söndag 12 februari 2023

It Chapter Two (2019)


It Chapter Two från 2019 är uppföljaren på remaken It från 2017. För regi står åter igen Andy Muschietti (It) och i rollerna syns Bill Skarsgård (Barbarian, It), Jessica Chastain (Interstellar), James McAvoy (Split) och Bill Hader (Saturday Night Live). It Chapter Two är baserad på en berättelse av Stephen King. 

Handling: Det har gått 27 år sedan förra filmen och barnen är nu vuxna. Clownen Pennywise återuppstår och nu måste de besegra honom en gång för alla. 

Problemet med den här filmen är att det händer alldeles för mycket, på en och samma gång. Monster attackerar till höger och vänster, och det mesta är animerat, vilket är trist. Till viss del så lyckas It Chapter Two hitta samma känsla som den första filmen, men betyget sjunker för att it Chapter Two är alldeles för rörig. Att filmen dessutom är nästan 3 timmar lång gör det inte bättre. 

It Chapter Two är okej, men originalet från 1990 lyckades faktiskt knyta ihop säcken bättre. En rolig grej var att Stephen King själv gör en liten cameo i filmen. 

2,5/5

//Wilke

It (2017)


Då var det dags för remaken på It från 2017. Filmen är baserad på romanen med samma namn skriven av skräckmästaren Stephen King. För regi står Andy Muschietti och i rollerna syns Bill Skarsgård (Barbarian), Finn Wolfhard (Stranger Things), Sophia Lillis (Uncle Frank) och Jeremy Ray Taylor (Nightbooks). 

Handling: Ett gäng barn måste bekämpa sina innersta rädslor som bland annat tar formen av den onda clownen Pennywise. Clownen Pennywise har dessutom kidnappat en av barnens lillebror.

It från 2017 är en bra remake, som har den där härliga Stephen King-känslan som återfinns i filmer som Stand By Me, Dreamcatcher och även originalet "It" från 1990. Jag gillar originalet, men tycker även att denna remake är bra.

3,5/5

//Wilke

söndag 5 februari 2023

Pay the Ghost (2015)


Pay the Ghost är en rysare från 2015 regisserad av Uli Edel (Der Baader-Meinhof Komplex, Die Kinder vom Bahnhof Zoo). I rollerna syns bland annat favoriten Nicolas Cage (Color Out of Space, Wild At Heart). 

Handling: En ung pojke är spårlöst försvunnen efter ett Halloween-firande. Pojkens Pappa (Nicolas Cage) gör allt i sin makt för att få tillbaka sin son. Det blir snart tydligt att det är övernaturliga krafter som ligger bakom försvinnandet, och frasen "Pay the Ghost" dyker upp mer och mer i pappans liv.

En del scener i filmen känns lite B och drar ner betyget något, som till exempel när Cage träffar på ett gäng ockultister, vars ledare först hävdar att hon inte vet någonting om ockultism, för att sedan visa sig vara expert på ämnet. Fåglarna kändes lite föråldrade också. Trots detta så är Pay the Ghost en spännande mysterie-rysare. 

3/5

//Wilke