söndag 26 november 2017
Night of the Ghouls (1959)
Night of the Ghouls är en lågbudget-skräckfilm gjord av B-filmslegenden Edward D Wood Jr. Detta är, som jag förstått det, Ed Woods sista skräckfilm innan han gav upp sina ambitioner om att göra ruggiga skräckfilmer och gick helt över till att producera pornografi.
Ed Wood kallas ofta för den sämsta regissören någonsin. Men sanning är den att han var en eldsjäl. Han kämpade alltid i uppförsbacke, gjorde filmer utan budget och med Hollywood-eliten emot sig. Hans filmer blir underhållande just för att han inte var så noga, gjorde aldrig omtagningar och hade förkärlek till användandet av så kallade props.
Night of the Ghouls är typ en uppföljare på min favorit Ed Wood-film, Bride of the Monster.
Handling: En man påstår att han kan ta kontakt med andevärlden, men kan det vara så att han är en lögnare? Riktiga spöken vandrar i alla fall omkring utanför hans hus.
Underhållande! Men hans filmer Bride of the Monster och Plan 9 from Outer Space är bättre.
2½ / 5
//Wilke
lördag 25 november 2017
House of Wax (1953)
House of Wax är en klassisk rysare från 1953 med giganten Vincent Price (The Fly, Last Man on Earth) i huvudrollen. Filmen är en remake på "Mystery of the Wax Museum" från 1933. För regi står den enögde regissören Andre De Toth som främst gjorde kriminalfilmer under sin tid som regissör.
Handling: Vincent Price spelar en Vaxdocke-skulptör som får sitt älskade museum nerbränt av sin giriga partner. Partnern tror att Price är död men vad han inte anar är att Price överlevt branden och ska ge sig ut för att hämnas på alla som varit inblandade i förstörandet av hans livs verk.
Detta är en film som det händer mycket i. House of Wax går i ett snabbare tempo än många av filmerna som är från samma tid. Är du intresserad av klassisk skräck och inte sett så mycket så kan detta vara en bra film att börja med!
Ett kul fakta om filmen är att skräckmästaren Bela Lugosi dök upp på premiären (trots att han inte var med i filmen) iförd sin Dracula-cape och hållandes en skådespelare utklädd till apa. Varför inte?
4/5
//Wilke
onsdag 22 november 2017
The Satanic Rites of Dracula (1973)
The Satanic Rites of Dracula är den sjunde och sista delen i filmbolaget Hammers Dracula-Serie med Christopher Lee (Sagan om Ringen) i rollen som mörkrets furste. Precis som i den föregående filmen Dracula A.D. så återvänder den fantastiska skådespelaren Peter Cushing (Curse of Frankenstein) som Draculas ärkefiende Dr Van Helsing. För regi står Alan Gibson som även regisserade Dracula A.D.
Handling: Ett gäng satanister återupplivar Dracula som löper amok i 1970-talets England.
Detta är den svagaste filmen i serien. Är du intresserad av Hammers Dracula-filmer så se dem helst i rätt ordning (Första filmen heter Horror of Dracula) för att se om du gillar det. Är man ett fan av Hammer-Dracula och har koll på konceptet så är det här trots allt en relativt underhållande film.
2½ / 5
//Wilke
Etiketter:
1970-tal,
Christopher Lee,
Hammer Horror,
Ockult Film,
Peter Cushing,
Vampyrfilm
onsdag 15 november 2017
Poltergeist III (1988)
Då var det dags för den tredje och sista delen i Poltergeist-triologin från 80-talet. För regi står denna gång Gary Sherman (Dead and Buried). I Poltergeist III återfinns endast två skådespelare från originalet. Dessa är Heather O'Rourke som spelat den lilla flickan Carol-Anne i alla tre filmer och Zelda Rubinstein som spelat mediumet och spökexperten Tangina i alla tre filmer. Utöver dessa syns även en ung Lara Flynn Boyle (Twin Peaks) och Bruce Skerritt (Alien).
Tragiskt nog så dog barnskådespelaren Heather O'Rourke direkt efter att Poltergeist III var färdigfilmad.
Handling: Carol-Anne, den lilla flickan som kidnappats av ande-världen två gånger tidigare befinner sig hos sina släktingar. Släkten driver en stor skyskrapa med gallerior, bostäder, badhus och spa. Dock är spökena efter henne igen och snart kidnappas hon av andar en tredje och sista gång.
Den svagaste filmen i triologin, men fortfarande spännande och sevärd.
2½ / 5
//Wilke
Dead and Buried (1981)
Dead and Buried är en Skräckfilm/Thriller från 1981 regisserad av Gary Sherman som nog är kändast som mannen bakom Poltergeist III. I rollerna syns bland annat James Farentino (The Final Countdown), Melody Anderson (Flash Gordon), Lisa Blount (Prince of Darkness) och sist men inte minst, Robert Englund (Terror på Elmstreet).
Dead and Buried känns till en början som många av de Rysare med deckar-vibbar som Hammer släppte under sin storhetstid. I övrigt tycker jag mig se influenser från både The Wicker Man, White Zombie och Night of the Living Dead.
Handling: Filmen utspelar sig i en liten avlägsen småstad, där plötsligt grupper av medborgare börjar döda turister. Något är inte som det ska vara...
Bra film!
3/5
//Wilke
lördag 4 november 2017
Leatherface (2017)
Innan vi ger oss på den här filmen vill jag snabbt ge min syn på alla de föregående filmerna. Originalet av Tobe Hooper tillhör en av mina absoluta favoritfilmer och är ett mästerverk. Uppföljaren, också den av Tobe Hooper, är en skräckkomedi som parodierar originalet. Den tredje filmen som också heter "Leatherface" var en påkostad actionversion av originalet, sämre än de två tidigare medans den fjärde filmen från 1994 "The next generation" var en B-film rätt igenom.
En förvirrande sak som bör nämnas är att familjen heter Sawyer i de gamla filmerna, Hewitt i de nyare och sedan Sawyer igen. Vad detta beror på är omdiskuterat.
I början på 2000-talet dök en remake och en så kallad prequell upp. Båda dessa fyllde ett underhållningsvärde enligt mig och är sevärda. För några år sedan kom "Texas Chainsaw" som jag inte gillade alls och recenserade inte heller för den delen. Vad tycker jag då om denna, åttonde del i filmserien om Kannibalfamiljen?
Första timmen känns inte som en Motorsågsmassakern-film. Snarare typ "Oh brother, where art thou?" fast med sadistiska psykopater. Den sista halvtimmen så rycker filmen upp sig, och när den är som bäst så tar den slut.
Handling: 4 stycken intagna på ett mentalsjukhus kidnappar en sköterska och rymmer. En av dem är mannen som ska komma att bli Leatherface. En hämndlysten polis vars dotter blivit mördad av Familjen Sawyer är dom på spåren...
Bättre än "Texas Chainsaw 3D" men ingen superfilm.
2½ / 5
Bättre än "Texas Chainsaw 3D" men ingen superfilm.
2½ / 5
//Wilke
Stranger Things - Säsong 1 (2016)
Då har jag äntligen fått arslet ur vagnen och plöjt igenom säsong 1 av den just nu superpopulära serien Stranger Things. Vad är det här för något då? Jo, Stranger Things är en skräck/sci-fi serie skapad av bröderna Ross och Matt Duffer (Hidden). Serien lånar friskt från klassiska 80-talsfilmer som Poltergeist, Det, Hellraiser, Stand by Me, E.T. osv osv. 80-talet genomsyrar verkligen hela serien, som anspelar mycket på nostalgi.
I rollerna syns bland annat Winona Ryder (Alien 4), Milly Bobby Brown (Intruders) och Finn Wolfhard (Remaken på Det)
Handling: En pojke kidnappas av något övernaturligt. Hans vänner, föräldrar och syskon försöker på olika håll reda ut vad som hänt och hur de ska få tillbaka honom.
Bra serie, men jag hade lite för höga förhoppningar om den.
3½ / 5
//Wilke
onsdag 1 november 2017
Stalker (1979)
Stalker är en Sovjetisk psykologisk och filosofisk Sci-Fi/Dramafilm från 1979. Det är en otroligt djup film som maler på i ett långsamt tempo. Jag sögs verkligen in i filmen och satt som fastklistrad under dess nästan 3 timmar långa speltid.
Det är ingen film du tittar på varje dag, men en film du bör se om du uppskattar lite djupare kvalitetsfilm. Riktigt snyggt filmad.
Handling: 3 män färdas genom ett totalt övergivet (snudd på post-apokalyptiskt) landskap som kallas Zonen. Deras mål är ett rum där det sägs att man kan få sina önskningar uppfyllda.
3/5
//Wilke
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)