onsdag 28 augusti 2024

Fitzcarraldo (1982)


Då lämnar vi skräckfilmen för en sekund och tar oss ann en udda äventyrs-drama. Fitzcarraldo från 1982 är regisserad av Werner Herzog (Nosferatu, Aguirre). I rollerna syns bland annat Klaus Kinski (Nosferatu, Aguirre) och Claudia Cardinale (Once Upon a Time in the West).

Handling: En excentrisk (och eventuellt galen) man vill bygga ett operahus mitt i Amazonas djungler. Resan går med ångbåt genom en ogästvänlig terräng, och båten ska till och med ta sig över berg, på land. 

Vilken film! Fitzcarraldo var inte lätt att göra. Produktionen av filmen präglades av olyckor, ormbett, avhopp från skådespelare och till och med dödsfall och flygplanskrascher. Fitzcarraldo är en både märklig och mäktig film. 

4/5

//Wilke

Hereditary (2018)


Hereditary är en skräckfilm från 2018 regisserad av Ari Aster (Midsommar). I rollerna syns bland annat Toni Collette (Sjätte Sinnet), Alex Wolff (Pig, Old) och Milly Shapiro.

Handling: En familj präglas av dödsfall och tragedier. Mamman i familjen söker i sin desperation hjälp av ett medium, och snart börjar det spöka i huset. 

Jag tyckte Hereditary var psykiskt påfrestande. Kanske var det för att jag hade en dålig dag när jag såg filmen, eller så är den helt enkelt bara obehaglig. Psykologisk skräck ala The Lighthouse, VVitch eller Midsommar, men med ett koncept som känns ganska gjort innan. 

3/5

//Wilke

tisdag 20 augusti 2024

Hanteringen Av Odöda (2024)


Hanteringen av Odöda, eller Handling the Undead som den heter utomlands, är en norsk drama/rysare från 2024 regisserad av Thea Hvistendahl. Hanteringen av Odöda bygger på boken med samma namn av John Ajvide Lindqvist. 

Handling: Dom döda vaknar till liv och söker sig till sina anhöriga. En morfar och hans dotter får ta hand om sitt avlidne barnbarn/barn. En gammal kvinna överraskas på natten av att hennes avlidne kärlek vandrar in i lägenheten och en familj får träffa sin avlidne mamma i ny odöd skepnad. 

Jag älskar verkligen boken "Hanteringen av Odöda" och håller den ungefär lika högt som "Låt Den Rätte Komma In". Problemet med den här filmatiseringen är att den hoppar över så pass mycket från boken, att jag tror att det blir svårt att följa med i handlingen om man inte läst boken innan. Jag hade velat lära känns karaktärerna bättre, sett mer dialog. Filmen är snyggt filmad, har bra skådespelare och lyckas stundvis återskapa scener ur boken, men handlingen saknas. Jag blev faktiskt lite besviken. Den här boken förtjänar en bättre filmatisering. 

2,5/5

//Wilke

Gräns (2018)


Gräns, eller Border som den heter utomlands, är en fantasy/drama/rysare från 2018 regisserad av Ali Abbasi. Gräns är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist (Låt Den Rätte Komma In). I rollerna syns bland annat Eva Melander (Bron, UFO Sweden), Eero Milonoff (Hooked) och Sten Ljunggren (Populärmusik från Vittula, Kenny Starfighter). 

Handling: Tina jobbar som tullpolis, hon är väldigt bra på sitt jobb, eftersom Tina har ett extremt bra luktsinne. Tina kan känna lukten av ondska. Kan det vara så att Tina inte är en människa? 

Jag tycker det är kul med all svensk skräck, sci-fi och fantasy som börjat dyka upp. Jag läste novellen Gräns för många år sedan, och om jag minns rätt, så var novellen rätt kort. Manusförfattaren har här utgått från novellen och lagt till ganska mycket saker som jag inte minns från novellen. Hur som helst så funkar det bra. Gräns är en bra film. 

3/5

//Wilke

fredag 16 augusti 2024

Bones and All (2022)


Bones and All är en blodig drama/skräckfilm från 2022 regisserad av Luca Guadagnino (Suspiria-remaken från 2018). I rollerna syns Timothée Chalamet (dom nya Dune-filmerna) och Taylor Russel.

Handling: En ung tjej, som har ett otroligt sug efter att äta andra människor, försöker leta reda på sina släktingar för att få sin konstiga hunger förklarad. På vägen träffar hon andra människor med samma konstiga kannibal-beteende.  

Bones and All är lite ut av en blodig road movie, och stundtals så känns den som något som Stephen King skulle kunna ha författat. Tyvärr så händer det för lite i filmen, och Bones and All blir ibland långtråkig. Filmen hade varit bättre om den var 90 minuter istället för 130 minuter. 

2,5/5

//Wilke

John and the Hole (2021)


John and the Hole är en udda thriller/drama/rysare från 2021 regisserad av Pascual Sisto (Steps). I rollerna syns Charlie Shotwell (The Nightingale), Michael C Hall (Dexter) och Jennifer Ehle (Fifty Shades of Grey). 

Handling: En ensam pojke, som oroar sig över hur det är att bli vuxen, tillfångatar sin familj i ett hål.

John and the Hole har ett lovande koncept, men filmens problem är att den presenterar olika situationer som den sedan inte gör något med. Det kan vara ett medvetet drag från filmskaparen, men jag känner bara att jag inte får någon pay off. Konceptet är riktigt spännande, men John and the Hole lägger krokben för sig själv. 

2,5/5

//Wilke

lördag 3 augusti 2024

Bodies Bodies Bodies (2022)


Bodies Bodies Bodies är en mysterie-rysare från 2022 regisserad av Halina Reijn (Instinct). I rollerna syns bland annat Amandla Stenberg (The Hunger Games), Maria Bakalova (Borat 2) och Pete Davidson (The Suicide Squad).

Handling: Ett gäng ungdomar ska ha fest, ute på landet i ett stort hus, samtidigt som en storm pågår. De flesta ungdomarna känner varandra, men några har med sina nya partners. När en av ungdomarna dör, så börjar en kamp för överlevnad, samtidigt som de måste lista ut vem som är mördaren. 

Bodies Bodies Bodies är en vem-är-mördaren-rysare ala Scream, men filmen lånar även element från klassiska filmer där någon blir mördad på en herrgård och man ska lista ut vem mördaren är. Filmen har både negativa och positiva sidor.

Jag gillade inte att vissa frågor lämnades obesvarade. Vad var det för sms som en av karaktärerna ville att huvudpersonen skulle läsa? "Bodies" är lite väl dagsaktuell med referenser till Tinder, Among Us, TikTok och liknande, vilket kommer göra att filmen kommer åldras dåligt. "Bodies" innehåller också mycket klyschor, som telefoner som inte fungerar och så vidare. 

Det jag gillade med filmen var slutet, som faktiskt var riktigt bra. En twist som ingen film jag sett gjort tidigare. Jag gillade även hur filmen drev med PK-kultur utan att få ett skitnödigt högerbudskap. Jag gillade även att man lärde känna karaktärerna bra och faktiskt brydde sig om vad som skulle hända med dom. En blandad kompott. 

3/5

//Wilke