söndag 29 september 2019

Invasion of the Body Snatchers (1978)


Invasion of the Body Snatchers är en science fiction-remake från 1978 regisserad av Philip kaufman (The Right Stuff). I rollerna syns bland annat Donald Sutherland (The Hunger Games), Jeff Goldblum (The Fly, Jurassic Park) och Leonard Nimoy (Star Trek).

Handling: Illasinnade utomjordingar håller på att byta ut jordens befolkning mot känslolösa kloner. Ska de stoppas innan det är för sent?

Trots att flera bra skådespelare medverkar i filmen så är tyvärr denna remake alldeles för seg och långdragen med sin 2 timmar långa speltid. Efter ca 45 minuter så hade jag redan tappat koncentrationen. Det känns även som att filmen har flera olika slut. Varje gång man tror att filmen ska ta slut så fortsätter den ändå. Ett litet plus är de praktiska effekterna som ser riktigt bra ut, men det räcker tyvärr inte. Invasion of the Body Snatchers från 1978 får mig bara att önska att det var originalet från 50-talet som jag såg på istället.

2/5

//Wilke

lördag 21 september 2019

Halloween (2018)


Då var det dags för den senaste Halloween-filmen. Halloween från 2018 ignorerar alla uppföljare och är en 40 år senare-uppföljning på det klassiska originalet av John Carpenter. För regi står denna gång den för mig okände David Gordon Green och i rollerna syns bland annat huvudrollsinnehavaren från originalet Jamie Lee Curtis (Halloween, Freaky Friday).

Handling: Seriemördaren Michael Myers har suttit inspärrad på mentalsjukhus i 40 år, men rätt var det är så rymmer han och ger sig ut på jakt efter Lauri Strode och hela hennes familj.

Halloween från 2018 är en bra uppföljare. Den är bra mycket bättre än flera av filmerna i franchisen, kanske till och med den tredje bästa efter originalet och del 4 som är mina favoriter. Det enda jag har att klaga på är att jag gärna hade sett mer konfrontation mellan Michael Myers och Lauri Strode. Ett stort plus är hur filmen hänvisar till Dr Loomis, Michaels mord som ung och flera andra saker som har med originalet att göra.

3½ / 5

//Wilke

Hajen (1975)


Hajen, eller Jaws, är filmen som satte igång Steven Spielbergs (Indiana Jones, Schindlers List, Rädda Menige Ryan) karriär på allvar. I rollerna syns bland annat Roy Scheider (French Connection), Robert Shaw (From Russia with Love) och Richard Dreyfuss (Close Encounters of the Third Kind).

Handling: En stor jävla haj sprider skräck kring en ö som en massa turister precis håller på att anlända till. Borgmästaren vill hålla stränderna öppna för att tjäna pengar på turismen, så en polis, en forskare och en sjöman får ge sig ut för att försöka döda hajen, innan hajen dödar fler turister.

Man brukar säga att "Hajen" är den enda hajfilmen som faktiskt är bra, och jag är nog också beredd på att skriva upp på det. Detta var en av de första "läskiga" filmerna jag såg som ung, och den håller fortfarande måttet! En riktigt bra film som blir bättre för varje gång jag ser den. 

5/5

//Wilke