lördag 22 februari 2020

Earth VS The Flying Saucers (1956)


Earth VS The Flying Saucers eller "Anfall från Rymden" som den lanserades som i Sverige, är en så kallad atomic age-science fiction från 1956 regisserad av Fred F Sears (The Giant Claw). För specialeffekterna står legenden Ray Harryhausen (Clash of the Titans).

Handling: Jorden anfalls av flygande tefat. Vi får följa ett par forskare som måste uppfinna ett nytt vapen för att besegra utomjordingarna innan det är för sent.

En underhållande, stilbildande science fiction. Massor med filmer har tagit inspiration från just den här filmen, inte minst Tim Burtons Mars Attacks. Mycket action, fantastiska stop motion-effekter.

3/5

//Wilke

söndag 9 februari 2020

M (1931)


M är en thriller/rysare/deckare från 1931 regisserad av den legendariska österrikiske regissören Fritz Lang (Metropolis). I huvudrollen briljerar Peter Lorre (Casablanca, Tales of Terror).

Handling: En seriemördare som dödar barn sprider skräck i Berlin. Polisens jakt efter mördaren gör att stadens kriminella får det svårare att utföra sina brott, eftersom det är poliser över allt. De kriminella kallar till stormöte och beslutar sig för att de också ska ge sig ut på jakt efter mördaren. Kommer mördaren komma undan? Vem kommer att fånga honom, polisen eller de kriminella?

M är en riktigt jävla bra film. Peter Lorres skådespelarinsats är både övertygande och skrämmande. Filmen är långt före sin tid och behandlar frågor som till exempel psykisk ohälsas roll i ett fruktansvärt brott. Är en galning verkligen skyldig till de fruktansvärda brott han känner sig tvingad till att begå? Ett mästerverk.

5/5

//Wilke

Die Die My Darling (1965)


Die Die My Darling, eller "Fanatic" som den ibland också kallas, är en thriller-rysare från 1965 regisserad av Silvio Narizzano. I rollerna syns bland annat en ung Donald Sutherland (The Hunger Games).

Handling: En kvinna reser till England för att besöka hennes nyligen avlidne pojkväns familj. Familjen är dock ett gäng religösa, våldsamma dårar som tar henne till fånga. Ska hon lyckas fly innan det är försent?

Die Die My Darling är stundvis spännande, och tankarna far till filmer som Stephen Kings "Lida". Dock så löper inte spänningen som en röd linje genom filmen, utan ibland tenderar filmen att bli långtråkig. Die Die My Darling har fått ge namn till låten med samma namn av det legendariska punkbandet The Misfits. Sevärd, men ingen höjdare.

2½ / 5

//Wilke

onsdag 5 februari 2020

Night of Terror (1933)


Night of Terror är en rysare från 1933 regisserad av Benjamin Stoloff (The Hidden Hand). I rollerna syns bland annat Bela Lugosi (Dracula) och Edwin Maxwell (Scarface 1932-versionen). Night of Terror är en av de lite mer bortglömda filmerna med Bela Lugosi.

Handling: En seriemördare som kallas "The Maniac" är på fri fot. När folk börjar mördas kring ett stort hus där flera udda karaktärer rör sig, så blir det bråttom att lista ut vem som är mördaren. Är det "The Maniac" eller någon av människorna i huset?

En ganska standard rysare från den här tiden. Bela Lugosi gör ett kanonjobb i vanlig ordning, och han har en hel del dialog i den här filmen. 

2½ / 5

//Wilke