tisdag 18 december 2018

The Abominable Dr. Phibes (1971)


The Abominable Dr. Phibes är en skräckfilm från 1971 regisserad av Robert Fuest. I rollerna syns bland annat Vincent Price (The Fly, Last Man on Earth).

Filmen har en väldigt underlig ton, som för tankarna till filmer som A Clockwork Orange. Slutscenen har garanterat varit inspirationen till tortyrfilmen Saw.

Handling: En galen doktor tänker döda alla läkare och sjuksköterskor som var inblandade i en misslyckat operation som ledde till hans frus död.

En helt okej film, som säkert var chockerande för sin tid, men jag tycker att det finns bra mycket bättre filmer med Vincent Price. Jag förstår inte riktigt varför den här räknas som en av hans bästa.

2½/5

//Wilke

söndag 16 december 2018

The Lost Skeleton of Cadavra (2001)


The Lost Skeleton of Cadavra är en skräckkomedi från 2001 regisserad av Larry Blamire. Filmen driver med 50-talets våg av science fiction filmer. Filmskaparna har medvetet gett sina skådespelare usla repliker och skådespelarna har fått jobba hårt med att skådespela dåligt, med flit. Samtidigt känns det som att filmskaparna hyllar klassikerna från 50-talet, så den så kallade "spoofen" är gjord med kärlek.

Handling: En forskare och hans fru, en galen professor och hans talande skelett och 2 rymdvarelser letar efter ämnet "atmospherium" som de av olika anledningar vill få tag i till varje pris.

Om du gillar science fiction från 50-talet och den så kallade "Atomic Age-eran", så kommer du älska den här filmen, och skratta dig igenom den. Ett exempel på hur den dåliga dialogen i filmen är när den galna professorn inte lyckas få liv i ett skelett han funnit i en grotta och utbrister:

"Youre against me arent you? Of course you are! All skeletons are against me, they always have bin! Even when i was a child i was hated by skeletons!"

Det här är så jävla roligt.

4/5

//Wilke

lördag 15 december 2018

The Frighteners (1996)


The Frighteners från 1996 var Peter Jacksons (Bad Taste, Braindead) första påkostade film. Filmen ledde till att han fick i uppdrag att filmatisera Sagan om Ringen-trilogin som han idag är kändast för.

I rollerna syns ett imponerande stort gäng av bra skådespelare. Där ibland Michael J Fox (Back to the Future), John Astin (Familjen Addams, När Skinkorna Tystnar), Jeffrey Combs (Re-Animator), Dee Wallace (The Howling), Jake Busey (Starship Troopers), Jim Fyfe (X-Files) och Troy Evans (Fear and loathing in Las Vegas, Twin Peaks).

Handling: En snubbe som kan se och tala med andar driver mer eller mindre framgångsrikt en firma där hans spökkompisar hemsöker folk, och han åker dit och "jagar bort dem" och tar betalt. När människor runt omkring han börjar att mystiskt avlida så tror polisen och FBI att det är han som är skurken.

Jeffrey Combs (på bilden) gör vansinnigt bra ifrån sig. Även om han bara har en biroll som en spritt språngande galen FBI-agent, så är i mitt tycke är de bästa delarna i The Frighteners de scener där Combs får briljera.

En underhållande film.

3½ / 5

//Wilke


torsdag 13 december 2018

The Raven (1935)


The Raven är en rysare från 1935 regisserad av Lew Landers, baserad på en berättelse av Edgar Allan Poe. I huvudrollerna syns Bela Lugosi (Dracula) och Boris Karloff (Frankenstein). Detta är en film där Bela Lugosi verkligen får skina, kanske en av hans bästa roller bortsett från Dracula.

Handling: En ond doktor (Lugosi) tvingar en deformerad man (Karloff) att utföra ett gäng hemska handlingar. Doktorn säger att han ska göra den deformerade mannens ansikte vackert igen om han utför de uppdrag han får av doktorn. Det blir alltså en slags gisslan-situation.

En film som tar inspiration från flera berättelser av Edgar Allan Poe, inte bara "The Raven".

Mycket bra!

4/5

//Wilke

onsdag 12 december 2018

The Whisperer in Darkness (2011)


The Whisperer in Darkness är en science fiction-film från 2011 regisserad av Sean Branney. Filmen är baserad på H.P. Lovecrafts novell med samma namn. Filmen är svartvit och filmad på ett sätt som för tankarna tillbaka till klassiska skräckfilmer som Frankenstein och Dracula.

Handling: En professor i folktro åker till Vermont för att undersöka rapporter om underliga varelser som setts smyga omkring i mörkret.

The Whisperer in Darkness är en lågbudgetfilm. Men det stoppar inte filmskaparna från att ha gjort så mycket de har kunnat med de resurser de haft. Lovecraft sägs ju också vara svår, eller nästan omöjlig att filmatisera, men jag tycker att de lyckats bra. Nu var det några år sedan jag läste novellen, men filmen återberättar historien som jag minns den.

3/5

//Wilke

tisdag 11 december 2018

Tales of Terror (1962)


Tales of Terror är en så kallad antologi-film med 3 olika berättelser baserade på Edgar Allan Poes verk. För regi står som vanligt när det gäller Poe-filmatiseringar Roger Corman (The Wasp Woman, Fall of the House of Uscher) och i rollerna syns bland annat Vincent Price (The Fly, Last Man on Earth), Peter Lorre (M, The Raven) och Basil Rathbone (känd som Sherlock Holmes i ett 15-tal filmer).

Handling:

1. En kvinna ska besöka sin pappa som hon inte träffat på 25 år. Till hennes skräck så bor pappan i ett slott som inte städats på 25 år, han är alkoholiserad och pratar om självmord. Han har även sparat liket av hans avlidna fru.

2. Historia nummer två är inte lika allvarlig, utan här finns lite svart humor titt som tätt. En alkoholiserad skitstövel tänker döda en känd vinprovare för att han uppvaktat hans fru.

3. En man som ska dö går med på att utföra ett experiment i sitt dödsögonblick.

Detta är den sjätte Edgar Allan Poe-filmatiseringen av Roger Corman jag ser. Min favorit är "The Fall of the House of Uscher", men denna är helt klart den läskigaste av de filmer jag sett och en av de bättre av Cormans Edgar Allan Poe-filmer.

3/5

//Wilke

måndag 10 december 2018

The Raven (1963)


The Raven är en skräck-komedi som är regisserad av Roger Corman (The Wasp Woman) och baserad på en berättelse av Edgar Allan Poe. I rollerna syns bland annat Vincent Price (The Fly, Last Man on Earth), Boris Karloff (Frankenstein), Peter Lorre (M, Mannen som visste för mycket) och en väldigt ung Jack Nicholson (The Shining).

Filmen är varken rolig eller läskig, men den är underhållande och intressant tack vare alla dessa giganter till skådespelare. Boris Karloff känns obekväm med all humor medans Vincent Price ser ut att ha kul.

Handling: En snubbe som förvandlats till en korp tar kontakt med en trollkarl, som i sin tur tar kontakt med en annan trollkarl.

2½ / 5

//Wilke

söndag 9 december 2018

The Haunted Palace (1963)


The Haunted Palace är en rysare från 1963 regisserad av Roger Corman (The Wasp Woman). Filmen lanserades helt felaktigt som en Edgar Allan Poe-filmatisering eftersom regissören Corman, hade haft stora framgångar med sina tidigare Poe-filmer. Filmens titel är det enda med den som har med Edgar Allan Poe att göra. I själva verket är "The Haunted Palace" baserad på HP Lovecrafts berättelse "Fallet Charles Dexter Ward".

I huvudrollen briljerar Vincent Price (The Fly, Last Man on Earth) och i en annan roll ser vi ingen mindre än en åldrad Lon Chaney Jr (The Wolf Man).

Handling: Charles Dexter Ward flyttar in i ett gammalt slott som tillhört hans familj i hundratals år. Hans förfader dräptes av en lokal folkpöbel, och byborna verkar inte så glada nu heller att nytt blod, från samma familj, flyttar tillbaka till Arkham.

Mycket bra! Men, jag ska erkänna att jag i skrivande stund inte läst just denna Lovecraft-berättelse. Så jag kan inte säga hur mycket filmen följer boken.

3½ / 5

//Wilke


lördag 8 december 2018

Vampires (1998)


Vampires är en actionfylld skräckfilm från 1998 regisserad av skräckmästaren John Carpenter (The Thing, Halloween). I rollerna syns bland annat James Woods (Videodrome, Family Guy), Daniel Baldwin (Grimm) och Sheryl Lee (Twin Peaks).

Handling: James Woods spelar en vampyrjägare som måste stoppa en gammal katolsk relik från att hamna i händerna på vampyrer.

Vampires är ännu ett bevis på att man inte alltid ska lita på IMDB. Även om det tar 30 minuter innan filmen kommit igång, så är den resterande timmen riktigt underhållande. Vampires känns som en släkting till "From Dusk Till Dawn".

När vampyrerna släpas ut i solljus och självantänder, så ser det riktigt häftigt ut. Mycket välgjorda praktiska effekter!

3/5

//Wilke