måndag 28 augusti 2023

The Mummy's Hand (1940)


The Mummy's Hand är den andra filmen i ordningen i filmbolaget Universals Mumie-serie. För regi står denna gång Christy Cabanne. I rollerna syns bland annat Peggy Moran (Horror Island), Wallace Ford (Freaks) och i rollen som själva mumien ser vi western-skådespelaren Tom Tyler.

Handling: Arkeologer måste komma undan en mumie efter att de tagit sig in i en gravkammare som det vilar en förbannelse över. 

The Mummy's Hand's starka sida är scenografin och mumiekostymen, mumien ser verkligen riktigt bra ut. Det som sänker betyget för filmen är att det är alldeles för mycket humor. Humorn känns dessutom väldigt gammaldags och har inte åldrats så bra. En helt okej film med både toppar och dalar. 

2,5/5

/Wilke

söndag 27 augusti 2023

Råttorna (1971)

Råttorna, eller "Willard" som den också är känd som, är en drama-rysare från 1971 regisserad av Daniel Mann (The Last Angry Man). I rollerna syns bland annat Ernest Borgnine (Escape from New York, The Devils Rain), Bruce Davison (X-Men) och Sondra Locke (tv-serien Planet of the Apes). 

Handling: En udda, ensam kille bor hemma hos sin mamma och har problem med sin elaka chef (Borgnine). En dag så träffar killen på ett gäng vilda råttor som han börjar ta hand om och träna. Råttorna blir snart ett vapen som han använder mot dem som gjort honom illa. 

"Råttorna" är säkert en obehaglig film om man är rädd för råttor. Själv så har jag i skrivande stund tre tamråttor här hemma, och de är mer gulliga än skräckinjagande i mina ögon, så filmens "skräckdel" missar mig lite. Tankarna far även lite till filmer som "Freaks" som egentligen kanske mer är en dramafilm, med några skräckscener i. "Råttorna" var bra, och jag gillade Borgnine's skådespelarinsats.

3/5

//Wilke

måndag 7 augusti 2023

Carrie (2013)


Då var det dags för remaken på Carrie från 2013. För regi står Kimberly Peirce (Boys Dont Cry) och i rollerna syns bland annat Chloe Grace Moretz (Let Me In, remaken på Suspiria) och Julianne Moore (Children of Men, Hannibal). 

Handling: En ung tjej som heter Carrie blir fruktansvärt mobbad i skolan. Hemma terroriseras hon av sin fanatiskt kristna mamma. Snart upptäcker Carrie att hon har övernaturliga krafter. 

Det är omöjligt att se en remake utan att jämföra den med originalet. Det positiva med Carrie från 2013 är att den respektfullt följer originalet samtidigt som den hittar på en del nya grejer för att det inte ska bli exakt samma film. Det är mer övernaturligt i denna version, vilket är ett plus. Ska jag klaga på något så är det att Chloe Grace Moretz inte känns som ett mobboffer. Mamman känns även mer psykotisk än ondskefull och Carrie från 2013 har inte samma atmosfär som originalet. 

Carrie från 2013 är inget haveri som tillexempel remaken på Pet Sematary. Det är en bra film, men jag gillar originalet lite mer. 

3/5

//Wilke