onsdag 18 januari 2023

The Menu (2022)


The Menu är en rysare från 2022 regisserad av Mark Mylod, som bland annat regisserat ett gäng avsnitt av Game of Thrones. I rollerna syns bland annat Ralph Fiennes (Voldemort i Harry Potter-filmerna) och Anya Taylor-Joy (The Witch). 

Handling: En galen kock och hans anställda tar en massa folk som gisslan på en exklusiv restaurang på en avlägsen ö. 

The Menu är tydligt inspirerad av klassikern "The Most Dangerous Game" från 1932. Jag gillade upplägget, och den första halvan av filmen bygger upp en spännande stämning.

Det jag ogillade med The Menu är att man aldrig får någon riktig pay off. Låt mig ta ett exempel: I en scen så ska gästerna springa ut i skogen med kocken och hans gäng efter sig, låter spännande, man tänker att "nu jävlar kommer de som kocken får tag i gå en grym död till mötes", men sedan händer typ ingenting och det visar sig att det bara var en vanlig tävling utan några allvarliga konsekvenser. 

Varför gjorde inte gästerna större motstånd? Hur fick kocken reda på informationen som han sedan tryckte på brödet?

The Menu var bra, men den kunde ha varit mycket bättre. Spännande, men samtidigt otillfredställande. 

3/5

//Wilke

torsdag 5 januari 2023

The Devil's Men (1976)


The Devils Men är en grekisk rysare från 1976 regisserad av Kostas Karagiannis. I rollerna syns tungviktarna Donald Pleasence (Halloween) och Peter Cushing (Horror of Dracula, Star Wars). 

Handling: Efter att ett gäng unga arkeologer försvinner, så måste en präst (Pleasence) stoppa en satanisk sekt ledd av en ondskefull baron (Cushing). 

The Devils Men är full av action och mysterium, och Pleasence och Cushing gör som vanligt riktigt bra skådespelarinsatser. Det som sänker betyget på filmen är det, rent utsagt, förjävliga ljudet. Det låter stundvis som att mikrofonerna är under vatten, eller som att filmens ljud spelats in med en potatis. Ett annat minus är att det är mycket av alla konstigheter i filmen som inte förklaras, vilket är synd, för med bra ljud och mer svar på alla frågor så hade The Devils Men varit en bra film. 

2,5/5

//Wilke