måndag 19 december 2016

Slaughterhouse 5 (1972)


Slaughterhouse 5, eller Slakthus 5 som den lanserades som i Sverige, är en psykologisk Sci-fi från 1972 regisserad av George Roy Hill som kanske är mer känd för sin westernklassiker "Butch Cassedy and Sundance Kid".

Slaughterhouse 5 har något "Stanely Kubrick-liknande" över sig. Känslan jag får av filmen påminner lite om Clockwork Orange eller Barry Lyndon.

Handlingen är svår att beskriva, men om jag ska försöka förenkla den så är filmen uppdelad i tre olika historier där huvudkaraktären bevittnar olika saker. Den första är hans liv under andra världskriget som amerikansk soldat i Tyskland. Den andra historien är 15-20 år senare hur hans liv blev hemma i USA efter kriget och den tredje historien är på en annan planet dit han blivit förd av utomjordingar.

Sen är det en del resor genom tid och rum. Är allt sant eller är han psykiskt sjuk?

Spännande, men Slaughterhouse 5 har inte åldrats jättebra tycker jag.

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

måndag 12 december 2016

The Thing (1982)



En av mina absoluta favoritfilmer: John Carpenters The Thing! I rollerna ser vi bland annat Kurt Russel (Death Proof, The Hateful Eight)´och Keith David (Plutonen).

HANDLING: Ett fruktansvärt utomjordiskt väsen tar över människors kroppar på en isolerad forskningsstation mitt i ingenstans. Vem är fortfarande människa? Vem kan man lita på? Vem är The Thing?

Fantastiska, äckliga specialeffekter av Roy Arbogast som även jobbade med specieleffekterna till Star Wars: Return of the Jedi.

The Thing må vara en remake på den gamla klassikern The Thing from Another World men den är faktiskt bättre än originalet. Jag tycker att The Thing är ett mästerverk, därför ska jag inte avslöja för mycket om filmen. Jag säger bara att den är ett måste att se.

5 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

The Uninvited (2009)


Ibland händer det faktiskt att jag ser och recenserar en film från 2000-talet. Det är inte ofta, så passa på att njuta om du gillar ny skräck. The Uninvited är en "mysterie-skräckis" från 2009 med bland annat Emily Browning (Ghost Ship), Arielle Kebbel (The Grudge 2) och Elisabeth Banks (Hunger Games-filmerna) i rollerna.

HANDLING: I och med att deras mor dog i en tragisk brand så hamnade den ena systern i en familj på Psyket. Nu har det gått en tid, farsan har träffat en ny tjej och systern återvänder. Dock så har det börjat spöka ute i farsans sommarstuga och något är inte helt rätt med farsans nya flickvän.

Ingen höjdare, men endå så pass spännande att man vill se klart filmen.

Jag ger den 2 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 7 december 2016

Rocky Horror Picture Show (1975)


Rocky Horror Picture Show är en skräck-komedi-musikal från 1975. I huvudrollen ser vi Tim Curry som för mig är känd som clownen Pennywise i Stephen Kings DET.

Innan jag säger något mer om filmen så bör vissa saker förklaras. Rocky Horror Picture Show är en kultfilm och har en stor fanatisk fanskara. Filmen bygger på en teater med samma namn och visas ofta på en bioskärm medans en teatergrupp spelar upp teatern samtidigt som att filmen visas i bakgrunden. Även publiken deltar i showen och fans har ofta med sig brödskivor och tidningar som används under vissa tillfällen i teatern/filmen. Publiken deltar även under musikalnumren genom att sjunga och dansa som skådespelarna í teatern/filmen. Detta gör Rocky Horror Picture Show till ett enda stor performence och inte bara en film.

HANDLING: Ett nyförlovat par söker skydd från en storm i ett gammalt slott. Där träffar de på en massa udda karaktärer som har en konferens om Transylvanien.

Bra musik, mycket rock n roll. Men det är en mycket udda film, jag förstår inte mycket.

Omöjlig att betygsätta.

//Wilke