söndag 23 september 2018

Dune (1984)


Då var det dags för Dune regisserad av mästaren David Lynch (Twin Peaks, Lost Highway). En otroligt påkostad film som över 1700 personer jobbade med framför och bakom kamerorna. David Lynch vill idag inte ha något med Dune att göra, han hävdar att Dune är det största misslyckandet han gjort i sin karriär. Tydligen skulle filmen från början både få 2 stycken uppföljare, samt ha en mycket längre speltid. Filmbolaget som ägde rättigheterna tyckte dock annorlunda och klippte bort en tredjedel av filmen. Så visst förstår jag Lynch frustration!

Massor med kända skådespelare medverkar i Dune. Några av dessa är Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Patrick Stewart (Star Trek, Green Room), Everett McGill (känd som Big Ed i Twin Peaks), Virginia Madsen (Candyman), Jack Nance (Eraserhead, Pete i Twin Peaks), Sting (Lock, stock and two smoking barrels) och Max von Sydow (Exorcisten).

Handling: En ung prins leder ett motstånd mot en ond kejsare med kumpaner som dödat hans pappa. Det finns även en krydda som sägs förlänga livet.

Detta är andra gången jag ser Dune, och ja, det är en rörig film, samtidigt som den är sjukt intressant. Jag hade gärna sett den som den var tänkt från början. Den hade kunnat bli en riktigt fet, episk mastodontfilm, men tack vare att den är sönderklippt så blir den rörig. Då behöver man också ha i åtanke att David Lynch inte är helt lätt att begripa i vanliga fall, tänk då hur det blir när de klippt bort massor av hans material.

Som avslutning vill jag säga att det är en enormt snygg film. Tankarna förs till klassiker som Metropolis.

3½ / 5

//Wilke

Inga kommentarer: