måndag 23 oktober 2023

Peeping Tom (1960)


Peeping Tom eller Peeping Tom - En Smygtittare, som den lanserades som i Sverige, är en stilbildande rysare från 1960 regisserad av Michael powell (A Matter of Life and Death). I rollerna syns bland annat Karlheinz Böhm. 

Handling: En en socialt missanpassad man med en kamera, förföljer och dödar kvinnor. 

Peeping Tom är en film som inspirerat många regissörer inom skräckgenren. Den anses vara en av de första filmerna där delar av filmen är filmad med handkamera, från mördarens perspektiv. Den anses även vara en av de första filmerna i den så kallade slasher-subgenren. Handlingen är även snarlik handlingen i filmen Maniac från 1980. Riktigt bra!

4/5

/Wilke

The Birds (1963)


The Birds, eller Fåglarna, är en drama-rysare från 1963 regisserad av Alfred Hitchcock (Psycho, Rear Window). I rollerna syns bland annat Rod Taylor (The Time Machine, Inglourious Basterds) och Tippi Hedren (Tales From The Darkside, The 4400). 

Handling: En kvinna följer efter en kille som hon är intresserad av till en liten hamnstad. Väl där så börjar fåglar att attackera människor. 

När man hör om en film som handlar om blodtörstiga fåglar, så tänker man kanske inte att den kommer vara jättebra, "The Birds" är dock bättre än vad man förväntat sig. Skådespeleriet är riktigt bra, och man bryr sig om karaktärerna. Fågel-specialeffekterna är även de riktigt bra för sin tid. 

4/5

/Wilke

lördag 7 oktober 2023

Råttorna Slår Till Igen (1972)


Råttorna Slår Till Igen, eller "Ben" som den heter utomlands, är uppföljaren till "Råttorna" eller "Willard". Denna gång står Phil Karlson (Hell to Eternity) för regi. I rollerna syns bland annat Lee Montgomery (Burnt Offerings).

Handling: En pojke blir kompis med råttan Ben, som ledde en flock av mordiska råttor i förra filmen. Polisen är ute efter att rensa stan på råttor, men råttorna tänker inte ge upp utan en strid. 

"Råttorna Slår Till Igen" har mer skräckscener än den första filmen, och det är mer action och mindre drama. Jag saknade en tydlig skurk, som vi såg i första filmen, men i övrigt var den ungefär lika bra som den första. Effekterna var bättre i den här filmen. 

3/5

//Wilke