måndag 25 september 2023

The Nanny (1965)


The Nanny är en psykologisk drama-rysare från 1965 regisserad av Seth Holt (Scream of Fear). I rollerna syns bland annat Bette Davis (What Ever Happened to Baby Jane?, All About Eve) och James Villiers (Repulsion). The Nanny återfinns i det legendariska filmbolaget Hammers katalog. 

Handling: En 10-årig pojke återvänder hem till sin rika familj efter två år på ungdomsanstalt. Pojken är övertygad om att familjens barnflicka dödade hans syster, grannarna tror att pojken är mördaren. Är det pojken, barnflickan eller kanske ingen av dem eller någon annan som är ansvarig för lillasysterns död?

The Nanny var riktigt spännande, och tankarna far till filmer som "Psycho". William Dix som spelar pojken gör ett bra jobb, vilket är ovanligt med barnskådespelare och Bette Davis briljerar. Jättebra! 

4/5

//Wilke

lördag 9 september 2023

Countess Dracula (1971)


Countess Dracula är en rysare från 1971 regisserad av Peter Sasdy (Taste the Blood of Dracula). I rollerna syns Ingrid Pitt (The Wicker Man, The Vampire Lovers) och Nigel Green (Jason and the Argonauts). Countess Dracula är producerad av det legendariska filmbolaget Hammer. 

Handling: Grevinnan Elisabeth blir yngre när hon konsumerar oskulders blod. Hennes dotter är försvunnen och hon har lyckats förföra en ung man. Ska mannen inse att hans kärleksintresse är en massmördare? 

Som ni hör så är filmen inspirerad av den verkliga grevinnan Elisabeth Bathory, som tillsammans med Vlad Pålspetsaren fungerade som huvudinspiration till Bram Stokers roman Dracula. "Countess Dracula" var spännande i en timme ungefär, sedan kändes det bara som att samma saker upprepades hela tiden. Jag gillade inte heller den separata historien om den försvunna dottern. Sevärd, men den har sina brister. 

2,5/5

//Wilke

onsdag 6 september 2023

Vampyr (1932)


Vampyr är en konstnärlig tysk-fransk vampyrfilm från 1932. För regi står Carl Theodor Dreyer (La passion de Jeanne d'Arc). Vampyr är en tidig ljudfilm, så det är inte jättemycket dialog, och de klassiska textrutorna från stumfilmstiden finns fortfarande med. Ljudfilmen kom några år senare till Europa efter att den slagit igenom i USA. 

Handling: En man flyttar in på ett hemsökt vandrarhem. På vandrarhemmet bor även en sjuk ung kvinna som håller på att förvandlas till en vampyr. 

Vampyr är en konstnärlig film, och det bästa med filmen är de kreativa kameravinklarna och för sin tid intressanta visuella effekter. Överlag håller filmen ett långsamt men atmosfäriskt tempo, som sedan kulminerar i kvarn-scenen i slutet, som måste ha varit väldigt skrämmande för sin tid. Vampyr är kanske inte något mästerverk i mina ögon, men det är en viktig film för utvecklingen av den så kallade skräckgenren. 

3/5

//Wilke

tisdag 5 september 2023

House of Frankenstein (1944)


House of Frankenstein är den sjätte filmen i ordningen i Universal's Frankenstein-franchise. För regi står Erle C Kenton (Ghost of Frankenstein). House of Frankenstein är den första filmen någonsin där flera kända karaktärer från olika filmer möts i en och samma film. I denna film får vi se både Dracula, Wolfman och Frankensteins monster.

Boris Karloff, som vi är vana vid att se som Frankensteins monster, spelar här vetenskapsmannen Dr Niemann. Frankensteins monster spelas istället av Glenn Strange (House of Dracula). Dracula, som man tycker borde spelats av Bela Lugosi, spelas här av John Carradine (The Howling, The Grapes of Wrath). Den enda som faktiskt gör sin signaturroll är Lon Chaney Jr som återvänder i rollen som The Wolf Man. 

Handling: Dr Niemann är på jakt efter Dr Frankensteins anteckningar. Han vill byta hjärnor och kroppar på flera olika människor, varför är lite oklart. Till sin hjälp har han först Dracula, sedan The Wolf Man och till sist Frankensteins monster. 

Fina miljöer, fin scenografi, bra effekter för sin tid och bra skådespelarinsatser från Karloff och Chaney. Det som sänker filmens betyg är handlingen som är ganska rörig. 

3/5

//Wilke