söndag 28 januari 2024

Parasite (2019)


Parasite är en koreansk thriller och mörk komedi från 2019 regisserad av Bong Joon Ho (Okja). I rollerna syns bland annat Song Kang-Ho (The Host), Park So-Dam (The Priests) och Choi Woo-Sik (Okja). 

Handling: En fattig och desperat arbetarklassfamilj försöker infiltrera och ta över en stenrik överklassfamiljs hem. 

Parasite var en väldigt spännande film. Man håller på arbetarfamiljen, även om de porträtteras som en slags anti-hjältar. Filmen är tydligt samhällskritisk, och jag tycker den är väldigt dialektiskt, alltså filosofin om motsatsernas enhet och kamp mot varandra. En underhållande och våldsam thriller med en stor dos mörk humor. Se den! 

4/5

//Wilke

fredag 12 januari 2024

The Elephant Man (1980)


The Elephant Man från 1980 är en mörk dramafilm, regisserad av David Lynch (Twin Peaks, Eraserhead). The Elephant Man är baserad på den verkliga historien om den gravt missbildade mannen Joseph Merrick och hans liv i England i slutet på 1800-talet. I rollerna syns en ung Anthony Hopkins (När Lammen Tystnar), John Hurt (1984, Alien) och Freddie Jones (Dune). 

Handling: Vi får följa "elefantmannen" Joseph Merricks liv från att vara en sevärdhet på en så kallad "freak show" till att han räddas av en ung läkare som vill hjälpa honom. Många människor försöker utnyttja honom längs vägen, och livet som missbildad i 1800-talets England är ingen höjdare. 

The Elephant Man är en stark film som man verkligen blir tagen av. David Lynchs filmer är ofta öppna för tolkning, men denna film är en av hans mer "normala" filmer. The Elephant Man gör misstaget att kalla huvudpersonen för "John Merrick", vilket var ett vanligt fel många gjorde förr, idag är det belagt att han hette Joseph Merrick. The Elephant Man är ingen skräckfilm, men tillräckligt udda för att få en recension på den här bloggen. 

4/5

//Wilke

Eraserhead (1977)


Dags för en så kallad "revisit". Eraserhead är en drama-rysare från 1977 regisserad av David Lynch (Twin Peaks, Lost Highway). I rollerna syns bland annat Jack Nance (för mig känd som Pete i Twin Peaks), Charlotte Stewart (Hotet Från Underjorden) och Jeanne Bates (Mullholland Dr.).

Handling: En man försöker att få sitt liv att fungera efter att hans flickvän fött en mystisk varelse. 

Eraserhead är en mycket atmosfärisk film. Jag gillar verkligen det industriella landskapet, och den drömlika känslan som präglar filmen. Det är 12 år sedan jag såg Eraserhead senast, och denna gång tyckte jag att filmen var mindre obehaglig. Det är intressant att se hur vissa element i från Eraserhead återkommer i flera av David Lynch filmer. 

Ett envist rykte säger att Eraserhead handlar om David Lynch rädsla för att bli pappa. Andra säger att filmen handlar om religion. Jag förstår båda teorierna men låter bli att själv spekulera. Eraserhead är en konstnärlig, mörk, atmosfärisk film. Ett mästerverk! 

5/5

//Wilke