onsdag 16 augusti 2017

De 12 Apornas Armé (1995)


Då var det dags för att besöka en gammal favoritfilm som jag ännu inte skrivit om här på Skrattar och Spyr. Nämligen De 12 Apornas Armé.

De 12 Apornas Armé är en dystopisk Sci-Fi från 1995 regisserad av Monty Python-mannen Terry Gilliam som kanske är mest känd som mannen bakom filmatiseringen av Hunter S Thomsons Fear and Loathing in Las Vegas. I rollerna briljerar Bruce Willis (Die Hard, Sjätte Sinnet), Madeleine Stowe (Enemy of the Earth) och Brad Pitt (Fight Club).

Handling: Mänskligheten har gått under på grund av ett dödligt virus. Endast några tusen människor har överlevt genom att bygga ett isolerat samhälle under jorden. Bruce Willis skickas med tidsmaskin tillbaka i tiden för att stoppa terroristgruppen 12 Monkeys från att släppa lös viruset som ödelade jorden. Kommer folk tro på hans varningar eller ses han bara som en psyksjuk galning?

Mycket bra film! En gammal favorit, som sagt. Gillar du smarta filmer med oväntade slut så kommer du gilla denna.

4/5

//Wilke

Last Man on Earth (1964)


Last Man on Earth är en rysare från 1964 med Vincent Price (The Fly) i Huvudrollen som den sista mannen på jorden.

Handling: Ett virus har förvandlat människosläktet till vandrande vålnader. Ensam kvar på jorden är Vincent Price som desperat försöker bekämpa dessa varelser. Finns det någon mer än han som inte smittats?

Filmen är mycket intressant på flera håll. Jag skulle nog vilja kalla den för den första moderna zombie-filmen. Trots att Price kallar de köttätande varelserna för "Vampyrer". Det är helt uppenbart att Zombiekungen George A Romero tagit stor inspiration från Last Man on Earth när han skapade Night of the Licing Dead. Det som dock skiljer dessa Zombies från de klassiska Romero-zombisarna är att dessa inte tål vitlök, skriker ut dödshot och dödas via påle i hjärtat.

En mycket sevärd film som kanske innehåller Vincent Price absolut bästa skådespelarinsats. Snyggt filmad med kusliga tomma stadsmiljöer.

4/5

Se den!

//Wilke