måndag 24 november 2014

Interstellar (2014)


Interstellar är en science-fiction/Äventyrsfilm av Christopher Nolan (Inception, The dark knight) från 2014. I rollerna syns bland annat John Lithgow (Rise of the Planet of the apes), Anne Hathaway (the Dark Knight rises), Michael Caine (Inception), Ellen burtyn (Exorsisten) och Matthew McConaughey (Mud).

Handling: Jorden är på slutspurten. Sandstormar och andra naturkatastrofer håller på att gräva människans grav. Det råder brist på mat. En bonde som tidigare varit pilot för Nasa kommer i kontakt med dom igen. Han går med på att ge sig ut i rymden för att besöka 3 avlägsna planeter i ett annat solsystem för att se om människan kan starta kolonier där borta och överleva.

Interstellar har fått väldigt bra kritik, på IMDB så har filmen i dagsläget 8.9 av 10.0 möjliga poäng.

Jag tycker inte att filmen var ett mästerverk. Den var bra, men alldeles för lång. I nästan 3 timmar håller den på och i mitt tycke så hade den lika gärna kunnat vara strax under 2 timmar. Interstellar växlar mellan att vara spännande till att vara långtråkig.

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng i betyg. Bra film, men alldeles för utdragen.

//Wilke

lördag 19 juli 2014

Dawn of the planet of the apes (2014)

Då var det dags för årets första filmrecension!

Dawn of the planet of the apes är uppföljaren till Rise of the planet of the apes som kickade igång Apornas Planet-serien igen 2011. Denna gång är det Matt Reeves (Cloverfield, Let me in) som står för regi, och i skådespelartruppen återfinns bland annat Jason Clarke (Death Race, Zero dark thirsty), Gary Oldman (Harry Potter-filmerna, Sid and Nancy) och Andy Serkis (Sagan om ringen).

Till skillnad från Rise of the planet of the apes, som var en mer ingående och lite långsammare film som förklarar hur allt började, så händer det mer i Dawn of the planet of the apes. Det är mer action, mer krig och mer dramatik än den tidigare filmen.

HANDLING: Ett virus har dödat en stor del av jordens befolkning. Aporna, som blivit otroligt intelligenta bor i en självbyggd apstad djupt inne i en skog utanför San Francisco. Inne i San Francisco kämpar några tusen människor med att bygga upp civilisationen på nytt. Bland aporna pågår en maktkamp mellan ledaren Ceasar som vill ha fred med människorna och rivalen Koba som vill ha krig. Kommer människor och apor att drabba samman?

Jag tycker att Dawn of the planet of the apes var en bra film. Bättre än Rise of.... som kom 2011.

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke