tisdag 15 september 2015

Bride of Re-Animator (1989)


Bride of Re-Animator är uppföljaren till en av mina absoluta favoritfilmer Re-Animator. Originalet är en fruktansvärt underskattad skräckfilm med svart humor som baseras på en bok av HP Lovecraft.

Men hur är då uppföljaren? Jo, denna gång är det Brian Yuzna (The Dentist) som producerade originalet som sitter i regissörstolen. Alla viktiga skådespelare från förra filmen är med, vilket hjälper Bride of Re-animator att skapa ungefär samma känsla som originalet med samma typ av musik och atmosfär.

HANDLING: Våra favoritläkare Herbert West och Dan Cain återvänder till USA efter att ha tjänstgjort som fältläkare i ett inbördeskrig någonstans. Deras experiment med att återuppliva de döda har kommit längre än vad de gjorde i förra filmen och nu ska de likt doktor Frankenstein blåsa liv i en kvinna, byggd av olika människors kroppsdelar.

Blodigare än originalet men inte lika vass.

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 9 september 2015

Motorsågsmassakern (1974)


Då var det dags för en av mina absoluta favoritfilmer: Motorsågsmassakern!

Mästerverket av Tobe Hooper (Poltergeist) som fick censur och recensenter att skita på sig i ett årtionde. Inspirerad av den riktige seriemördaren Ed Gein som inredde sitt hus med likdelar.

HANDLING: Ett gäng ungdomar hamnar i klorna på en illasinnad kannibalfamilj mitt ute i ingenstans i Texas. Ska de överleva motorsågsmassakern?

Texas Chainsaw Massacre är en fantastisk film, snyggt filmad med rekvisita som än idag ser äkta ut. Stämningen genom hela filmen är stress och panik, vilket lurar hjärnan att tro att filmen innehåller mycket grafiskt våld, vilket den faktiskt inte gör. Det är en av de briljanta fenomenen med den här filmen, du luras att tro att du just sett massor med folk blivit slitna i stycken, men i själva verket är det endast en (!) karaktär som blir sågad av en motorsåg framför kameran. Texas Chainsaw Massacre är ett mästerverk som bör ses av alla som har det minsta intresse av skräckgenren.

5 av 5 möjliga poäng.

//Wilke