måndag 30 november 2020

Kiss of the Vampire (1963)


Nu var det ett tag sedan jag dök ner i det brittiska filmbolaget Hammer's katalog. The Kiss of the Vampire är en av de mindre kända filmerna där ifrån. För regi står Don Sharp (Rasputin: The Mad Monk) och i rollerna återfinns ingen för mig, känd skådespelare. 

Handling: Ett nygift par hamnar i klorna på ett stort sällskap vampyrer. 

Handlingen hade potential, men till saken hör det att hela den första timmen av Kiss of the Vampire känns som en prolog, och de sista 30 minuterna blir ett för hastigt avslut på filmen. Det enda jag kommer komma ihåg av den här filmen är scenen då slottet anfalls av en stor flock med fladdermöss. En okej film, men Hammer har mycket bättre vampyrfilmer i sin katalog. Kolla in typ Twins of Evil istället. 

2/5

/Wilke

måndag 23 november 2020

Near Dark (1987)


Near Dark är en action-skräckfilm från 1987 regisserad av Kathryn Bigelow (Point Break). I rollerna syns bland annat Lance Henriksen (Aliens, Pumpkinhead) och en massa andra skådespelare som också var med i Aliens. Near Dark och Aliens är nämligen inspelade samtidigt och regissörerna var kompisar, så därför fixade de så att samma gäng skådespelare kunde vara med i båda filmerna. 

Handling: En kille blir biten av en liftare. Han kidnappas av liftarens kriminella gäng som visar sig vara vampyrer. Hur ska det gå?

Jag tror utan tvekan att Near Dark fungerat som inspiration till "From Dusk Till Dawn". Överlag gillade jag Near Dark, det är kväll eller natt genom i princip hela filmen, vilket skapar en skön känsla. Den bästa delen av filmen är den första timmen, och handlingsmässigt kunde filmen ha varit klar där. De sista 30 minuterna känns tyvärr som mindre intressant utfyllnad, och det sänker betyget en del. Kul med en låt av The Cramps i filmen också. 

3/5

//Wilke

söndag 22 november 2020

20 Million Miles to Earth (1957)


20 Million Miles to Earth är en atomic age-science fiction från 1957 regisserad av Nathan Juran (The 7th Voyage of Sinbad). I rollerna syns bland annat William Hopper (The Bad Seed), Joan Taylor (Earth VS The Flying Saucers) och John Zaremba (The Time Tunnel). Effekterna är gjorda av legenden Ray Harryhausen (Clash of the Titans, It Came from Beneath the Sea). 

Handling: En rymdskepp kraschar i havet utanför Italien. Två fiskare lyckas rädda 2 astronauter innan skeppet helt sjunker till botten. En pojke hittar en cylinder som flutit i land från skeppet och säljer den till en djurforskare. Cylindern innehåller ett monster som aldrig slutar växa. Hur ska det gå?

Underhållande film, med karaktärer man bryr sig om. Effekterna trollbinder en, gillar du stop motion-animation i världsklass så ska du se den här filmen. 

3/5

/Wilke

onsdag 18 november 2020

Cujo (1983)


Cujo är en thriller-rysare från 1983 regisserad av Lewis Teague (Alligator, Cat's Eyes). I rollerna syns bland annat Dee Wallace (E.T., The Howling). Filmen bygger på boken "Cujo" av Stephen King. 

Handling: En mamma och hennes son är fast i en bil som fått motorstopp ute på landsbygden. Utanför bilen väntar en enorm, aggressiv, blodtörstig och rabiessjuk St Bernard-hund. Hunden heter Cujo. Hur fan ska de ta sig där ifrån? 

Cujo är en bra film! Jag såg den en eller två gånger när jag var tonåring, och uppskattar den nog ännu mer nu som vuxen. Cujo är en film som har något så ovanligt som en BRA barnskådespelare. Sådana växer inte på träd. 5 olika St Bernards spelade Cujo under filmens gång, och ingen av dem for illa under inspelningen. "Sminket" som gör att hunden ser så risig ut, var tydligen ägg, socker och sylt, som hundarna hela tiden slickade bort. Jag gillar minimalismen med Cujo. Två människor, en bil och en hund, det var det som behövdes för att göra en originell rysare. 

3/5

/Wilke

söndag 15 november 2020

Basket Case 2 (1990)


Regissören Frank Henenlotter (Basket Case, Brain Damage) återvände 1990 med en uppföljare till sin klassiker Basket Case. Det är så kallad "body horror" med svart humor som gäller fortfarande. 

Handling: Duane och hans deformerade bror Belial ligger på sjukhus efter att ha ramlat ut genom ett fönster i förra filmen. De har ett gäng mord på sitt samvete, men blir oväntat fritagna av en kvinna som driver ett slags hem för andra missbildade varelser. Polisen och journalister är dem på spåren. 

Basket Case 2 har bättre effekter och skådespelare än originalet, vilket ger filmen en liten annan känsla. Kevin Van Hentenryck, som spelade huvudrollen i förra filmen, är dock lika charmigt stel skådespelare som vanligt. En underhållande film, men jag saknar faktiskt lite de charmigt dåliga skådespelarinsatserna från originalet. 

3/5

/Wilke