torsdag 23 maj 2019

The Devils (1971)


The Devils är en kontroversiell historisk dramarysare från 1971 regisserad av Ken Russel (Altered States). I rollerna syns bland annat Oliver Reed (Gladiator, The Brood), Vanessa Redgrave (Mission Impossible) och Michael Gothard (Lifeforce).

Handling: En präst som ligger runt med olika kvinnor blir anklagad för häxeri och svart magi i 1600-talets Frankrike, mitt under brinnande häxprocess. Ett helt kloster blir besatt av djävulen. Är det prästens fel?

The Devils är en rå film med både mycket våld och naket, samtidigt som den är sjukt påkostad och konstnärligt filmad. När filmen släpptes 1971 blev den totalförbjuden i flera länder, bland annat eftersom den, förutom allt våld och naket även riktar otroligt mycket kritik mot katolicismen. Jag skulle beskriva The Devils som en blandning av Stanely Kubricks Barry Lyndon, Exorcisten och Witchfinder General typ.

Riktigt bra och intressant film. Jag kommer garanterat se den igen.

4/5

//Wilke

söndag 5 maj 2019

Omen 3 - The Final Conflict (1981)



Då är det dags för den tredje delen av fyra i Omen-serien. Denna gång står Graham Baker (Alien Nation) för regi och i huvudrollen som satans son Damien ser vi Sam Neill (Jurassic Park). I den första filmen var Damien ett barn, i den andra filmen var han en tonåring och i denna är han vuxen.

Handling: Ett sällskap av präster har fått tag i de 7 heliga knivarna som är det enda som kan döda Damien, satans son. De tänker nu förgöra honom en gång för alla. Damien är dock nu vuxen och styr ett av världens största multinationella företag. Han har dessutom precis blivit utnämnd till Ambassadör i England.

Omen 3 är på många vis väldigt lik originalet och har samma atmosfär. Samma obehagliga soundtrack. Ett minus är att filmen lägger så mycket tid på att bygga upp handlingen till slutet, som är en besvikelse till klimax. Ett plus är att de gotiska miljöerna är tillbaka efter att ha lyst med sin frånvaro i tvåan. Något bättre en del två, men sämre än originalet.

3/5

//Wilke