lördag 25 december 2010

Naked Lunch (1991)


Dags för årets sista recension. Under det gångna året har jag varit mer aktiv här en någonsin! 55 inlägg är ganska mycket jämfört med 9 inlägg 2009, 2 inlägg 2008 och 7 inlägg 2007. Hoppas 2011 blir ett lika aktivt år!

Som årets sista recension har jag valt att recensera en mycket udda och konstnärlig film av David Cronenberg (The Fly, The Brood, Scanners), nämligen Naked Lunch. 

Bakgrund: Naked Lunch bygger på en bok med samma namn skriven någon gång i början av 1900-talet. Författaren skrev boken när han var mitt inne i ett opium-rus precis efter att han hade råkat skjuta ihjäl sin fru. Han led av fruktansvärd paranoia vilket skildras i filmen/boken väldigt väl.

Handling: En insektsutrotare upptäcker att hans fru snor hans insektsmedel och använder det som knark. Snart får han besök av en jättelik skalbagge som berättar att han måste döda sin fru för att hon är en agent åt en organisation kallad Interzone. Det bär av till nordafrika. 

Talande skrivmaskiner, knark, underliga utomjordingar, hemliga agenter, juckande jätteräkor. Detta är en konstnärlig film, som går att tolkas på många olika sätt. Jag gillar den starkt. 

Riktigt bra och riktigt udda.

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Inga kommentarer: