söndag 30 augusti 2020

Robocop (1987)

                                              

Då var det dags för en klassiker jag faktiskt inte sett tidigare. Robocop är en science fiction/action från 1987 regisserad av Paul Verhoeven (Starship Troopers). I rollerna syns bland annat Peter Weller (Naked Lunch), Nancy Allen (Dressed To Kill), Miguel Ferrer (för mig känd som karaktären Albert i Twin Peaks) och Ray Wise (Leland i Twin Peaks). 

Handling: I ett samhälle inte allt för långt in i framtiden blir en polis snudd på ihjälskjuten av ett gäng kriminella, men han har tur och överlever. När han vaknar upp är han ombyggd till en robotpolis och måste stoppa det kriminella gänget som försökte döda honom. 

Man kan lätt tro att Robocop är en tramsig film, men precis som med Paul Verhoevens andra film "Starship Troopers" så gömmer sig massor med knivskarp samhällskritik i bakgrunden genom hela filmen. Robocop är en bra film. 

3½ / 5

//Wilke

söndag 23 augusti 2020

Silver Bullet (1985)


Silver Bullet är en varulvsrysare från 1985 regisserad av Daniel Attias, som regisserat flera avsnitt av tv-serierna The Wire, The Killing, Alias och så vidare. Silver Bullet bygger på boken Cycle of the Wolf av Stephen King. I rollerna syns en hel del intressanta och bra skådespelare, där ibland Gary Busey (Fear and Loathing in Las Vegas, Lost Highway), Everett McGill (Big Ed i Twin Peaks), Corey Haim (The Lost Boys) och Terry O'Quinn (för mig känd som John Locke i tv-serien Lost). 

Handling: En pojke i rullstol och hans storasyster är de enda som förstått att deras lilla stad är under attack av en varulv. Ska någon tro på dem?

Silver Bullet är en mysig film, i klassisk Stephen King-anda som för tankarna till filmer som Det (1990) och Stand By Me. 

3/5

//Wilke

onsdag 19 augusti 2020

Salems Lot (1979)


Salems Lot är en miniserie om vampyrer från 1979 regisserad av tungviktaren Tobe Hooper (Motorsågsmassakern, Poltergeist). Serien bygger på boken "Staden som försvann" av Stephen King. I rollerna syns bland annat David Soul (Starsky & Hutch), James Mason (Lolita) och Kenneth McMillan (Dune). 

Handling: En författare och en skräckfilmsälskande tonåring är de enda som kan stoppa en epidemi av vampyrer som håller på att drabba den lilla staden Salems Lot. Ska dem lyckas?

Jag gillar vampyrfilmer, jag gillar Stephen King och jag gillar Tobe Hooper. Men när jag ska se hela den här miniserien i ett sträck så känns den faktiskt för långdragen. Jag tror Salems Lot gjort sig bättre som en film på 90 minuter istället för en miniserie på över 3 timmar. Underhållande, men för långdragen!

2½ / 5

//Wilke

lördag 15 augusti 2020

Madhouse (1974)



Madhouse är en rysare från 1974 regisserad av Jim Clark. I rollerna syns bland annat Vincent Price (The Fly, Last Man on Earth) och Peter Cushing (Curse of Frankenstein, Star Wars). 

Handling: En skådespelare (Price), är känd för sin roll som Dr Death i en serie skräckfilmer. När hans vän (Cushing) övertalar honom att komma till Storbritannien och göra ännu en film så verkar karaktären Dr Death få ett eget liv, och mörda folk på riktigt. Är det Price som håller på att bli galen eller någon annan som utför morden?

Madhouse är en helt okej film från en tid då både Price och Cushings karriärer börjat gå utför. Madhouse är okej, men både Price och Cushing har gjort massvis med filmer som är bättre än denna. 

2/5

//Wilke



söndag 9 augusti 2020

A Blade in the Dark (1983)

A Blade in the Dark är en giallo/slasher från 1983 regisserad av Lamberto Bava (Demons), som även är son till den italienska skräckmästaren Mario Bava (Black Sabbath, Black Sunday). I rollerna syns bland annat Andrea Occhipinti (The New York Ripper) och Lara Lamberti (Aenigma).

Handling: En musiker ska skriva ett soundtrack till en kommande skräckfilm. Han bosätter sig ute på vischan i ett fint, men öde hus för att få lite feeling. Dessvärre är en galen seriemördare ute efter honom och personerna i hans närhet. Vem är mördaren?

Spännande giallo, från genrens sista dagar. Giallo-filmen hade sin storhetstid i början på 1970-talet och var inte särskilt populär i början på 80-talet. Hatten av för Lamberto Bava som gjorde en spännande film. 

3/5

//Wilke

Conquest (1983)

 

Conquest är den italienska skräckfilmslegenden Lucio Fulci's (The Beyond, Zombie Flesh Eaters) bidrag till fantasy-genren. Hela filmen är filmad med någon slags speciallins till kamerorna, vilket ger filmen ett "dimmigt" utseende och som om inte det räckte så används extremt mycket rökmaskiner genom hela filmen. 

Handling: En barbar vid namn Ilias slår sig ihop med enstöringen Mace och ger sig ut på ett uppdrag att döda en ond häxa. Deras väg kantas av olika faror och monster. 

Conquest är underhållande, och atmosfärisk, men dialogen och karaktärerna är rätt dåligt skrivna om jag ska vara ärlig. Filmen innehåller mycket blod och inälvor i klassisk Fulci-anda, och det händer saker hela tiden, så den är absolut inte en långtråkig film. Det som drar ner betyget är just karaktärerna och deras repliker. Conquest är en film för dig som vill se något annorlunda från Lucio Fulci.

2½ / 5

//Wilke

söndag 2 augusti 2020

The Fearless Vampire Killers (1967)



The Fearless Vampire Killers, eller "Dance of the Vampires" som den också är känd som, är en skräckkomedi från 1967 regisserad av Roman Polanski (Rosemary's Baby, The Ninth Gate). I rollerna syns bland annat Sharon Tate (mest känd för att hon mördades av Charles Mansons knarkarsekt), Jack MacGowran (Exorcisten) och Ferdy Mayne (Where Eagles Dare).

Handling: En expert på fladdermöss och hans fumlige assistent måste rädda en kvinna från Greve Von Krolocks slott. Slottet är dessvärre fullt med vampyrer. 

Jag har känt till The Fearless Vampire Killers länge, då punkbandet Bad Brains, som jag lyssnat på i säkert 14 år, har en låt med samma namn. Humorn i filmen domineras av så kallad slapstick, alltså samma humor som Charlie Chaplin, Peter Sellers (Rosa Pantern-filmerna) och Rowan Atkinson (Mr Bean) gjort sig kända för. Jag gillar tycker sånt är kul, men förstår att det är en föråldrad humorstil, som inte är så populär idag. I övrigt är filmen väldigt atmosfärisk, det är 1700-tal och mycket kostymer och rökmaskiner som gäller. 

3/5

//Wilke