söndag 25 mars 2018

Dead Ringers (1988)


Dead Ringers är en udda dramarysare/thriller regisserad av en av mina favoritregissörer David Cronenberg (Scanners, The Fly). Det är inte en läskig film på ett skräckfilms-sätt, utan Dead Ringers är snarare en mörk, knarkig, psykologisk dramafilm.

Handling: Vi får följa ett tvillingpar Beverly och Elliot. Båda jobbar som doktorer, bor ihop och lever sina liv totalt sammankopplade med varandra. En dag blir Beverly kär i en tjej och ett svartsjukedrama tar fart som snart kraschar ner i Cronenbergs mörka värld av inälvor och droger.

Jag fattar ärligt talat inte jättemycket. Men så är det ofta med Cronenbergs filmer när man ser dem för första gången. Jag ger den i dagsläget 2½ av 5 möjliga poäng i betyg. Men kanske skulle betyget växa om jag ser den igen och förstår filmen bättre? Hur som helst, en intressant film.

2½ / 5

//Wilke


fredag 23 mars 2018

Night Monster (1942)


Night Monster är en spännande rysare med deckare-inslag från 1942. För regi står Ford Beebe (Flash Gordon Conquers the Universe) och i rollerna syns bland annat Bela Lugosi (Dracula), Lionel Atwill (Mystery of the Max Museum) och Janet Shaw (Shadow of a Doubt).

Handling: En förlamad rik man bjuder in en gäng doktorer till sin Herrgård. Snart börjar doktorerna att dö en efter en... Något är inte som det ska.

Det är synd att filmen inte använder sig mer av Bela Lugosi. De skulle ha gett honom en bättre roll, gärna en skurkroll. Istället spelar Lugosi en ganska intetsägande butler i den här filmen.

Alfred Hitchcock uppskattade tydligen "Night Monster" så mycket att han gav Janet Shaw en roll i sin film "Shadow of a Doubt".

3/5

//Wilke

onsdag 21 mars 2018

Dracula's Daughter (1936)


Dracula's Daughter är uppföljaren till den klassiska Dracula från 1931. I denna film medverkar inte den ikoniska Bela Lugosi i rollen som mörkrets furste. Istället får vi följa Draculas dotter spelad av Gloria Holden (The Life of Emelie Zola) och hennes underhuggare som spelas av Irwing Pitchel (The Most Dangerous Game). Den som dock levererar bäst är Edvard Van Sloan som återvänder i rollen som Dr Van Helsing.

Handling: Allt börjar där förra filmen slutade. Dracula och hans viljelösa slav Renfield ligger döda. Polisen genomsöker platsen och plockar med sig liken. Mitt i natten besöker en mystisk kvinna polisstationen och kräver att få titta på liken.

Intressant film! Något som slog mig är att i Dracula's Daughter måste vara första gången någon busringer i en film?

2½ / 5

//Wilke

torsdag 15 mars 2018

The Shining (1997)


Stephen King var inte nöjd med Stanley Kubricks mästerverk från 1980 då han ansåg att den inte följde boken tillräckligt troget. Mick Garris (Pestens Tid) sattes i regissörsstolen och i rollerna som familjen som ska tillbringa en vinter på The Overlook Hotel ser vi Steven Weber (Dracula: Dead and Loving It), Rebecca De Morney (The Hand That Rocks the Cradle) och Courtland Mead (Recess).

The Shining från 1997 är en miniserie som är ungefär 6 timmar lång. Så det är ganska mycket att ta sig igenom. Den stora skillnaden från Kubricks version är att mycket av handlingen kretsar kring karaktären Jacks alkoholism. Är abstinensen efter alkohol det som får honom att se dessa spöken? Istället för en labyrint utanför Hotellet så är det en park med skulpturer och The Shining från 1997 känns mycket mer som en så kallad Haunted House-film än Kubricks version från 1980.

En positiv sak med Shining från 1997 är att karaktären Jacks galenskap ges tid åt att byggas upp. Serien består av 3 delar. I den första är han som vilken kärleksfull far som helst, i den andra delen börjar det snurra i skallen på honom och i den tredje blir han spritt språngande galen.

Handling: En familj ska bo isolerade i ett stort Hotell mitt i ingenstans själva över vintern.

Ett minus är skådespelet som inte alls är lika bra som i Kubricks version. Ett annat minus är effekterna som ibland är bra, men ibland helt föråldrade. Är man ett fan av Kubricks film från 1980 och Stephen Kings bok så tycker jag ändå att man ska se den här. Är man inte det, kan man låta bli.

3/5

//Wilke

tisdag 13 mars 2018

Split (2016)


Split från 2016 är i skrivande stund (Mars, 2018) M. Night Shyamalans (Sjätte Sinnet, The Village) senaste film. De senaste åren har Shyamalan gett ut en drös med skitfilmer. Han gjorde dock en oväntad comeback till de bra filmerna med den skitläskiga "The Visit" för något år sedan.

Split är faktiskt också en bra film, precis som The Visit. Men en sak som dock slog mig var att filmens handling påminner mycket om handlingen till South Park-avsnittet "City Sushi".

Handling: 3 tjejer kidnappas av en psykiskt sjuk man. Mannen har flera olika personligheter i sitt huvud. Vissa är goda, vissa är onda.

Bra skådespelarinsats av James McAvoy (The Last King of Scottland).

3½ / 5

//Wilke

fredag 2 mars 2018

The Day the Earth Stood Still (1951)



The Day the Earth Stood Still är ett Science Fiction-Drama med ett starkt antikrig-budskap från 1951. För regi står Robert Wise, som för oss skräck-människor är kändast för den obehagliga psykologiska spökfilmen The Haunting från 1963. För vanligt folk är han nog absolut kändast för klassikern "The Sound of Music". I rollerna syns bland annat Michael Rennie (The Lost World), Patricia Neal (Breakfast at Tiffany's) och Sam Jaffe (Ben Hur).

Handling: Ett UFO landar mitt i Washington DC. Ut kommer en alien som säger att om inte mänskligheten börjar leva fredligt, så kommer den att förintas innan den blir ett hot mot andra planeter.

Frasen "Klaatu Berada Nikto!" kommer från den här filmen och har använts i allt från Star Wars till Evil Dead för att hylla The Day the Earth Stood Still.

Riktigt bra, kanske den bästa filmen från den så kallade Atomic Age-eran.

4/5

//Wilke

torsdag 1 mars 2018

Last Cannibal World (1977)



Vi återvänder till den så kallade Cannibal Boom-genren. Det är dags för Last Cannibal World regisserad av Ruggero Deodato (Cannibal Holocaust). Filmen hette från början "Ultimo Mondo Cannibale" men lanserades som "Last Cannibal World" i USA. Senare döptes den om till "Jungle Holocaust" för att kapitalisera på Deodatos kändaste verk "Cannibal Holocaust". I Sverige har den kallats både "De sista Kannibalerna" och "Jakten i Regnskogen".

Handling: Ett litet flygplan med 4 personer störtar mitt i djungeln. Djungeln har seriöst de mest högljudda invånarna någonsin. Det är så mycket ljud i från apor och fåglar att man knappt hör vad karaktärerna säger till varandra. Snart har de djungelns kannibaler efter sig.

Last Cannibal World känns verkligen som en generalrepetition inför "Cannibal Holocaust". Samma ämnen behandlas med frågeställningen om vilka som är de verkliga vildarna? Huvudkaraktären ska först vara civiliserad, men börjar sedan att döda djur, våldta och tillslut, äta människokött.

Mycket videos på djur som dödar varandra på riktigt, en stackars krokodil får även sätta livet till (på riktigt) för Deodatos filmskapande. I övrigt mycket extremt (men fejkat) våld mot människor, som de är i såna här filmer.

2½ / 5

//Wilke