tisdag 2 juli 2024

Uppsalakidnappningen (2018)


Uppsalakidnappningen är en svensk mörk komedi från 2018, baserad på den verkliga händelsen om kidnappningen i Uppsala 2011. För regi står Anders Skog och i rollerna syns bland annat Poyan Karimi (En Man Som Heter Ove), Shirin Golchin (Top Dog) och Peter Åström. 

Handling: En narcissistisk student med drogproblem övertalar sin flickvän och en kompis att kidnappa en skolkamrat. Skolkamraten kommer från en överklassfamilj, och planen är att få familjen att betala ut en stor lösensumma. Men, allt går inte som det ska. 

Uppsalakidnappningen har fått kritik för att filmen är "too soon" och att man inte ska skämta om en verklig händelse. Min åsikt är dock att det här är en fantastisk och väldigt rolig historia. Jag är intresserad av så kallad True Crime, och uppsalakidnappningen är ett ämne där jag slukat alla podcasts och dokumentärer som jag kommit över på ämnet. Man måste kunna skoja om elände, och det lyckas den här filmen bra med. Väldigt underhållande! Filmen har fått oförtjänt mycket kritik. 

4/5

//Wilke