onsdag 30 maj 2018

Troma's War (1988)



Troma's War är en action-komedi med en hel del gore regisserad av Lloyd Kaufman (The Toxic Avenger). Filmen är som titeln skvallrar om utgiven av Kaufmans filmbolag Troma, som gjort sig kända för att ge ut all skit som ingen annan vill ge ut. 

Handling: Ett stort gäng passagerare överlever en flygplanskrasch på en tropisk ö. Snart inser de att ön används som träningsläger av ett gäng terrorister bestående av bland annat NyNazister och Kubanska revolutionärer. Hur detta går ihop låter jag vara osagt. Terroristerna tänker förinta USA genom att bland annat ge alla AIDS. 

Ja ni hör ju. Filmen tar inte sig själv på stort allvar. Den är stundvis rolig, men alldeles för lång. Nästan 2 timmar är alldeles för långt för en sån här tramsig film. 

Trots allt trams har Kaufman sagt i intervjuer att filmen är en kritik riktad mot Ronald Reagans förskönande av krig och våld. 

2½ / 5

//Wilke

söndag 20 maj 2018

The Return of Godzilla (1984)


Det är hög tid att ta sig an de Japanska Godzilla-filmerna. Jag har tidigare recenserat originalet från 1954, men har faktiskt inte sett fler Godzilla-filmer bortsett från den kassa amerikanska re-maken från slutet på 90-talet. Mellan 1954 och 2004 så släpptes hela 30 stycken Godzilla-filmer. Jag väljer att börja med Return of Godzilla från 1984 eftersom den är den första filmen i den så kallade "andra vågen" av Godzilla-filmer.

De här filmerna är helt klart underhållande. Det är väldigt tillfredställande att se en människa i Godzilla-dräkt som går runt och trampar sönder modell-hus. Även specialeffekterna är charmiga med en stark DIY-känsla.

Handling: 10 år har gått sedan den radioaktiva jätteödlan Godzilla härjade runt i Japan. En Sovjetisk atomubåt råkar dock av misstag väcka ödlan till liv igen. Snart trampar Godzilla runt och förstör åter igen Tokyos infrastruktur.

3/5

//Wilke