onsdag 30 oktober 2019
It Conquered the World (1956)
Vi kör en till atomic age-film! It Concuered the World är en klassisk science fiction från 1956 regisserad av Roger Corman (The Wasp Woman, Fall of the House of Usher). I rollerna syns bland annat Lee Van Cleef (Flykten från New York, Den Onde, Den Gode, Den Fule), Beverly Garland (The Alligator People) och Peter Graves (Airplane).
Handling: En inte ont anande forskare får kontakt med utomjordingar från Venus som han guidar till jorden. Vad han inte vet är att utomjordingarna inte kommer med goda avsikter.
Något uppfriskande med den här filmen är att den kvinnliga huvudrollen faktiskt är en hård, stark brud, vilket är ovanligt i filmer från den här tiden. Dock så är inte det tillräckligt för att lyfta filmen. It Conquered the World är sevärd, men väldigt lik många andra filmer i samma genre.
2½ / 5
//Wilke
Etiketter:
1950-tal,
Atomic Age,
Roger Corman,
Sci-Fi,
UFO
måndag 28 oktober 2019
Not of This Earth (1957)
Not of This Earth är en atomic age science fiction från 1957 regisserad av Roger Corman (Fall of the House of Usher, The Wasp Woman). I rollerna syns bland annat Paul Birch (Queen of Outer Space) och Beverly Garland (It Conquered the World).
Handling: En utomjording som förklätt sig till människa måste få tag i stora mängder mänskligt blod för att rädda sig själv och sitt folk. Vi får följa en sjuksköterska som flyttar in hos honom ovetandes om att hennes nye hyresvärd är en illasinnad utomjording.
Jag är svag för just den här typen av science fiction-rysare, så det är svårt för mig att inte gilla Not of This Earth. Helt klart en av de bättre filmerna från den så kallade atomic age-perioden som varade från 1947-1957. Under denna period försvann den klassiska skräcken tillfälligt för att ge plats åt science fiction-rysare med fokus på invasioner från rymden och misslyckade vetenskapliga experiment. Mycket bra!
4/5
//Wilke
Etiketter:
1950-tal,
Atomic Age,
Bra skit!,
Roger Corman,
Sci-Fi,
UFO
onsdag 16 oktober 2019
Attack of the Crab Monsters (1957)
Attack of the Crab Monsters är en atomic age science fiction från 1957 regisserad av Roger Corman (Fall of the House of Usher, The Wasp Woman). I rollerna syns bland annat Russell Johnson (This Island Earth).
Handling: Enorma krabbor anfaller ett gäng människor på en ö, och som om inte det vore nog, så ökar krabbornas intelligens när de äter upp människorna.
Jag tyckte Attack of the Crab Monsters var underhållande. Den håller högt tempo (för att vara en 50-talsfilm) och innehåller mycket action. Enkel att ta sig igenom, med sin 1 timme och 2 minuter korta speltid. En helt okej atomic age-rulle.
2½ / 5
//Wilke
Etiketter:
1950-tal,
Atomic Age,
Monsterfilm,
Roger Corman
söndag 13 oktober 2019
Mr Sardonicus (1961)
Mr Sardonicus är en rysare från 1961 regisserad av B-filmslegenden William Castle (House on Haunted Hill, The Tingler). I rollerna syns bland annat Ronald Lewis (Helen of Troy), Audrey Dalton (Titanic från 1953) och Oskar Homolka (War and Peace).
Handling: En läkare reser till något land i östra Europa för att försöka bota Mr Sardonicus, en rik herre som tvingas bära en mask efter att hans ansikte deformerats. Hans ansikte förvreds efter att han grävt upp sin faders grav, för att få tag i en lotterilott med vinst på som hans farsa hade i fickan när han begravdes. Haha, ja, ni hör ju. Det här är en muppig film.
Trots att filmens handling kanske får en och skratta, så är det faktiskt en underhållande film. Mr Sardonicus är från 1961, men filmen känns mer som en 30-talsfilm. Det luktar både Dracula och Frankenstein om Mr Sardonicus. Bäst med filmen är Oskar Homolkas skådespelarinsats som betjänten Krull.
3/5
//Wilke
Etiketter:
1960-tal,
Monsterfilm,
Mysterie,
William Castle
Society (1989)
Society är en grötig skräckfilm med en hel del mörk humor från 1989 regisserad av Brian Yuzna (Bride of Re-Animator). I rollerna syns bland annat Billy Warlock (Halloween 2), Charles Lucia (The Hand That Rocks The Cradle) och Brian Bremer (Pumpkinhead).
Handling: En överklasskille märker att hans familj börjat bete sig mer och mer konstigt. Snart visar de sig att de är med i ett sällskap som sysslar med både orgier och mord.
Jag gillade Society. Det är bra att man redan från början av filmen får reda på att huvudpersonens oro är rättfärdigad. Ju längre filmen går, ju mer får han reda på sällskapets sjuka aktiviteter. Society är en så kallad bodyhorrorfilm och tankarna far till regissörer som David Cronenberg. Allt toppas med lite härlig samhällskritik mot överklassen.
4/5
//Wilke
onsdag 9 oktober 2019
Macabre (1958)
Macabre är en rysare/deckare/thriller från 1958 regisserad av William Castle (House on Haunted Hill, The Tingler). I rollerna syns bland annat William Prince (Spies like us), Jacqueline Scott (Planet of the Apes) och Jim Backus (Its a mad mad mad mad world).
Handling: En doktor som gjort sig osams med flera personer får sin lilla dotter kidnappad. Kidnapparen säger att dottern ska begravas levande. Det finns många som har motiv att göra detta mot doktorn, så att stoppa kidnapparen från att döda hans dotter blir inte lätt.
Problemet med "Macabre" är att den inte riktigt kan bestämma sig för vilken film den vill vara. Det är mycket spring på kusliga, rökiga kyrkogårdar, samtidigt som filmen ibland tar konstiga avvikande vägar som sidohistorien om en blind tjej som ligger runt. Efter ett allvarligt slut som kommer helt plötsligt eftertexter som för tankarna till barnprogrammet "Dastardly och Mutleys flygande maskiner". Ingen höjdare, men ändå sevärd.
2½ / 5
//Wilke
Etiketter:
1950-tal,
Mysterie,
Skräck-Thriller,
William Castle
13 Ghosts (1960)
13 Ghosts är en experimentell och underhållande hemsökta hus-film av William Castle (House on Haunted Hill, The Tingler). I rollerna syns Charles Herbert (för mig känd som ungen i The Fly), Martin Milner (Valley of the Dolls) och Margaret Hamilton (Wizard of Oz).
Handling: En familj som är i ekonomisk knipa får helt plötsligt ärva en gammal herrgård. Deras släkting som dött samlade oturligt nog på onda andar som fortfarande finns kvar i huset. Hur ska det gå?
En intressant sak med 13 Ghosts är att man egentligen ska se denna svart-vita film med ett par slags 3D-glasögon. Tittar du genom det blå glaset så kommer du att se spöken, tittar du genom det röda så är de inte där, eller om det var tvärt om. Så filmen är alltså svart-vit, men har delar som antingen är röda eller blåa, vilket är jävligt kreativt och unikt! En bra film!
3½ / 5
//Wilke
Etiketter:
1960-tal,
Skräck-Thriller,
Spökfilm,
William Castle
tisdag 8 oktober 2019
Attack of the Giant Leeches (1959)
Handling: En kraftig herre jagar sin fru och hennes älskare ut i ett träsk efter att han upptäckt deras kärleksaffär. I träsket lurar gigantiska blodiglar som tar dem till fånga i sin undervattensgrotta.
Attack of the Giant Leeches gick att titta på. Ett plus var att det gick fort att se filmen då den endast är 1 timme lång, ett minus är monstren, som dyker upp i filmen alldeles för lite. Filmen fångar atomic age-eran fint, men tillhör de svagare filmerna i genren. En godkänd B-film som gick att se en gång, men jag lär inte återvända till den.
2/5
//Wilke
Etiketter:
1950-tal,
Atomic Age,
Kalkonfilm,
Monsterfilm,
Sci-Fi
söndag 6 oktober 2019
Homicidal (1961)
Homicidal är skräckfilmslegenden William Castles (House on Haunted Hill, The Tingler) försök att kapitalisera på Alfred Hitchcocks Psycho. Ni vet hur det är, när en film slår igenom så kommer det alltid en uppsjö med kopior som försöker göra samma sak, och i det här fallet så räknas ofta Homicidal som den bästa filmen som inspirerats av Psycho.
Handling: En mordisk kvinna dödar folk i sin omgivning. Hennes familjs historia kommer sakta men säkert upp till ytan och allt är verkligen inte som det ska.
Jag gillade Homicidal, men tyvärr så kände jag redan till filmens stora twist eftersom en oförsiktig Youtuber tog upp det i en video utan förvarning. Men trots att jag kände till slutet så tycker jag att Homicidal är en bra och underhållande film. En kul grej i slutet, som är så typiskt William Castle, är när filmen stoppas och tittaren uppmanas att sluta titta på filmen om man inte klarar av det skrämmande slutet. Så charmigt!
3,5/5
//Wilke
Etiketter:
1960-tal,
Psykologisk Skräck,
Realistisk film,
Skräck-Thriller,
William Castle
Matinee (1993)
Nu blir det en lite annorlunda filmrecension. Matinee är en dramakomedi från 1993 regisserad av Joe Dante (The Howling, Gremlins) filmen är löst baserad på skräckfilmsregissören William Castles liv och gärning. I huvudrollen ser vi John Goodman (Barton Fink, 10 Cloverfield Lane).
Handling: En skräckfilmsregissör kämpar med att lansera sin nya film "Mant" mitt under Kubakrisen.
Matinee är en tydlig hyllning till 50 och 60-talets b-filmer, science fiction och skräck, men problemet med filmen är att den egentligen inte har mycket till handling. John Goodmans karaktär går bara runt och gör reklam för sin film, samtidigt som en ganska tråkig kärlekshistoria mellan några ungdomar maler på i bakgrunden. Goodman gör en bra skådespelarinsats, men det räddar tyvärr inte filmen.
2½ / 5
//Wilke
Etiketter:
1990-tal,
Atomic Age,
Djurskräck,
Monsterfilm
onsdag 2 oktober 2019
The Uninvited (1944)
The Uninvited är en tidig hemsökta hus-film från 1944 regisserad av Lewis Allen (The Unseen). I rollerna syns bland annat Ray Milland (Dial M for Murder), Ruth Hussey (The Philadephia Story) och Gail Russel (Night has a Thousand Eyes).
Handling: En musikkritiker och hans syster tror att de gör ett riktigt kap när de får köpa ett stort hus vid havet. Tyvärr är huset bebott av döda släktingar till de som ägde huset innan.
The Uninvited är en tidig spökfilm. Filmen har utan tvekan fungerat som inspirationskälla till Tobe Hooper och Steven Spielbergs Poltergeist. Något jag gillar med filmen är spökeffekterna. Det som jag inte gillar med filmen är att den är alldeles för ljus. The Uninvited hade potential att bli en obehaglig spökfilm, men kärlekshistorier och feel good-humor tar alldeles för mycket plats i filmen.
2/5
//Wilke
Etiketter:
1940-tal,
Dramarysare,
Skräck-Komedi,
Spökfilm
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)