onsdag 26 april 2017

20 000 Leagues Under the Sea (1954)

20 000 Leagues Under the Sea eller "En världsomsegling under vattnet" som den lanserades som i Sverige, är en påkostad Science Fiction-Äventyrsfilm regisserad av Richard Fleischer (Conan the Destroyer). I huvudrollerna syns bland annat Kirk Douglas (Spartacus), James Mason (Lolita) och Peter Lorre (Casablanca, M, The man who knew too much).

Handling: Vi får följa en professor, hans assistent och en sjöman på deras äventyr runt jordklotet både på, i och under havet. De jagar till en början ett sjömonster, hamnar på världens första Ubåt (Detta utspelar sig i slutet på 1800-talet), blir jagade av kannibaler på en ö och slåss mot jättebläckfiskar. Sjömannen super sig även full vid ett tillfälle med en säl.

Underhållande film. Typ som en Indiana Jones-film fast med Sci-Fi-element.

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

tisdag 25 april 2017

The Time Machine (1960)


The Time Machine är en Science Fiction-klassiker från 1960 regisserad av George Pal (Atlantis: The Lost Continent). I huvudrollen syns Rod Tayler som var aktiv som skådespelare fram tills 2009 då han gjorde sin sista roll som Winston Churchill i Tarantinos "Inglorious Basterds". Han dog 2015.

Handling: En vetenskapsman uppfinner en fungerande tidsmaskin år 1899 och bestämmer sig för att åka framåt i tiden för att se hur samhället utvecklas. Han "landar" i 1920-, 40- och 60-talet för att sedan färdas alldeles för långt fram i tiden. Som om det inte vore illa nog så blir han bestulen på tidsmaskinen av några blåa grottmänniskor.

The Time Machine är en väldigt hyllad film och anses vara en av de bästa från 60-talet. Men jag är inte riktigt nöjd. Jag hade hellre sett honom åka bakåt i tiden.

Den första timmen är spännande när våran huvudkaraktär besöker olika tidpunkter på 1900-talet, men sen när han fastnar år 8000-någonting så är det inte lika kul längre. De sista 40 minuterna av filmen går trögt och man blir irriterad på filmen (ska dock inte spoila något).

Jag ger The Time Machine en 2:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke





torsdag 20 april 2017

Inferno (1980)


Inferno är en ockult rysare från 1980 regisserad av en av Italiens främsta skräck-regissörer, Dario Argento. Inferno är den andra delen i Argentos "three mothers-triologi", där hans mest kända film Suspiria är den första delen. Dock utspelar sig Inferno innan Suspiria, så man skulle kunna kalla Inferno för en prequel till Suspiria.

Handling: En ung poet i New York som heter Rose får tag i en skum gammal bok vid namn "The three mothers". Boken handlar om 3 onda systrar som levde förr i tiden utspridda i New York, Rom och Freiburg och deras respektive hus som författaren berättar att han byggt åt dom. Rose börjar bli övertygad om att hon bor i ett av de onda systrarnas hus och att hennes bror i Rom kanske bor i ett av de andra...

Precis som Suspiria så är Inferno en väldigt vacker film. Ljussättningen är helt galet snygg med mycket blåa och röda element. Dock är den inte lika fenomenal som Suspiria, men fortfarande en bra film!

Jag ger Inferno en 3:a av 5 Möjliga poäng.

//Wilke

Iron Sky (2012)


Iron Sky är en humoristisk Sci-Fi från 2012 Regisserad av den Finska regissören Timo Vuorensola. I huvudrollerna syns Christopher Kirby (Star Wars III), Julia Dietze (1½ Ritter) och Götz Otto (Der Untergang). En stor del av filmens budget kom från donationer från fansen.

Handling: Var tog Nazisterna vägen efter 1945? Jo, de gömde sig i sin hemliga bas på Månens mörka sida. Nu är det dags att slå tillbaka! Nazi-invasionen från månen är ett faktum.

En rolig sak är hur USAs president återspeglar den Republikanska token Sarah Pallin, och hur filmskaparna gör narr av henne ganska ordentligt under filmen gång.

Det är en väldigt snygg film med bra specialeffekter för att vara en indieproduktion.

2 Uppföljare beräknas komma nästa år!

Jag ger denna en stark 2:a av 5 möjliga.

//Wilke


tisdag 18 april 2017

Them! (1954)


Them! är en så kallad Atomic Age-klassiker från 1954. I Sverige lanserades den som "Spindlarna" vilket är helt fel, då det är jättestora myror det handlar om.

Handling: Gigantiska myror anfaller jorden och det är upp till ett gäng soldater och två forskare att utrota dom innan deras ägg kläcks.

Fantastiska specialeffekter för att vara 1954, mycket action och rolig dialog. Bland annat så misstar en pilot en flygmyra för ett flygande tefat. Hur fan tänkte han där? En bra film att börja med om man vill sätta sig in i 50-talets Sci-Fivåg.

3 av 5 poäng.

//Wilke

måndag 17 april 2017

Invaders from Mars (1953)


Det är dags att återvända till den så kallade Atomic Age-perioden i filmhistorien. De åren mellan 1947 till 1957 då det i princip inte producerades några skräckfilmer. Istället dominerades filmindustrin av filmer om invasioner från rymden, misslyckade experiment och monster-attacker.

Invaders from Mars är nog så stereotypisk som en Atomic Age-film kan bli.

HANDLING: Gröna gubbar från mars anfaller jorden. En liten pojke förstår snabbt vad som är på gång, då hans föräldrar hamnat i Marsianernas våld. Kan han lyckas övertyga de lokala poliserna och soldaterna att invasionen är ett faktum innan det är försent?

Ett minus är Marsianerna, som ser ut som gröna människor i dykardräkter gjorda
av tyg.

Ett plus är handlingen som faktiskt är spännande. Man sympatiserar med den lille pojken!

Jag ger den en stark 2:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

måndag 10 april 2017

Tusk (2014)


Tusk är en väldigt annorlunda skräckfilm med en stor dos svart humor. Tänk dig en kombination av The Fly, När Lammen Tystnar och typ Island of Lost Souls. För regi står Kevin Smith (Red State) och i rollerna syns bland annat Justin Long (Drag me to Hell), Michael Parks (känd som Juan Rennau i Twin Peaks eller Earl McGraw i Kill Bill-filmerna), Haley Joel Osment (ungen i Sjätte Sinnet) och ingen mindre än Johnny Depp (Edward Scossorhands)!

HANDLING: En kille blir kidnappad av en galen före detta sjöman vars högsta dröm är att göra om en människa till en valross. Ska hans vänner hinna rädda honom innan transformationen är färdig?

Mycket annorlunda film, och ännu konstigare att så stora skådespelare medverkar i den. Jag sitter och skrattar för mig själv så här efter att jag sett Tusk och undrar vad fan jag nyss såg. Haha. Men underhållande var den!

Jag ger den en stabil 3:a av 5 möjliga.

//Wilke

torsdag 6 april 2017

Thinner (1996)



Thinner är en rysare från 1996 regisserad av Tom Holland som kanske är mest känd som mannen bakom "Childs Play". Detta är en av de bättre filmatiseringarna av skräckkungen Stephen Kings berättelser.

HANDLING: Vi får följa en överviktig, självgod advokat vid namn Billy. En kväll så kör han av misstag över, och dödar en Romsk kvinna. Hennes far är fast besluten om att hämnas och lägger en förbannelse över advokaten Billy och de personer som omger honom. Billy börjar rasa i vikt, ska han hinna bryta förbannelsen innan han magrar ihjäl och vilka andra förbannelser kommer drabba hans nära och kära?

Spännande film! Kanske inte den bästa Stephen King-filmatiseringen, men helt klart underhållande.

Jag ger den en stadig 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke