onsdag 26 juli 2017

The Masque of the Red Death (1964)


The Masque of the Red Death eller "De Blodtörstiga" som den heter i Sverige är en dramarysare från 1964 baserad på en bok av Edgar Allan Poe. För regi står Roger Corman (The Waspwoman) och i huvudrollen syns Vincent Price (The Fly).

Handling: En prins bjuder in ett gäng noga utvalda gäster från överklassen till sitt slott som ligger i säkerhet från sjukdomen "The Red Death" som plågar den närliggande staden. Prinsen är en sadistisk satanist och är övertygad om att djävulen skyddar både han och hans slott.

Udda med en rysare som utspelar sig under medeltiden.

Tyvärr tycker jag inte att det här var någon superintressant film, den gick att kolla på men jag lär inte se om den.

2½ / 5

//Wilke

tisdag 25 juli 2017

Tourist Trap (1979)


Tourist Trap är en relativt bortglömd obehaglig Slasher från 1979. För regi står David Schmoeller (Puppetmaster, Crawlspace) och i rollerna syns bland annat Chuck Connors (Soylent Green).

Handling: Ett gäng ungdomars bil går sönder långt bort från civilisationen och de ger sig ut till fots för att söka hjälp. Snart finner de ett gammalt nerlagt museum fyllt med vaxdockor som verkar komma till liv i tid och otid.

Tourist Trap är mycket spännande och det känns konstigt att inte fler har sett den. Filmen känns lite som en blandning av Psycho, Motorsågsmassakern och typ House of Wax.

Tycker du att dockor är obehagliga så kommer denna film garanterat skrämma dig.

3/5

//Wilke

söndag 23 juli 2017

The Body Snatcher (1945)


The Body Snatcher är en rysare från 1945 regisserad av Robert Wise (The day the earth stood still). I huvudrollen briljerar Boris Karloff (Frankenstein) som den psykotiskt manipulativa gravplundraren Mr Gray. Detta är utan tvekan en av hans bästa skådespelarinsatser någonsin. I en rätt tråkig biroll som vaktmästare återfinns även Bela Lugosi (Dracula).

Handling: Vi får följa en läkarstudent och hans lärare som jobbar med att försöka få en funktionshindrad flicka att gå igen. Kroppar att öva på får de av den girige och manipulativa kusken och gravplundraren Mr Gray (Karloff).

Till skillnad från många andra rysare från den här tiden så är det inget hokus pokus. Inga vampyrer, varulvar eller mumier. Utan en högst realistisk historia om en gravplundrare, som faktiskt bygger på verkliga händelser.

Även om filmen går i ett ganska långsamt tempo så höjs den ordentligt tack vare Karloffs fantastiska skådespelarinsats som Mr Gray.

3/5

//Wilke

fredag 21 juli 2017

Artikel om George A Romero

Det är inte särskilt ofta som jag lyckas kombinera mitt skräckfilmsintresse med mitt politiska engagemang. Men här är en text jag skrev i vänstertidningen Proletären i och med George A Romeros bortgång.


(Klicka på bilden för att göra den större)

//Wilke

tisdag 18 juli 2017

The Return of the Vampire (1944)


Ja haha. Då var det dags för ännu en klassiker med min husgud Bela Lugosi (Dracula, Island of Lost Souls) i huvudrollen. Det slår mig att jag snart betat av de flesta skräckfilmer gubben medverkat i, med all rätt då Bela Lugosi var kungen av skräck av en anledning.

The Return of the Vampire är en intressant film av flera anledningar. Den första är att filmen utspelar sig i London under Nazi-Tysklands bombningar av staden, vilket i princip är realtid med tanke på att filmen hade premiär 1944. Överlag handlade filmer INTE om kriget på den här tiden då folk inte ville bli påminda om vad för hemskheter som skedde runt om i världen när de gick på bio, där av 40-talets fokus på det ockulta inom skräckfilmen.


HANDLING: En bomb slår ner i en kyrkogård och en vampyrs kropp (med påle i hjärtat) far upp ur marken. 2 stycken gravgrävare hittar kroppen och drar ut pålen och begraver vampyren igen. Det skulle dom inte gjort för nu reser sig vampyren från de döda och ger sig ut på jakt ännu en gång efter blod. Till hjälp har han sin tjänare, Varulven Andreas.

3/5

//Wilke



torsdag 13 juli 2017

Donnie Darko (2001)


Nu blir det kultfilm! Donnie Darko är en psykologisk Drama-Rysare från 2001 skriven och regisserad av Richard Kelly. I rollerna syns bland annat Jake Gyllenhaal (Zodiak) och Maggie Gyllenhaal (The Dark Knight) som inte bara är syskon i filmen utan även på riktigt.

HANDLING: Filmen kretsar kring den deprimerade tonåringen Donnie Darko. Den senaste tiden har han Donnie börjat få besök ut av kaninen Frank som påstår att jorden snart kommer gå under. Donnies hus träffas av en flygplansmotor, han går i sömnen och verklighet och hallucination börjar bli svårare och svårare att hålla i sär.

För utom att Donnie Darko är en jävligt bra, obehaglig rysare så är filmens soundtrack fylld av bra postpunk som Joy Division och Echo and the Bunnymen.

En klassiker som tåls att se flera gånger.

4/5

//Wilke