söndag 30 september 2018

The Man That Could Cheat Death (1959)


The Man That Could Cheat Death, eller "Skräckens Ansikte" som den lanserades som i Sverige är en rysare från brittiska Hammer som återupplivade skräckgenren i slutet på 50-talet. För regi står Hammer-legenden Terence Fisher (Curse of Frankenstein, Horror of Dracula) och i en biroll syns så klart Christoher Lee (Sagan om Ringen, Horror of Dracula).

Handling: En man måste döda folk för att själv hålla sig ung i 1890-talets Paris.

Helt okej, men bland de mindre intressanta filmerna jag sett från Hammers katalog.

2½ / 5

//Wilke

söndag 23 september 2018

Dune (1984)


Då var det dags för Dune regisserad av mästaren David Lynch (Twin Peaks, Lost Highway). En otroligt påkostad film som över 1700 personer jobbade med framför och bakom kamerorna. David Lynch vill idag inte ha något med Dune att göra, han hävdar att Dune är det största misslyckandet han gjort i sin karriär. Tydligen skulle filmen från början både få 2 stycken uppföljare, samt ha en mycket längre speltid. Filmbolaget som ägde rättigheterna tyckte dock annorlunda och klippte bort en tredjedel av filmen. Så visst förstår jag Lynch frustration!

Massor med kända skådespelare medverkar i Dune. Några av dessa är Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Patrick Stewart (Star Trek, Green Room), Everett McGill (känd som Big Ed i Twin Peaks), Virginia Madsen (Candyman), Jack Nance (Eraserhead, Pete i Twin Peaks), Sting (Lock, stock and two smoking barrels) och Max von Sydow (Exorcisten).

Handling: En ung prins leder ett motstånd mot en ond kejsare med kumpaner som dödat hans pappa. Det finns även en krydda som sägs förlänga livet.

Detta är andra gången jag ser Dune, och ja, det är en rörig film, samtidigt som den är sjukt intressant. Jag hade gärna sett den som den var tänkt från början. Den hade kunnat bli en riktigt fet, episk mastodontfilm, men tack vare att den är sönderklippt så blir den rörig. Då behöver man också ha i åtanke att David Lynch inte är helt lätt att begripa i vanliga fall, tänk då hur det blir när de klippt bort massor av hans material.

Som avslutning vill jag säga att det är en enormt snygg film. Tankarna förs till klassiker som Metropolis.

3½ / 5

//Wilke

måndag 3 september 2018

Phenomena (1985)


Phenomena är en skräckfilm regisserad av en av Italiens  stora skräckmästare, Dario Argento (Suspiria). I rollerna syns bland annat legenden Donald Pleasence (Halloween) och en ung och då okänd Jennifer Connelly (Requiem for a dream, A butiful mind).

Handling: Vi får följa den 15-åriga tjejen Jennifer som har en underlig förmåga. Jennifer kan kommunicera med insekter.

Phenomena är en otroligt snyggt filmad film, den ska tydligen ha varit en av de filmer Dario Argento är mest stolt över. Den är både välgjord, vacker och spännande. Känns lite som en Stephen King-film ibland.

3/5

//Wilke