torsdag 21 oktober 2021

Trauma (1993)


Trauma är en rysare/giallo från 1993 regisserad av legenden Dario Argento (Suspiria). I rollerna syns bland annat hans dotter Asia Argento (Land of the Dead) och Piper Laurie (för mig känd som karaktären Catherine i Twin Peaks). 

Handling: En ung tjej med psykiska problem träffar en ung man som vill hjälpa henne. Tjejen har bevittnat ett mord, och det verkar som att mördaren även är ute efter henne. 

"Någonstans långt inne i filmen, finns det en bra giallo som försöker ta sig ut" skrev en recensent om den här filmen, och jag är beredd att hålla med. Grunden i handlingen är bra, en del scener är väldigt stämningsfulla och de praktiska effekterna ser riktigt bra ut. Dessvärre dras Trauma's betyg ner av uselt skådespel från den manliga huvudrollen, för spretig handling och för ojämn stämning. Argento's äldre filmer spelar i en helt annan liga.

2.5/5

//Wilke

måndag 18 oktober 2021

Squid Game (2021)


När folk tjatar på en, att man måste se en film eller serie, så är det lätt att bli tjurig och vägra titta, bara för sakens skull. Men ibland tar man ändå sitt förnuft till fånga och ger filmen eller serien en chans. 

"Squid Game" är en ultravåldsam mysterie-drama-thriller från Korea, regisserad av Hwang Dong-Hyuk. TV-serien är i skrivande stund, den mest streamade serien någonsin. 

Handling: 456 hårt skuldsatta personer, deltar i ett "spel" på liv och död. Förlorar man i detta spel så mördas man. Vinner man, så blir man ekonomiskt oberoende för resten av sitt liv. Bara en person kan vinna. Vem är det som arrangerar spelet? Var äger spelet rum? Vem kommer leva och vem kommer dö?

Jag är verkligen glad att jag gav efter och såg "Squid Game". Serien har ett tydligt anti-kapitalistiskt budskap och innehåller en stor portion samhällskritik, vilket en del mindre begåvade US-amerikanska tittare verkat missa. Den surrealistiska miljön är spännande och man känner verkligen med karaktärerna. Det enda jag kan klaga på är att serien lämnar en med ganska många obesvarade frågor. Dock känns en uppföljare samtidigt överflödig. 

Väldigt spännande! Jag strecksåg allting på två dagar.

4/5

//Wilke

Sleepaway Camp (1983)


Sleepaway Camp är en slasher från 1983 regisserad av Robert Hiltzik. I rollerna syns bland annat Mike Kellin (Midnight Express). 

Handling: Ett gäng ungdomar, med relationsproblem, är på sommarläger. Dessvärre besöks lägret även av en mördare. 

I svallvågorna av den populära rysaren "Fredag Den 13:e" så kom det en hel uppsjö med filmer som utspelade sig i liknande miljöer och med en liknande handling. Sleepaway Camp är en av de kändare av dessa filmer. Det bästa med Sleepaway Camp var specialeffekterna som faktiskt var riktigt bra. Det sämsta var att man halvvägs in i filmen redan listat ut vem mördaren var. Slutet och twisten var inte heller någon höjdare. 

2/5

//Wilke

lördag 16 oktober 2021

Halloween Kills (2021)


Igår var jag på Sverigepremiären av den andra filmen i ordningen i den nya Halloween-trilogin. För regi står David Gordon Green som även regisserade den förra filmen, Halloween (2018). I rollerna ser vi bland annat Jamie Lee Curtis (Halloween, The Fog) och Judy Greer (Jurassic World).

Handling: Seriemördaren Michael Myers överlevde oturligt nog branden som avslutade förra filmen. Laurie Strode ligger på sjukhus, svårt skadad samtidigt som Myers påbörjar sin vandring mot sjukhuset. Ett aggressivt medborgargarde tänker dock ta lagen i egna händer och stoppa Myers en gång för alla. 

Positivt: Precis som i förra filmen så är det mycket hintar till originalet från 1970-talet. Det refereras även till del 2 och del 3 i originalserien. Det är samma ljudeffekter och musik vilket skapar en liknande stämning. Halloween Kills lyckas även att få mig att bry mig om karaktärer, även om de bara varit med i filmen i 10 minuter, vilket är ett plus. Mycket blod är också trevligt. 

Negativt: För mycket action och för lite dialog. För lite Jamie Lee Curtis. 

En bra film, men jag tycker nog att föregångaren var snäppet vassare. 

3/5

//Wilke

söndag 10 oktober 2021

What Ever Happened to Baby Jane? (1962)


What Ever Happened to Baby Jane? är en thriller/dramarysare från 1962 regisserad av Robert Aldrich (The Dirty Dozen). I rollerna syns Bette Davis (All About Eve) och Joan Crawford (Strait-Jacket, The Damned Dont Cry).

Handling: Filmen kretsar kring två systrar. Den ene var en gång i tiden en framgångsrik barnskådespelare som  numera är bortglömd. Den andra slog igenom som skådespelare i vuxen ålder men fick efter en märklig händelse sin karriär förstörd och hamnade i rullstol. Nu bor dom tillsammans och den ene systern börjar bli allt mer alkoholiserad, sadistisk och kontrollerande. 

What Ever Happened to Baby Jane? är en spännande thriller centrerad kring de två systrarnas karaktärer. Filmen har utan tvekan fungerat som inspirationskälla för Stephen Kings Lida. Både Davis och Crawford gör lysande skådespelarinsatser. En bra film. 

3/5

//Wilke

fredag 8 oktober 2021

Dune (2021)


Då var det dags för den efterlängtade science fiction-filmen Dune från 2021. För regi står Denis Villeneuve och i rollerna syns bland annat Timothée Chalamet (Interstellar), Rebecca Ferguson (Doctor Sleep) och Stellan Skarsgård (Pirates of the Caribbean).

Handling: En ung prins reser till ökenplaneten Arrakis där hans familj Atreides fått i uppdrag att ta över skördandet av en värdefull mystisk krydda. Den konkurrerande mäktiga "familjen" Harkonnen och deras militärapparat är dock minst lika intresserade av kryddan. 

Jag har tidigare uppskattat David Lynch version av Dune från 1984, men haft problem med hur sönderklippt den filmen var, vilket ibland gjorde att handlingen blev obegriplig. Dune från 2021 håller en bra röd tråd och lyckas med det som Lynch film tyvärr inte lyckades med 1984. 

Det bästa med Dune (2021) är den fantastiska dialogen, stämningen och att man faktiskt bryr sig om karaktärerna. Det är inte lika mycket fokus på action och explosioner som i en typisk science fiction. Stellan Skarsgård var riktigt äcklig (och briljant) som filmens skurk.

Dune var jättebra!

4/5

//Wilke