torsdag 24 februari 2022

Texas Chainsaw Massacre (2022)


Det är inte ofta som jag recenserar två helt nya filmer på raken, vänj er inte vid det är ni snälla. Det har kommit ännu en ny Motorsågsmassakern-film, som är den nionde i ordningen om jag räknat rätt. För regi står den för mig okände David Blue Garcia. 

Handling: En busslast med ungdomar (som är influencers?) anländer till en öde stad i texas dit även seriemördaren Leatherface flyttat. 

Texas Chainsaw Massacre (2022) försöker knyta ihop handlingen med originalet från 1974 men misslyckas totalt. Karaktären Sally som överlevde originalet är nu gammal och har väntat i 50 år på att döda leatherface, detta är enligt mig ett totalt plagiat på det som de nya Halloween-filmerna handlar om med Jamie Lee Curtis hämnd på Michael Myers. Som om inte detta var illa nog, så är det inte ens samma skådespelare som spelar karaktären. Nya "Chainsaw" försöker vara modern och relevant, men alla smartphones, influencers och repliker som "Youre Cancelled!" gör bara att filmen kommer vara ännu sämre om 5 år. Utöver detta saknar jag en kannibalfamilj, jag vill inte bara se Leatherface. Jag saknar karaktärer jag bryr mig om och jag saknar landsbygden. 

Katastrof.

1/5

//Wilke

onsdag 16 februari 2022

Scream (2022)


Då var det dags för en recension på den nya Scream-filmen "Scream" som borde heta "Scream 5", eftersom den är en direkt uppföljare på de tidigare fyra Scream-filmerna. För regi står denna gång Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillet (V/H/S, Southbound). Courtney Cox, David Arquette och Neve Campbell återvänder till de roller som de haft i de föregående fyra filmerna. 

Handling: Två syskon inser att de är släkt med mördaren från den första Scream-filmen, och nu anfaller en ny mördare dom och deras kompisar. Deras enda chans att överleva är att leta rätt på de som överlevt mördaren förut, det vill säga Sidney, Dewey och Gale från originalfilmerna. 

Överlag så gillade jag faktiskt den här filmen. Nya "Scream" är full ut av metahumor. De driver till exempel med skräcknördar som mig som de förutspår kommer klaga på att filmen inte heter "Scream 5". Referenserna till andra skräckfilmer haglar, och "Scream" från 2022 är inte främmande för att driva med sig själv. Det är glimten i ögat, helt enkelt. 

Ska jag klaga på något, så är det karaktären Tara som är en av huvudkaraktärerna, som känns både överspelad och orealistiskt. Ett annat problem är att filmen ibland presenterar en karaktär, som till exempel den våldsamma expojkvännen, för att sedan inte göra något av det. Annars så är "Scream" en bra uppföljare. 

3/5

//Wilke