torsdag 26 maj 2022

Interview with the Vampire (1994)


Interview with the Vampire är en dramarysare från 1994 regisserad av Neil Jordan (The Crying Game). I huvudrollerna syns Brad Pitt (12 Monkeys, Fight Club) och Tom Cruise (War of the Worlds, Eyes Wide Shut). 

Handling: Vi får följa Brad Pitt, som är vampyr, genom hans cirka 300 år långa liv. 

En skum grej är att "Interview with the Vampire" har fått en så kallad Mandela-effekt. Det vill säga att folk minns det som att filmen hette "Interview with a Vampre", och även jag minns det som att det var det filmen hette, men det gör den alltså inte.

Det känns som att "Interview with the Vampire" är en lite bortglömd film. Överlag är den spännande och medryckande, men vissa delar av filmen känns rätt onödiga, som till exempel hela grejen med det där nästet med vampyrer. Efter cirka 90 minuter känner jag mig rätt nöjd, men då är det 30 minuter kvar av filmen. Bra, men lite för utdragen. 

3/5

//Wilke

tisdag 17 maj 2022

The Toxic Avenger (1984)


Det är dags för en så kallad "revisit" till en riktig klassiker! The Toxic Avenger är en action-skräck-komedi från 1984 regisserad av lågbudgetfilmbolaget Troma's grundare Lloyd Kaufman (Terror Firmer, Poultrygeist) och Michael Herz (Troma's War). 

Handling: En mobbad kille kastas ut genom fönstret på ett gym och landar i en tunna med radioaktivt avfall. Han förvandlas till The Toxic Avenger, den första superhjälten från New Jersey! Toxie ger sig ut för att städa upp staden från kriminella och mördare.

The Toxic Avenger är full av våldsamma scener, action, snusk och humor. Ingen karaktär är normal, utan alla är totalt överspelade. Den bisarra humorn faller mig helt i smaken. The Toxic Avenger är och förblir den bästa filmen från filmbolaget Troma. Se den. Det finns ingen film som The Toxic Avenger! 

4/5

//Wilke

Redneck Zombies (1989)


Redneck Zombies är en skräckkomedi från 1989 regisserad av Pericles Lewnes. Redneck Zombies hade en budget på runt 10 000 dollar, så det här är alltså en film med en extremt låg budget. Filmen återfinns i lågbudgetfilmbolaget Tromas's katalog. 

Handling: Ett gäng rednecks brygger hembränt på radioaktivt avfall. De som dricker av spriten blir radioaktiva zombies. 

Stundvis är Redneck Zombies underhållande, filmen får mig att tänka på filmerna jag själv gjorde med mina kompisar i skogen som ung. Ibland så slår dock filmen över från "så-dåligt-att-det-är-kul" till "så-dåligt-att-det-är-tråkigt" och det är ett minus. Ett till minus är scenen med arkivbilder från en slakteri, vilket känns helt opassande i den här annars så humorfyllda filmen. Det är som att filmskaparen inte kunde bestämma sig om de skulle göra en skräckkomedi eller en chockerande skräckfilm. 

2/5

//Wilke

onsdag 4 maj 2022

Blood and Black Lace (1964)

På 1970-talet så populariserades den italienska filmgenren "Giallo". En Giallo beskrivs bäst som en italiensk deckare som innehåller mycket våldsamma scener. "Blood and Black Lace" av Mario Bava (Black Sabbath, Black Sunday) är en av filmerna som kickade igång genren. 

Handling: En skola för modeller anfalls av en mördare. Vem är mördaren och vad är hens motiv?

Jag vet att "Blood and Black Lace" är en viktig film, den har inspirerat hela vågen av giallofilmer som följde i dens fotspår, Dario Argento's Suspiria, rent färgmässigt, och till och med filmer som Scream. Men jag måste tyvärr svära i kyrkan och säga att jag inte är så imponerad. Jag listade ut vem mördaren var redan i filmens början, och jag tycker helt ärligt att många av de filmer som "Blood and Black Lace" inspirerade är bättre än filmen själv. 

2,5/5

//Wilke

söndag 1 maj 2022

Eaten Alive (1976)


Eaten Alive är en skräckfilm från 1976 regisserad av Tobe Hooper (Motorsågsmassakern, Poltergeist, Lifeforce). I rollerna syns bland annat en ung Robert Englund (Terror på Elmstreet) och Neville Brand (Stalag 17). Tobe Hooper's Eaten Alive ska inte blandas ihop med Umberto Lenzi's film med samma namn.

Handling: Galen gubbe driver hotell och zoo (!?) ute i ett träsk. Många gäster försvinner. Krokodilen är hungrig. 

Jag gillade Eaten Alive. Det är en underhållande film med en intressant handling. Som jag förstod det så är detta den första filmen där Hooper hade tillgång till en någorlunda budget.

Filmen lämnar mig dock med två funderingar:
1. Varför var familjen som checkar in på hotellet i början så konstig?
2. Varför hade mamman i familjen peruk? 

4/5

//Wilke