tisdag 24 juli 2012

Aliens - Återkomsten (Alien 2) (1986)



Aliens - Återkomsten är en uppföljare till Ridley Scotts skräck/sci-fi-klassiker Alien. Denna gång står James Cameron (Avatar, Terminatior, Titanic) för regi.

I huvudrollen som den modige Ridley återfinns samma skådis so i första filmen, nämligen Sigourney Weaver. I andra roller syns bland annat: Michael Biehn (Terminator), Lance Henriksen (Alien VS Predator, Terminator), Bill Paxton (Apollo 13) och som den skrikande lilla ungen ser vi Carrie Henn som inte gjort någon mer film sen Aliens.

Den här filmen börjar där ettan slutade.

HANDLING:
Ridley vaknar upp från nedfrysningen och inser att hon blivit räddad. Dock så har det gått över 50 år och planeten där helvetet brakade löst sist har nu blivit en koloni där ett gäng människor bosatt sig. En mindre vacker dag kommer nyheten om att all kontakt har brutits med kolonin på planeten. Alien är tillbaka och många fler i antal den här gången. Ridley måste banka skiten ur dem!

Mer action en ettan.
Mindre skräck en ettan.
Bra film, men originalet är bättre.

En lite svagare 4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke


torsdag 19 juli 2012

V (2009)


Jag såg remaken på den gamla Sci-Fi kultserien V för ett tag sedan. Kenneth Johnsson som regisserade originalserien har den här gången skrivit manuset, men inte regisserat. I rollerna syns bland annat Elisabeth Mitchell (Lost), Joel Gretsch (The 4400) och som the Visitors ledare "Anna" ser vi Morena Baccarin (Serenity).

HANDLING: Det börjar circulera UFOn runt hela världens huvudstäder. Snart så visar utomjordingarna sig  och förklarar att "We are of peace, always.". men hur jävla snälla är dom egentligen? En liten grupp människor bestämmer sig för att bekämpa rymdvarelserna, trots att de är älskade av övriga jorden.

Helt okej, klart sevärd.

Helt klart underhållande.

En stark 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Alien - Den Åttonde Passageraren (1979)


Efter att ha sett Ridley Scotts senaste Alien-film, Prometheus bestämde jag mig för att det var hög tid att se originalet ännu en gång.

Alien är en science fiction/skräckfilm från 1979 regisserad av just precis Ridley Scott (Prometheus, Gladiator). I huvudrollerna syns bland annat Sigourney Weaver (4 st Alien-filmer, Avatar, Ghostbusters 2), John Hurt (V för Vandetta, Nineteen Eighty-Four) och Yaphet Kotto (Rötter, The Running Man, Freddys Dead - Terror på Elmstreet 6).

HANDLING: Lastrymdskeppet Nostromo är på väg från ett uppdrag i en annan galax tillbaks till jorden. Dock så får de en nödsignal mitt ute i rymden från en underlig, mörk planet och beslutar sig för att landa och rädda de som skickat ut nödsignalen. De hittar inte de som skickat ut nödsignalen, men däremot finner de ett störtat skepp som är fullt med mystiska ägg. Här börjar helvetet.

Alien är en klaustrofobisk, stämningsfull och stressig rysare. 

En klassiker som alla bör se. Ett mästerverk.

5/5

//Wilke

måndag 2 juli 2012

Prometheus (2012)


Då har jag varit på bio igen vilket jag absolut inte ångrar! Ridley Scott (Alien) har gjort en fantastisk Sci-Fi/Skräck/Äventyrsfilm som från början annonserades som en prequel till just hans gamla mästerverk Alien. Dock så är det ingen prequel, utan snarare en Alien-film som utspelar sig parallellt med de gamla filmerna. Många coola hintar/likheter med originalet hittar vi i den här rullen.

I rollerna ser vi skådespelare som Noomi Rapace (Män som hatar kvinnor), Michael Fassbender (Inglorius Basterds) och Idris Elba (28 Dagar Senare).

HANDLING: Arkeologer spårar uråldriga väggmålningar som hittats lite här och där på jorden till yttre rymden. En expedition på 17 personer beger sig med rymdfärgan Prometheus till en avlägsen planet långt åt helvete ut i universum. De landar på planeten och helvetet brakar loss.

Otroliga specialeffekter, mörk stämning genom hela filmen och sjukt snygga aliens.

Endel saker i filmen känns lite ogenomtänkta, men jag vill inte spoila för mycket...

Men annars riktigt jävla bra.

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke