lördag 14 augusti 2021

Freaks (1932)


Freaks är en dramarysare från 1932 regisserad av Tod Browning (Dracula). I rollerna syns Leila Hyams (Island of Lost Souls), Olga Baclanova (The Man Who Laughs) och flera stycken skådespelare med olika kroppsliga defekter som faktiskt jobbade på så kallade "Freak Shows" på riktigt. På bilden här uppe syns till exempel Johnny Eck, en man som inte hade någon underkropp.

Handling: Filmen utspelar sig på en så kallad "Freak Show". En elak kvinna (utan kroppsliga defekter) försöker förföra och döda en kortväxt man för att komma åt hans förmögenhet.

Freaks är en fantastisk film. Ett tidsdokument från en svunnen tid. Regissören Browning väljer att framställa de "normala" som onda och giriga medans "freaksen" är de goda och mänskliga. Detta känns som ett budskap som är långt före sin egen tid, då jag tror att de flesta som gick för att se Freaks på bio 1932, gjorde det för att de ville se kroppsliga defekter. 

4/5

//Wilke

söndag 8 augusti 2021

Glass (2019)

Denna recension kommer vara svår att göra utan att spoila vissa saker från filmerna Unbreakable och Split. Har du inte sett dessa två filmer, så gör det innan du läser den här recensionen. 

Glass är en thriller från 2019, regisserad av M. Night Shyamalan (Sjätte Sinnet, The Visit). Glass utspelar sig i samma universum som filmerna Unbreakable (2000) och Split (2016). I rollerna syns bland annat Bruce Willis (12 Monkeys), Samuel L Jackson (Pulp Fiction) och James McAvoy (Split). 

Handling: Den övernaturligt starke mannen David (från Unbreakable) blir tillfångatagen tillsammans med massmördaren Elijah (Unbreakable) och den svårt sjuke mördaren Dennis (Split) vars hjärna huserar 38 olika personligheter som inte alltid kommer överens. Är det så att dessa 3 herrar har övernaturliga krafter, eller är det bara tillfälligheter?

Jag gillade Glass! I mitt tycke var filmen bättre än Unbreakable men sämre än Split. Underhållande. James McAvoy's skådespelarinsats är kanon. 

3/5

//Wilke