söndag 20 maj 2012

30 Days of Night (2007)


Då var det dags att spinna vidare på recensera-nya-filmer-spåret. Den här gången tar vi oss ann vampyrfilmen "30 Days of Night" som regisserats av David Slade (Hard Candy). I rollerna syns bland annat Josh Hartnett (Halloween H20, Black Hawk Down), Melissa George (Amityville Horror), Danny Huston (Children of Men) och Mark Boone Jr (Seven, Batman Begins, Halloween 2).

HANDLING: Det är dags att lämna den lilla staden i norra Alaska för en månad, solen kommer nämligen inte gå upp på 30 dagar. Några poliser och liknande folk stannar kvar i staden trots polarmörkret, men vad dom inte vet är att staden inom kort kommer invaderas av blodtörstiga vampyrer.

Mycket blodig och "grötig" film. Bra specialeffekter och originella vampyrer. Ännu en rolig sak är referensen till Bela Lugosi någonstans i mitten av filmen.

Helt okej! Klart köp och se-värd.

3 poäng av 5 möjliga.

//Wilke

söndag 13 maj 2012

Rise of the Planet of the Apes (2011)


Då ger vi oss in i Apornas Planet-serien igen och denna gång är det det nyaste tillskottet i serien som ska recenseras. Rise of the Planet of the Apes eller som den lanserades som i Sverige "Apornas Planet: (R)Evolution" är en Sci-Fi med både lite Drama och Action inslag. Filmen är regiserad av Rupert Wyatt (the Escapist) och i rollerna syns bland annat Andy Serkis (som spelade Gollum i Sagan om Ringen), James Franco (127 Hours) och Brian Cox (Braveheart, Troy).

Det jag gillar med filmen är referenserna till de gamla filmerna. Originalets klassiska replik "Get your stinking paws of me you damn dirty ape!" yttras. En av aporna heter Cornelia (referens till apan Cornelius i originalet). Endel saker är lånade från del 3, 4 och 5 vilket känns som en schysst hyllning. Det jag däremot blir tveksam mot är att det tar aningen för lång tid innan allt drar igång. Filmen känns lite seg i vissa delar, och slutet ger mig bara funderingar ifall det kommer en uppföljare.

HANDLING: En gravid försöksapa som är ovanligt smart omkommer, men bäbisen överlever. Denna lilla apa kommer inom några år bli ett av de största hoten mot mänskligheten. Han heter Ceasar, är mycket intelligent och börjar tröttna på människornas styre.

En helt okej 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke of the Apes