lördag 25 december 2010

Naked Lunch (1991)


Dags för årets sista recension. Under det gångna året har jag varit mer aktiv här en någonsin! 55 inlägg är ganska mycket jämfört med 9 inlägg 2009, 2 inlägg 2008 och 7 inlägg 2007. Hoppas 2011 blir ett lika aktivt år!

Som årets sista recension har jag valt att recensera en mycket udda och konstnärlig film av David Cronenberg (The Fly, The Brood, Scanners), nämligen Naked Lunch. 

Bakgrund: Naked Lunch bygger på en bok med samma namn skriven någon gång i början av 1900-talet. Författaren skrev boken när han var mitt inne i ett opium-rus precis efter att han hade råkat skjuta ihjäl sin fru. Han led av fruktansvärd paranoia vilket skildras i filmen/boken väldigt väl.

Handling: En insektsutrotare upptäcker att hans fru snor hans insektsmedel och använder det som knark. Snart får han besök av en jättelik skalbagge som berättar att han måste döda sin fru för att hon är en agent åt en organisation kallad Interzone. Det bär av till nordafrika. 

Talande skrivmaskiner, knark, underliga utomjordingar, hemliga agenter, juckande jätteräkor. Detta är en konstnärlig film, som går att tolkas på många olika sätt. Jag gillar den starkt. 

Riktigt bra och riktigt udda.

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 15 december 2010

Batman Returns (1992)

Batman Returns är den andra filmen i ordningen i det jag brukar kalla för "90-talsbatman-serien". För regi står åter igen Tim Burton (Edward Scissorhands, Batman, Ed Wood) och i rollerna syns bland annat Michael Keaton (Beetlejuice, White Noise), Danny DeVito (Gökboet, Twins), Michelle Pfeiffer (Scarface, I Am Sam) och Christopher Walken (The Dead Zone, Pulp Fiction). 

Handling: Pingvinen och Cat Woman slår sina kloka huvuden ihop för att ta makten över Gotham och stoppa Batman en gång för alla. 

Jag tillhör det där gänget som föredrar 90-talsbatman framför de batmanfilmer som kom i början på 2000-talet. Batman Returns har på ett sett åldrats bättre än Batman från 1989, men handlingen är inte lika stark som den första filmen. Dock är Batman Returns en bra film, som jag titt som tätt återvänder till.

3/5

//Wilke

onsdag 1 december 2010

Låt den rätte komma in (2008)



Låt den rätte komma in är en ryslig, sorglig men ändå varm skräckdrama-film från 2008. Den är också svensk, vilket gör att man ser på den från ett annat håll.

Hur som helst så blev jag helt tagen av den. Jag trodde verkligen inte den skulle vara så bra som alla sagt att den är. Men ser man på, ibland blir man positivt överraskad!

HANDLING: En mobbad 12-årig kille lär känna sin nyinflyttade granne, en 12-årig flicka som heter Eli som bor i grannlägenheten med sin "pappa". På nätterna ger sig "fadern" ut och slår ihjäl folk som han ger till sin dotter som behöver deras blod för att överleva, Hon är nämligen en vampyr.

Sjukt bra film. Jag vågar nog till och med kalla "Låt den rätte komma in" för den bästa svenska filmen jag sett.

5 av 5 möjliga poäng!

Mästerverk!

//Wilke

Batman Forever (1995)

Batman Forever är den tredje filmen i ordningen i den serie filmer som jag brukar kalla "90-talsbatman". Denna gång står Joel Schumacher (Phone Booth, Falling Down) för regi och i rollerna återfinns bland annat Val Kilmer (Top Gun, Red Planet), Tommy Lee Jones (Men in Black, Natural Born Killers), Nicole Kidman (The Others, Eyes Wide Shut) och Jim Carrey (Ace Ventura). 

Handling: Denna gång möter Batman skurkarna Gåtan och Two Face. 

Det stora problemet med den här filmen är att Jim Carrey var så otroligt populär när Batman Forever filmades så man lät Carrey stjäla hela showen. Jag hade velat se mer av Tommy Lee Jones som tyvärr hamnar i Carreys skugga. Batman Forever är en ganska utskälld film. Jag tar dock Forever i försvar. Visst, det kanske inte är en bra film, men den är jävligt underhållande, och är den underhållande är den värd att se.

2½ / 5

//Wilke