onsdag 6 april 2016

Dracula A.D. 1972 (1972)


Då var det dags för den sjätte filmen i ordningen i filmbolaget Hammers "återuppväckelse" av Dracula. Som vanligt ser vi Christopher Lee (Sagan om Ringen, Star Wars m.m.) i titelrollen som den blodsugande greven. I andra roller syns bland annat Peter Cushing (Horror of Dracula, The Mummy (1959), Star Wars) som återvänder i rollen som Dr Van Helsing.

Detta är den första Dracula-filmen i serien som inte utspelar sig (helt och hållet) under 1800-talet.

HANDLING: Ett gäng kicksökande Hippies lyckas få Dracula att återuppstå under en satanistisk ritual. En av kvinnorna i sällskapet är avkomma av familjen Van Helsing som sedan första början kämpat mot Draculas terror. Hur ska det gå?

Den här filmen påminner mer om en slasher (Fredag den 13e, Halloween och liknande filmer) än de tidiga. Sedan så innehåller den riktigt kass musik som dyker upp i tid och otid konstant genom hela filmen, även i de mest opassande tillfällena. Den första skitkassa låten håller på 14 minuter in i filmen. Men trots det så fångar den samma känsla som tidigare filmer. Mycket tack vare Lee och Cushings fantastiska skådespelarinsatser.

En av de svagare filmerna i serien, men fortfarande underhållande!

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Inga kommentarer: