söndag 23 augusti 2015

Day of the Dead (1985)


Day of the Dead, är den tredje och sista filmen i George A Romeros legendariska Zombie-trilogi.

Med den första filmen Night of the Living Dead så uppfann Romero den moderna Zombien. Med den andra filmen Dawn of the Dead gjorde han Zombiefilmen "mainstream" och inspirerade filmskapare som Lucio Fulci (Zombie Flesh Eaters) och andra. Med Day of the Dead så avslutar han trilogin med en mängd inälvor och gore som skräckpubliken år 1985 sällan skådat innan.

HANDLING: Efter Zombie-apokalypsen så har några få överlevande militärer och forskare barrikaderat sig i en underjordisk bunker. Konflikterna avlöser varandra och hur ska de kunna överleva om de inte kan sammarbeta? En armada av Zombies vandrar omkring runt bunkern...

Klockren. En film som blir bättre och bättre för varje gång man ser den. Jag tycker att den är i samma klass som Dawn of the Dead.

4 av 5 Poäng.

//Wilke

fredag 21 augusti 2015

House by the Cemetery (1981)


House by the Cemetery är en skräckfilm gjord av den Italienska skräckmästaren Lucio Fulci (The Beyond, Zombie Flesh Eaters) från 1981. I rollerna återfinns diverse skådespelare från andra Lucio Fulci-filmer.

HANDLING: En familj flyttar in i ett hus som ligger mitt i ingenstans. Pappan ska fortsätta med ett forskningsarbete som hans numera avlidne kollega höll på med innan han dog.  Ganska snart så märker dom att det inte är något fridfullt hus dom flyttat in i och vad finns egentligen i källaren!?

Lite som en slasher. Bra film, men inte i samma klass som Zombi och The Beyond.

Ett minus är den dryga dubbade ungen.

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Suspiria (1977)


Suspiria eller "Flykten från Helvetet" som den lanserades som i Sverige, är en italiensk rysare från 1977 regisserad av skräckfilmslegenden Dario Argento (Phenomena, Inferno osv..).

HANDLING:
En tjej åker från USA till Tyskland för att börja på en av Europas finaste dansskolor. Hon får snart reda på att skolan var ett centrum för ockultism för över 100 år sedan. Det är något som inte stämmer...

Otroligt vackert filmad, fantastisk musik, kuslig stämning och fantastiskt arbete med färger. Suspiria är ett mästerverk. 

En 5 av 5 möjliga poäng.

//Wilke