onsdag 26 oktober 2016

Clash of the Titans (1981)



Clash of the Titans eller "Gudarnas Krig" som den lanserades som i Sverige är en udda amerikansk Äventyrsfilm från 1981. Den innehåller så pass mycket "Rysar-element" så att jag tycker att den förtjänar att nämnas här på Skrattar och Spyr. Ibland går vi outside the box.

Clash of the Titans baserar sin handling på flera olika Grekiska mytologiska berättelser. Efter att ha sett den här filmen så inser man hur mycket Disneys Hercules har stulit från Clash of the Titans. Jag menar inte handlingen (för dessa historier har ju berättats i hundratals år) men rent visuellt och estetiskt så har Disney verkligen stulit från den här filmen!

För regi står Desmond Davis som är helt okänd för mig. I rollerna syns bland annat Maggie Smith (Harry Potter), Clair Blom (The Haunting) och Laurence Oliver (Spartacus). Effekterna är gjorda av legenden Ray Harryhausen (1 Million Years BC).

HANDLING: En ung grabb som råkar vara son till gudarnas fader Zeus ger sig ut i världen för att dräpa Titaner och vinna sin drömtjejs hjärta.

Den här filmen har de bästa stop-motioneffekterna jag någonsin sett. Jag älskar det!

Ett stort minus är dock att filmskaparna kastat in en ROBOTUGGLA i handlingen. Jag menar, Clash of the Titans utspelar sig för över 2000 år sedan, kunde de inte komma på något bättre än en robotuggla??? Och som om inte det vore illa nog så beter den sig och låter exakt som Star Wars-karaktären R2D2

Filmen har högt tempo och blir aldrig tråkig, trots sin längd på 2 timmar.

En 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 12 oktober 2016

Wizard of Gore (1970)


Herschell Gordon Lewis brukar kallas för "The godfather of Gore". Han brukar ges cred för att vara den första regissören som öste in så kallad "gore" i skräckfilmen. Redan under det tidiga 60-talet var hans filmer så extremt fyllda med blod och inälvor att skräckfilmer som kom 10-15 år senare bleknar i jämförelse.

Det är den andra filmen jag ser av Herschell Gordon Lewis. Den första var Bloodfeast, och jag vill säga att Wizard of gore är snäppet vassare även om skådespelarinsatserna är så pass dåliga att jag sitter och fnissar igenom filmen.

HANDLING: En programledare och en journalist går på trolleriföreställning. Dock så är det ingen vanlig trollkarl, alla i publiken som deltar som frivilliga i hans trollerishow dör efter showen på riktigt. ¨

Se filmen! Herschell Gordon Lewis är alldeles för underskattad och förbisedd. Han dog tyvärr förra månaden den 26 September 90 år gammal. Vila i frid.

En stark 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke



onsdag 5 oktober 2016

Poultrygeist (2006)


Från det ökända filmbolaget Troma´s grundare Lloyd Kaufman kommer här en av det mest vrickade filmerna jag skådat. En film som får Braindead att framstå som barnvänlig.

HANDLING:
Jag vet inte riktigt vad jag kan säga om handlingen. Filmen utspelar sig i en Kentucky Fried Chicken-liknande restaurang, som invaderas av muterade köttätande kycklingar.

En man bajsar ihjäl sig, en killes pungkulor slits av för att sedan hamna i fritösen, det är spyor, blod och bajs överallt och på toppen av allt så är Poultrygeist en musikal.

Filmbolaget Troma har gjort sig kända som det filmbolag i världen som släpper all skitfilm ingen annan vill släppa. Har du inte sett någon Troma-film tidigare och är nyfiken på Troma så tycker jag att Poultrygeist kan vara en bra film att börja med då den känns liiiiite mer "påkostad" än andra Troma-filmer.  

Poultrygeist är en underhållande film. Men bör inte ses av den med känslig mage.

Jag ger den 3 muterade kycklingar av 5 möjliga!

//Wilke