måndag 23 juli 2018

Shaun of the Dead (2004)


Shaun of the Dead är en brittisk så kallad rom-zom-kom (romantisk zombie-komedi) från 2004. I rollerna syns radarparet Simon Pegg och Nick Frost (Hot Fuzz, The Worlds End) och för regi står Edgar Wright (Hot Fuzz, The Worlds End).

Shaun of the Dead är om jag inte missat något, den första filmen som uteslutande drev med zombie-genren. Repliker och karaktärers namn är lånade från bland annat Night of the Living Dead. Restaurangen som Shaun ska boka bord på i början av filmen heter passande nog Fulci's efter den Italienska zombiekungen Lucio Fulci.

Handling: Shaun är en 29-årig tv-försäljare som fastnat i ungkarlslivet. Han bor ihop med sin lata öldrickande kompis Ed, hemma hos deras mer uppstyrda barndomsvän. När Shaun blir dumpad av sin sin flickvän så bestämmer han sig för att ordna upp sitt liv. Oturligt nog sker allt detta samtidigt som de levande döda anfaller London.

Shaun of the Dead är lika mycket en klockren komedi, som en välgjord zombiefilm och en gripande kärlekshistoria. Jag har alltid gillat den, och tycker att Shaun är den bästa filmen med Pegg och Frost i huvudrollerna.

4/5

//Wilke

Inga kommentarer: