söndag 30 juni 2024

Dracula (1979)


Dracula-filmatiseringar har kommit att bli ett favoritämne för mig. Dracula från 1979 är regisserad av John Badham (Saturday Night Fever, WarGames). I rollerna syns bland annat Donald Pleasence (Dr Loomis i Halloween-filmerna), Laurence Olivier (Marathon Man, Clash of the Titans) och som Dracula själv ser vi Frank Langella (The Ninth Gate, Frost/Nixon). 

Handling: 1913 så reser vampyren Greve Dracula till England för att suga blod och skapa kaos. 

Dracula från 1979 tar sig många friheter från boken, men samtidigt visar den en del scener från boken som andra filmer brukar ignorera. Den största skillnaden från boken är att Dracula från 1979 utspelar sig 1913 istället för på 1800-talet. Det finns tydligen två versioner av filmen, en färggladare, och en där alla färger tonats ner mycket. Jag såg den där färgerna tonats ner. 

Det jag gillade med filmen var att den kändes tidlös, den skulle, om man bortser från några föråldrade specialeffekter, lika gärna kunnat vara filmad 2005 som 1979. Scenografin är fantastisk och andas Hammer och Donald Pleasence briljerar i rollen som Seward. Det jag inte gillade var Frank Langella som Dracula, jag vet inte vad det är, men han passar inte in i rollen. En annan sak jag inte gillade var slutet. Dracula från 1979 var sevärd och har sina stunder, men når inte hela vägen fram. 

3,5/5

//Wilke

tisdag 25 juni 2024

Theatre of Blood (1973)


Theatre of Blood är en rysare från 1973 regisserad av Douglas Hickox. I huvudrollen ser vi skräcklegenden Vincent Price (The Fly, House of Wax, House on Haunted Hill). 

Handling: En Shakespeariansk skådespelare fejkar sin egen död för att sedan ta livet av alla de recensenter som gett honom dåliga recensioner. Till sin hjälp har han ett gäng hemlösa kriminella. 

Det bästa med Theatre of Blood är Vincent Price skådespelarinsats, och det märks att gubben har roligt. Dock är filmen väldigt mycket samma sak. Price klär ut sig till olika karaktärer, lurar en recensent, och dödar dom på olika kreativa sätt relaterade till Shakespeare. Underhållande, men det finns massor med andra Vincent Price-filmer som är bättre. 

2,5/5

//Wilke 

söndag 23 juni 2024

Eyes Wide Shut (1999)


Eyes Wide Shut är en mysteriefilm från 1999 regisserad av Stanley Kubrick (The Shining, A Clockwork Orange). I rollerna syns bland annat Tom Cruise (Mission: Impossible, War of the Worlds) och Nicole Kidman (The Others, The Northman). 

Handling: En ung läkare (Cruise) håller på att glida ifrån sin fru (Kidman). Efter att ha träffat en prostituerad kvinna så dras läkaren in i ett mysterium med en mystisk sex-sekt. 

Eyes Wide Shut var Kubricks sista film, och filmen var inte helt färdig när Kubrick dog. Det tar ett tag innan filmen kommer igång, cirka en timme, vilket sänker betyget. Men sedan är den sista en och en halv timmen riktigt spännande. 

3,5/5

//Wilke 

måndag 3 juni 2024

Sebastiane (1976)


Sebastiane är en märklig film, den bygger, väldigt löst (!!!), på historien om den verklige St Sebastiane, med den stora skillnaden att denna film, är väldigt homoerotisk. Sebastiane innehåller mycket nakna män, och är stundvis även väldigt våldsam. En typ historiskt inkorrekt homoerotisk våldsam dramafilm. 

Handling: Den tidiga kristne gaykillen Sebastiane sitter i romersk straffkoloni på 400-talet. Här är man naken med grabbarna och får stryk av vakterna. 

Det är mycket som är märkligt med denna film. Den är som sagt väldigt historiskt inkorrekt, kanske av provokativt syfte, men samtidigt är all dialog på latin, vilket tydligen var viktigt för regissören, då filmen, enligt honom, hade blivit för orealistisk om skådespelarna pratade engelska. Jag vet inte om jag kan kalla Sebastiane för en bra film, men den var intressant. 

Jag upptäckte filmen via post-punkbandet Sex Gang Childrens låt med samma namn. 

2,5/5

//Wilke