm fluga.
Första halvan känns som en romantisk dramafilm, medans den andra halvan är en grötig science fiction-rysare i klassisk Cronenberganda.
3 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
Etiketter:
1980-tal,
David Cronenberg,
Dramarysare,
Monsterfilm,
Sci-Fi
lördag 23 oktober 2010
Blood Feast (1963)
När jag vaknade idag, en sån här fin Lördagsmorgon, så tyckte jag att det var dags att se lite skräckfilm!
Valet blev Blood Feast från 1963, ofta kallad "den första gorefilmen". Gorefilm beskrivs bäst som en film med mycket våld, blod och inälvor. En gorefilm förlitar sig mer på att chockera tittaren med grafiskt våld än att använda sig av stämning eller jumpscares.
Blood Feast innehåller väldigt udda färger på både kläder, möbler, väggar m.m. Knall-rosa, turkos och lime-grön används överallt hela tiden. Musiken i filmen är hypnotiserande hemsk, då samma 2 musikstycken spelas efter varandra igenom hela filmen, som är 1 timme och 35 minuter lång.
Handling: Trots hemsk musik så är Blood Feast en bra (och viktig) film. Den handlar om en snubbe som gillar Egyptiska ritualer, snart börjar han ha ihjäl unga kvinnor för att sedan knycka deras tunga, ben, hjärna m.m. Polisen är han på spåren och den blodiga festen avslutas med kanske den mest roliga/korkade dödsscenenerna någonsin.
3 av 5 möjliga poäng!
//Wilke
fredag 22 oktober 2010
Bride of the Monster (1955)
Det är dags för Ed Woods film "Bride of the Monster" från 1955. I rollerna ser vi bland annat Bela Lugosi (Dracula) och den svenske brottaren Tor Johnson (Night of the Ghouls).
Bride of the Monster har alla underbart dåliga saker som Ed Woods övriga filmer har. Vi får bland annat se Bela Lugosi spöa Tor Johnson med en piska på ett inte så realistiskt vis, Tor Johnson nästintill riva en kuliss, skrattretande så kallade "props" i bakgrunden och sist men inte minst en gigantisk bläckfisk i gummi.
Handling: Galen doktor försöker skapa en arme' av atomiska supermän, som han ska ta över världen med. Det går dock inte bra eftersom han lyckas ha ihjäl alla människor han använder som försökskaniner. Poliser och journalister är honom på spåren och hans gigantiska bläckfisk börjar bli hungrig.
Detta är min favorit av Ed Woods filmer. Så dåligt att det blir underhållande. Bela Lugosi briljerar, medans de flesta andra skådespelarna i filmen är hypnotiserande dåliga.
4 av 5 möjliga poäng (På Ed Wood-skalan)
//Wilke
onsdag 20 oktober 2010
Glen or Glenda? (1953)
Om jag skulle få beskriva den här filmen med en mening skulle den meningen vara "Det här är en konstig film".
Glen or Glenda är en film regisserad av Edward D Wood Jr, mer känd som Ed Wood, ofta kallad "den sämsta regissören någonsin". Jag tycker synd om Ed Wood, han försökte göra film men lyckades enligt sin samtid inte och dog utskrattad och fattig. Själv är jag en stor beundrare av Ed Wood, och tycker att man inte kan jämföra hans filmer med välproducerade "blockbusters", utan man måste tänka på att Ed Wood jobbade i princip helt utan resurser.
Glen or Glenda var tänkt att vara en filmatisering om det första könsbytet, men när Ed Wood fick uppdraget att göra filmen så ändrade han den till en experimentell biografi om sig själv. Ed Wood var nämligen transvestit, eller crossdresser som man säger nu för tiden.
Filmen har ingen tydlig handling, utan den är upplagd som en dokumentär, blandat med skräck och gamla propagandabilder från 40-talet. I detta kaos agerar Bela "Dracula" Lugosi som någon slags gud som kommenterar saker som sker i filmen.
Det är inte en bra film, men den är samtidigt underhållande.
3 av 5 möjliga poäng (på en Ed Wood-skala då!)
//Wilke
Etiketter:
1950-tal,
Bela Lugosi,
Ed Wood,
Kalkonfilm,
Wierd Shit
lördag 16 oktober 2010
Carrie (1976)
Carrie var den första filmatiseringen av en Stephen King-berättelse. För regi står Brian DePalma (Scarface, Mission: Impossible) och i rollerna syns Sissy Spacek (The Straight Story) och Piper Laurie (Catherine i Twin Peaks).
Handling: Mobbad tonårstjej med superkristen mamma upptäcker att hon har övernaturliga krafter.
Carrie är en stämningsfull film där man verkligen känner för huvudkaraktären. Den klassiska scenen på balen är verkligen en oförglömlig scen. Piper Laurie briljerar även i sin roll som galen kristen moder.
3,5 av 5 möjliga poäng.
//Wilke
söndag 10 oktober 2010
Texas Chainsaw Massacre - The Beginning
Det finns 4 stycken "gamla" Motorsågsmassakern-filmer och det finns 2 st nya när denna recension skrivs. De nya och de gamla filmerna hänger inte ihop på något sätt.
Det här är alltså "The Beginning" som utspelar sig före nyinspelningen från 2003. Du behöver inte ha sett någon av de andra för att förstå den här.
HANDLING: 4 ungdomar färdas i en bil igenom texas, de är med om en bilolycka och när polisen kommer så förstår dom att den här polisen inte har alla flingor i paketet. Han är nämligen en av medlemmarna i familjen Hewitt, en familj som vägrat flytta från sitt hus trots att alla deras grannar övergett den lilla staden som helt har gått i konkurs. Familjen Hewitt är kannibaler och äter det som de lyckats fånga för dagen, oavsett vad det är. Och deras son Thomas "Leatherface" Hewitt är en hejare med motorsågen!
3 av 5 möjliga!
//Wilke
The Road
Världen har gått under i ett antal världsomfattande naturkatastrofer. Städerna är jämnade med marken, alla djur har dött av temperaturförändringar, alla växter har dött av kyla och ungefär alla människor har dött också.
Vi får följa en far och hans son som kämpar för att överleva i den bitande kylan i det som en gång var USA. De människor som fortfarande lever har överlevt genom att äta upp sina polare som dött.
Fadern och ungen tänker ta sig till havet, men många faror lurar på vägen.
grym film! Kanske en av 2010s bästa.
3 av 5 möjliga!
//Wilke
söndag 3 oktober 2010
Twin Peaks - Hela serien (1990)
Twin Peaks är en kultförklarad tv-serie från 1990 skapad av David Lynch (Eraserhead, Lost Highway) och Mark Frost (Hill Street Blues). I rollerna syns flera kända skådespelare, några av dem är Kyle MacLachlan (Blue Velvet, Dune), Lara Flynn Boyle (Men in Black 2), Everett McGill (The People under the Stairs), Jack Nance (Eraserhead), Piper Laurie (Carrie) Michael Parks (Tusk) och David Duchovny (X-files).
Handling: En FBI-agent anländer till den lilla staden Twin Peaks för att lösa ett mord. Twin Peaks domineras av ett stort antal annorlunda personer, där den ena karaktären är mer mystisk än den andra. Mordutredningen tar sig allt bisarrare uttryck, och snart spelar övernaturliga fenomen en stor roll.
Det finns ingen tv-serie som Twin Peaks. Jag känner för så många karaktärer, och det känns verkligen som att besöka en gammal vän varje gång jag ser om tv-serien. Det går inte att placera Twin Peaks i ett fack. Under seriens gång betas flera genrer av, där ibland deckare, komedi, drama, dokusåpa, thriller och skräckfilm. Ett mästerverk.
5/5
//Wilke
Etiketter:
1990-tal,
David Lynch,
Mysterie,
Mästerverk,
tv-serie
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)