fredag 24 december 2021

Deranged (1974)


Deranged är en skräckfilm från 1974 regisserad av Jeff Gillen och Allan Ormsby (som bland annat skrivit manus till "Dead of Night"). I rollerna syns bland annat Roberts Blossom (Slaughterhouse 5, Ensam Hemma, Christine).

Handling: Deranged kretsar kring den sanna historien om mördaren och kannibalen Ed Gein, men med ett fingerat namn. 

En intressant sak är att Deranged är från samma år som den mycket kändare filmen Motorsågsmassakern, som även den bygger på den verkliga mördaren Ed Gein. Jag trodde först att Deranged kanske lånat middagsscenen från Motorsågsmassakern, men blev sedan förvånad när jag läste att Deranged faktiskt hade premiär 8 månader innan Motorsågsmassakern. Kan det vara så att Motorsågsmassakern lånat scenen från Deranged? Eller är allt bara en slump?

Deranged har en realistisk, sunkig känsla, som förstärks av att en berättare bryter den så kallade tredje väggen och talar till dig som ser filmen. Filmen musiksätts med sorgsna religiösa psalmer och handlingen är åtminstone genom filmens två första tredjedelar väldigt trogen den sanna historien. Jag gillade Deranged!

4/5

//Wilke

måndag 20 december 2021

Beyond the Darkness (1979)


Beyond the Darkness är en grötig italiensk skräckfilm från 1979 regisserad av Joe D'Amato (Antropophagus, Emanuelle and the Last Cannibals). I rollerna syns bland annat Franca Stoppi (The Other Hell).

Handling: En kille (som ser ut som en ung Elvis Presley) gillar att stoppa upp djur. Nu börjar han att döda och stoppa upp människor tillsammans med sitt konstiga hembiträde. 

Beyond the Darkness är en skräckfilm som innehåller mycket inälvor och blod. Filmens handling får mig att tänka på (den mycket hemskare) Nekromantik och även Burial Ground i viss mån. En bra film för dig som inte är lätt äcklad.

3/5

//Wilke

söndag 5 december 2021

The Black Cat (1981)


The Black Cat är en rysare från 1981, regisserad av den italienska skräckmästaren Lucio Fulci (Zombie Flesh Eaters, The Beyond). I rollerna syns bland annat David Warbeck (The Beyond), Mimsy Farmer (The Perfume of the Lady in Black) och Patrick Magee (för mig känd som författaren i A Clockwork Orange).

Handling: En professor med psykiska krafter, och förmågan att tala med dem döda, använder en katt för att döda folk.

The Black Cat är baserad på den kända berättelsen med samma namn av Edgar Allan Poe. Filmen är atmosfärisk och spännande, men innehåller också såklart de våldsamma element som Lucio Fulci är känd för. Patrick Magee gör en väldigt bra skådespelarinsats. En underskattad film!

3.5/5

//Wilke