onsdag 29 mars 2023

Scream 6 (2023)


Då var det dags för den senaste installationen i Scream-franchisen. Scream 6 är regisserad av Tyler Gillett och Matt Bettinelli-Olpin som även regisserade Scream 5. I rollerna syns Courteney Cox (Scream 1-5), Jenna Ortega (Wednesday) och Melissa Barrera (Scream 5). 

Handling: De överlevande från förra filmen har lämnat den olycksdrabbade staden Woodsboro och flyttat till New York. En ny mördare tänker inte låta dem komma undan. 

Scream 6 lyckas med konststycket att flytta fokuset från de gamla karaktärerna till de nya, utan att det blir dåligt eller tråkigt. I den här filmen bryr man sig om de nya karaktärerna och gammalt och nytt knyts ihop på ett mycket bättre sätt än i den förra filmen. 

Scream 6 lyckas även med att vara nyskapande istället för upprepande. Det är mindre metahumor, och kanske mindre humor överlag, än vad det brukar vara i en Scream-film. Våldet är maximerat. I mitt tycke är Scream 6 den tredje bästa filmen i serien (ettan och tvåan håller jag väldigt högt). Ett starkt bidrag till franchisen!

4/5

//Wilke

söndag 19 mars 2023

X: The Unknown (1956)

X: The Unknown är en atomic age-science fiction från 1956 regisserad av Leslie Norman (kändast för att regisserat ett gäng avsnitt av The Avengers) och Joseph Losey (These are the Damned). X: The Unknown är en tidig produktion av det legendariska filmbolaget Hammer. 

Handling: En forskare och ett gäng militärer måste lista ut ett sätt att stoppa ett radioaktivt lermonster. 

Jag gillade huvudkaraktären, som man faktiskt bryr sig om. Ett annat plus är specialeffekterna, som säkert var chockerande på sin tid. Ett minus är att det tar 50 minuter (!) innan man får se monstret. Ett annat minus är att filmmusiken ibland är så hög att man inte hör vad karaktärerna pratar om. Ljudkillen måste varit full. Det finns bättre filmer inom den här genren. 

2/5

//Wilke

måndag 13 mars 2023

The Lost Boys (1987)


The Lost Boys är en äventyrs-rysare med en hel del humor från 1987 regisserad av Joel Schumacher (Batman Forever, Batman and Robin). I rollerna syns bland annat Corey Haim (Silver Bullet), Dianne Wiest (Edward Scissorhands) och Corey Feldman (Stand By Me, Friday The 13th Part 4). 

Handling: En kille ansluter sig till ett gäng vampyrer samtidigt som hans lillebror försöker komma på ett sätt att få sin storebror normal igen. 

The Lost Boys var riktigt bra! En underhållande, spännande och mysig film som jag garanterat kommer att se igen. 

4/5

//Wilke

fredag 10 mars 2023

In the Tall Grass (2019)

In the Tall Grass är en skräckfilm från 2019 regisserad av Vincenzo Natali (Cube). I rollerna syns bland annat Patrick Wilson (Insidious, The Conjuring, Prometheus). In the Tall Grass är baserad på boken med samma namn skriven av skräckmästaren Stephen King och hans son Joe Hill. 

Handling: Det är något konstigt med det höga gräset. Ett gäng människor går vilse i växtligheten. Hur de än försöker så kan de inte ta sig ut, och som om inte det vore nog så verkar de förflytta sig i tiden. 

Jag gillar verkligen när Stephen King tar något enkelt och gör det läskigt. Det kan vara en ond bil som i "Christine", en blodtörstig hund som i "Cujo" eller ett fält med gräs som i "In the Tall Grass". In the Tall Grass är både stressande, spännande och lagom mycket psykologisk. Jag kommer att se den igen. 

3,5/5

//Wilke