måndag 29 juni 2015

Island of Lost Souls (1932)

Island of Lost Souls är en skräckklassiker från 1932 regisserad av Erle Kenton som innan den här filmen var känd som mannen bakom Frankenstein-uppföljarna. I rollerna återfinns Charles Laughton (Spartacus), Richard Arlen (Alice i Underlandet (1933)), Leila Hyams (Freaks) och sist men inte minst, min favoritskådespelare: Bela Lugosi (Dracula) som pryder bilden här ovanför.

Den här filmen har lyckats etsa sig fast i kulturhistorien. New Wave-bandet Blondie har en låt med samma namn som filmen, Det udda 80-talsbandet Devo har använt Lugosis citat "Are we not men?" som namn på en av deras skivor och hiphop-gruppen House of Pain har tagit sitt namn från den här rullen.

HANDLING: En man blir strandsatt på Dr Moreaus mystiska ö. Snart visar det sig att Dr Moreau leker gud, och utför vansinniga experiment på den så kallade "lokalbefolkningen".

En ny favoritfilm faktiskt. Riktigt bra! Gillar ni old school-skräck så rekomenderar jag den här starkt.

4 Poäng av 5 möjliga.

//Wilke


tisdag 23 juni 2015

The Hills Have Eyes (1977)


Då var det dags för ännu en klassiker. The Hills Have Eyes är en skräckfilm, något inspirerad av Motorsågsmassakern, regisserad av Wes Craven (Terror på Elm Street, Scream osv) från 1977.

I rollerna syns bland annat Dee Wallace (Cujo, ET, The Howling) och Michael Berryman (Gökboet).

HANDLING: 2 familjer blir "strandsatta" när deras bil kraschar mitt i ingenstans i den amerikanska södern. De upptäcker snart att de inte är ensamma. I ravinerna runt vraket av bilen stryker det nämligen runt inavlade kannibaler. Hur ska det gå?

Underhållande film! Klart se och köp-värd.

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 17 juni 2015

The Wicker Man (1973)


The Wicker Man är en rysare/däckare från 1973 regisserad av Robin Hardy. I huvudrollerna syns Edward Woodward (Hot Fuzz) och Christopher Lee (Dracula, Star Wars, Sagan om ringen m.m.). Det första jag har att säga såhär precis efter jag har sett den för första gången är "Konstig film, vad var det jag nyss såg?"

HANDLING: En polis anländer till en Skotsk Ö där en ung flicka har försvunnit. Alla öns invånare förnekar att hon har existerat och det visar sig snart att de är religösa fanatiker som är fixerade vid sex.

Ett minus är att ibland börjar alla sjunga i filmen. Jag är inget fan av musikaler och sång hör absolut inte hemma i en rysare. Sluta sjunga! The Wicker Man är en bra film, men inget mästerverk. Jag förstår inte riktigt hypen kring filmen.

3 av 5 möjliga.

//Wilke

söndag 14 juni 2015

The Beyond (1981)


The Beyond (eller E tu vivrai nel terrore! L´aldila) är en italiensk skräck-klassiker från 1981. Lucio Fulci, den italienska skräckens mästare, är det som står för regi.

The Beyond är ingen typisk zombiefilm. En drömlik känsla maler på genom hela filmen och rent estetiskt sett, så är det en väldigt konstnärligt välgjord film. Den är lika vacker som den är brutal. I sann Fulci-anda så sticks ögon ut, huvuden spetsas och ansikten fräter sönder.

HANDLING: En kvinna har fått ärva ett Hotell. Hon åker dit för att börja renovera och göra hotellet klart för öppning. Men vad hon inte vet är att Hotellet står på en av de 7 portarna till helvetet.

Det är en grötig film, men samtidigt så sjukt atmosfärisk.

4 poäng av 5 möjliga.

//Wilke