tisdag 31 juli 2018

Alien 2: On Earth (1980)



Det är inte James Camerons "Aliens" vi ska prata om nu. 6 år tidigare gjorde nämligen Italienaren Ciro Ippolito en egen, billig uppföljare till klassikern Alien från 1979. Det är kul med dessa regissörer, som utan lov gjorde lågbudget-uppföljare till filmer som haft stora ekonomiska framgångar.

Handlingen har inte mycket att göra med Alien (1979), utan namnet "Alien 2" är enbart taget för att profitera på originalets framgång. I den här filmen får vi följa ett gäng grott-utforskare som letar efter ett gäng astronauter, vars raket (förmodligen) störtat ner i en grotta på jorden. Här möter de ett gäng illasinnade organismer från yttre rymden. 

Jag gillar hela grejen med filmen, och den är underhållande. Men jag vill se mer aliens! Det tar 20 minuter innan filmen kommer igång, och de kunde gott haft med de fula rymdvarelserna lite mer. 

En rolig detalj är detta som står på DVD-fodralets baksida:
"Arguably more exiting than Alien 3". Så säljer man verkligen in en film. Haha! 

3/5

//Wilke

söndag 29 juli 2018

Deep Red (1975)


Deep Red eller Profondo Rosso som den också är känd som, är en italiensk giallo från 1975 regisserad av Dario Argento (Suspiria, Inferno). Giallo är en genre som uppstod i Italien i mitten av 60-talet. Genren beskrivs bäst som deckare och thrillers med ovanligt mycket våld och blod. På 70-talet "peakade" genren i sin popularitet.

Handling: Under en föreställning kollapsar ett medium efter att hon har fått kontakt med en ond människas tankar i publiken. Snart är hon det första offret i en mordvåg som drar igång. En musiker och en journalist beslutar sig för att lista ut vem mördaren är.

Deep Red känns som en film som har tagit inspiration från de klassiska mysterie-rysarna från 30 och 40-talet. Under hela filmens gång försöker man lista ut vem mördaren egentligen är.

Mycket spännande!

3½ / 5

//Wilke


onsdag 25 juli 2018

Demons (1985)


Demons är en Italiensk skräckfilm från 1985 regisserad av Lamberto Bava (A Blade in the Dark, You'll Die at Midnight). Den Italienska skräckmästaren Dario Argento (Suspiria, Inferno) har både producerat och varit med och skrivit filmen.

Handling: Demoner anfaller en biograf mitt under en filmvisning. Besökarna är fångna i byggnaden, ska de överleva?

Demons är faktiskt en av de bättre Italienska filmer jag sett. Jag är förvånad att jag inte kollade in den här filmen tidigare. Jag ser fram emot att se fler filmer av Lamberto Bava.

Våldsam och riktigt spännande!

4/5

//Wilke

tisdag 24 juli 2018

Zombie Flesh Eaters 2 (1988)


Zombie Flesh Eaters 2 eller Zombi 3 som den ibland kallas, är uppföljaren till Lucio Fulcis klassiker Zombie Flesh Eaters (även känd som Zombi 2 eller bara Zombie). Den första Zombie Flesh Eaters var en inofficiell uppföljare på George A Romeros Dawn of the Dead, som lanserades som "Zombi" i Italien. Romero godkände inte Zombi 2 som en uppföljare till hans Dawn of the Dead (Zombi) så då fick Fulcis film byta namn från Zombi 2 till Zombie Flesh Eaters. Förvirrande, eller hur?

Zombie Flesh Eaters 2 är dock bara till hälften regisserad av Lucio Fulci. Efter att halva filmen producerats så drabbades Fulci av en stroke, och kollegor till honom fick färdigställa filmen. Detta tror jag är en av anledningarna till att denna inte är lika bra som den första filmen.

Handling: När en zombie bränns på krematorium så sprids viruset via skorstenen ut över djur och människor. Snart är invasionen av de levande döda ett faktum.

Underhållande film, men jag tror att den kunde ha blivit bättre om inte Fulci tvingats hoppa av den.

2½ / 5

//Wilke




måndag 23 juli 2018

The Fifth Element (1997)


The Fifth Element eller Det Femte Elementet som den kallas i Sverige är en sci-fi från 1997 regisserad av Luc Besson (Leon). I rollerna syns bland annat Bruce Willis (12 Monkeys, Pulp Fiction), Gary Oldman (Dracula 1992, The Dark Knight) och Milla Jovovich (Resident Evil,  The Fourth Kind).

Handling: I framtiden är onda krafter ute efter det så kallade femte elementet, som kan användas som ett fruktansvärt vapen i fel händer. Det visar sig att det femte elementet har tagit form av en människo-kvinna (Milla Jovovich) som en taxichaufför (Bruce Willis) måste hjälpa, så att hon inte hamnar i händerna på ett gäng ondsinta utomjordingar.

En film med massor av praktiska effekter. Knappt några datoranimerade rymdvarelser alls, utan det mesta är praktiskt, analogt gjort vilket gör filmen sjukt snygg och intressant att kolla på.

3/5

//Wilke

The Day the Earth Stood Still (2008)


Då var det dags för remaken på klassikern The Day the Earth Stood Still. För regi står Scott Derrickson (Sinister, Deliver Us from Evil) och i rollerna syns bland annat Keanu Reeves (Matrix) och Kathy Bates (Lida).

Handling: En utomjording kommer till jorden för att rädda planeten. Men människorna svarar med våld i vanlig ordning.

Filmen har bra skådespelare och effekter, men tyvärr räcker inte det för att ro filmen i land. Originalet från 1951 är en av de bästa filmerna från den så kallade Atomic Age-eran och har ett mycket viktigt och bra politiskt budskap. Den här remaken tappar budskapet om fred och nedrustning och ersätter det istället med massa snack om kärlek. Vilket gör att hela poängen med filmen försvinner.

Se originalet istället.

2/5

//Wilke

Shaun of the Dead (2004)


Shaun of the Dead är en brittisk så kallad rom-zom-kom (romantisk zombie-komedi) från 2004. I rollerna syns radarparet Simon Pegg och Nick Frost (Hot Fuzz, The Worlds End) och för regi står Edgar Wright (Hot Fuzz, The Worlds End).

Shaun of the Dead är om jag inte missat något, den första filmen som uteslutande drev med zombie-genren. Repliker och karaktärers namn är lånade från bland annat Night of the Living Dead. Restaurangen som Shaun ska boka bord på i början av filmen heter passande nog Fulci's efter den Italienska zombiekungen Lucio Fulci.

Handling: Shaun är en 29-årig tv-försäljare som fastnat i ungkarlslivet. Han bor ihop med sin lata öldrickande kompis Ed, hemma hos deras mer uppstyrda barndomsvän. När Shaun blir dumpad av sin sin flickvän så bestämmer han sig för att ordna upp sitt liv. Oturligt nog sker allt detta samtidigt som de levande döda anfaller London.

Shaun of the Dead är lika mycket en klockren komedi, som en välgjord zombiefilm och en gripande kärlekshistoria. Jag har alltid gillat den, och tycker att Shaun är den bästa filmen med Pegg och Frost i huvudrollerna.

4/5

//Wilke

söndag 15 juli 2018

Fright Night (1985)


Fright Night är en sån där film som jag inte sett tidigare på grund av att namnet på filmen inte väckt mitt intresse. Hade den hetat "Night of the Vampire", "Vampire next door" eller något så hade jag säkert tagit och sett den tidigare.

Hur som helst är det en underhållande skräck-komedi regisserad av Tom Holland (Thinner, Langoljärerna). I rollen som vampyrjägare briljerar Roddy McDowell (Apornas Planet).

Handling: En tonårskille upptäcker att hans nyinflyttade granne är vampyr...

Det är roligt att filmskaparna tagit med flera av de "regler" som gäller den klassiska vampyr-myten. Till exempel att de måste bli inbjudna i ett hus innan de kan ta sig in. Karaktärernas namn är också självklara hyllningar till klassiska skräckskådespelare.

3 / 5

/Wilke

måndag 2 juli 2018

Vargtimmen (1968)


Vargtimmen, eller "Hour of the Wolf" är en psykologisk dramarysare från 1968 regisserad av Ingmar Bergman (Det Sjunde Inseglet). I huvudrollerna ser vi Max von Sydow (Exorcisten) och Liv Ullman (Utvandrarna).

Handling: En konstnär och hans flickvän ska spendera sommaren i en stuga på en ö. På andra sidan ön ligger ett gammalt slott som bebos av "människoätarna". Konstnären är på väg in i ett mentalt sammanbrott.

Vargtimmen är en konstnärlig film. En klassiker. Den är väldigt vackert filmad och har ett långsamt tempo, vilket skapar en mörk atmosfär kring filmen.

4/5

//Wilke