torsdag 30 september 2021

Child's Play (1988)


Child's Play, eller "Den Onda Dockan" som den lanserades som som i Sverige, är en klassisk slasher från 1988. För regi står Tom Holland (Fright Night, Thinner) och i rollerna syns bland annat Chris Sarandon (rösten till Jack Skellington i Nightmare Before Christmas) och Brad Dourif (Gökboet, Dune).

Handling: En kriminell mans själ fastnar i dockan Chucky, som fortsätter den kriminelle mannens våldsamma bana. Ett barn inser att dockan är ond, men vem ska tro honom?

Jag måste faktiskt erkänna att jag inte sett Child's Play tidigare. Självklart har jag känt till filmen enda sedan jag blev intresserad av skräckfilm i de tidiga tonåren, men av någon anledning har den fallit mellan stolarna. Jag ser alltså Child's Play för första gången, utan någon nostalgi.

Handlingsmässigt så förs tankarna till klassikern "Invaders from Mars" från 1953, där ett barn bevittnar en invasion från rymden och måste övertyga de vuxna om den pågående faran. Det är mycket action, en del referenser till andra skräckfilmer och snygga, praktiska effekter. Inget jätteoriginellt, men fortfarande en bra film, som blivit ansiktet utåt för skräckfilmer om elaka dockor. 

3½ / 5

//Wilke