måndag 11 februari 2019

Contamination (1980)


Contamination är en Italiensk science fiction från 1980 regisserad av Luigi Cozzi (Starcrash). I rollerna syns bland annat Ian McCulloch (Zombie Flesh Eaters).

Handling: Polisen finner ett övergivet fartyg på drift som är fullastat med mystiska ägg. Äggen bär på ett dödligt utomjordiskt virus som får folks kroppar att vända sig ut och in. Vi får följa en polis, en forskare och en före detta astronaut som måste stoppa dem som planerar att sprida äggen. Spåren leder dem till Sydamerika.

Överraskande bra film med riktigt bra effekter. Enligt regissören så var filmen delvis finansierad av den Colombianska maffian. Contamination rekommenderas till dig som gillar "Alien", eller liknande grötiga science fiction-skräckfilmer.

4/5

//Wilke




torsdag 7 februari 2019

Creepshow (1982)


Då var det dags för att göra en revisit på en film som jag inte sett på säkert 10 år. Gamla goa Creepshow! En antologi-film regisserad av George A Romero (Dawn of the Dead, Night of the Living Dead), skriven av Stephen King och med effekter av Tom Savini (Fredag den 13e). Creepshow består av 5 kortfilmer.

Handling:

1. En gammal man kommer tillbaka från de döda för att hämnas på sin familj.

2. En komet slår ner i en bondes åker, snart börjar växter att växa överallt, till och med på bonden själv.

3. En man kommer på sin fru med att vara otrogen och gräver ner henne och hennes älskare på en strand, med bara huvudena ovanför sanden. Snart kommer tidvattnet.

4. Mystisk låda innehåller mystisk varelse.

5. Rik idiot blir anfallen av kackerlackor.

När jag såg Creepshow som ung så kommer jag ihåg hur chockad jag blev över att se den annars så rolige Leslie Nielsen i rollen som ett mordiskt psykbryt i den tredje kortfilmen. Creepshow är verkligen beviset på att Nielsen var en bra skådespelare som kunde göra andra roller än de komiska rollerna han var känd för. Även Stephen Kings skådespelarinsats i den andra kortfilmen är överraskande. King är ändå en författare som stundvis skrivit väldigt obehagliga böcker, och helt plötsligt får vi se honom som en rolig, totalt överspelad bonde.

En underhållande klassiker!

3/5

//Wilke


onsdag 6 februari 2019

Shock Waves (1977)


Shock Waves är en zombiefilm från 1977 regisserad av Ken Wiederhorn (Return of the Living Dead Part 2). I rollerna syns bland annat den legendariska skådespelaren Peter Cushing (Curse of Frankenstein, Star Wars).

Handling: Ett gäng människor blir strandsatta på vad som till en början ser ut att vara en öde ö. Snart upptäcker de dock ett stort nedgånget övergivet hotell, där en gammal nazist håller på att skapa en zombiearmé.

Det är kul att se Peter Cushing i en annan roll än vad man är van vid. Vanligtvis spelar han skurkar i skräckfilmer som utspelar sig på 1800-talet i England. Här har vi en amerikansk film, med zombies, som utspelar sig då den är filmad. Cushing gör som vanligt ett kanonjobb, medans de flesta övriga skådespelarna är riktigt kassa.

Shock Waves är en lågbudgetfilm, och det märks. Men på samma sätt som "Texas Chainsaw Massacre" känns autentisk på grund av sig låga budget så känns även Shock Waves äkta. Filmen spelades delvis in på ett hotell som var övergivet på riktigt.

Bra film, som jag utan tvekan kommer se om.

3½ / 5

//Wilke

måndag 4 februari 2019

The Creeping Flesh (1973)


The Creeping Flesh är en science fiction-rysare från 1973 regisserad av Freddie Francis (Evil of Frankenstein, The Skull). I huvudrollerna syns Peter Cushing (Star Wars, Curse of Frankenstein) och Christopher Lee (Sagan om Ringen, Horror of Dracula).

Handling: En forskare (Cushing) har funnit ett stort gammalt skelett, vars hud växer tillbaka på kroppen om man utsätter skelettet för vatten. Forskaren tänker använda skelettets blodkroppar till att bota sin dotter från att bli galen. Dessutom så är en annan forskare (Lee) ute efter det ovanliga skelettet.

The Creeping Flesh har flera element som jag gillar. Det är främst en science fiction, men utspelar sig under 1800-talet med gotiska miljöer. Det är en del äckliga gore-effekter som känns som något som David Cronenberg kunnat bli inspirerad av. Sedan är jag svag för filmer med skelett i. Det är något sjukt charmigt med skelett. Jag vet inte varför.

Både Cushing och Lee briljerar. Båda har mycket dialog, och jag skulle säga att detta är Cushings bästa roll utanför Frankenstein och Dracula-serierna.

3½ / 5

//Wilke

söndag 3 februari 2019

From Beyond the Grave (1974)


From Beyond the Grave är en så kallad antologi-film från 1974 regisserad av Kevin Connor (Motel Hell). I rollerna syns bland annat Peter Cushing (Star Wars, Curse of Frankenstein) och Donald Pleasence (Halloween). Filmen består av 4 kortfilmer.

Handling:
1. Snubbe köper en 400 år gammal spegel som visar sig vara besatt av en ond ande.

2. Den andra historien är bra mycket konstigare. I den här historien blir en man vän med en tiggare och börjar besöka tiggaren och hans mycket underliga dotter. Dottern verkar kunna utsätta folk för någon slags voodoo-magi.

3. Den tredje historien känns som något som Poltergeist kan ha lånat lite inspiration ifrån. En man får berättat för sig att en ond osynlig varelse lever med honom. Till en början avfärdar han informationen, men när folk i hans närhet börjar skadas så inser han att han måste kontakta ett medium för driva iväg varelsen.

4. Snubbe köper en gammal dörr och monterar den i sitt hus. Dörren leder plötsligt till ett rum som inte fanns där innan. I det rummet har en ond människa bott en gång i tiden.

Helt klart sevärd, men jag tycker att handlingen i vissa av kortfilmerna inte är särskilt spännande, vilket drar ner betyget. Bäst var den sista historien.

2½ / 5

//Wilke