tisdag 19 mars 2019

The Rites of Frankenstein (1973)



The Rites of Frankenstein, även känd som "The Erotic Rites of Frankenstein" och "The Curse of Frankenstein" (ej att förväxla med Hammer-filmen med samma namn), är en skräckfilm regisserad av sleaze/b-filmslegenden Jesus "Jess" Franco. I rollerna syns bland annat Howard Vernon (Dracula prisoner of Frankenstein).

Jess Franco's filmer tenderar att antingen vara bedrövligt dåliga, eller underhållande. Gränsen är hårfin. Franco är känd för att han jobbade extremt snabbt, utan budget och att han ofta filmade 4-5 filmer samtidigt, med samma skådespelare och filmteam. Den här filmen är uppenbarligen inspelad samtidigt som "Daughter of Dracula" då samma scenografi och skådespelare återfinns i "Rites of Frankenstein".

Handling: Dr Frankensteins dotter som också kallas Dr Frankenstein, ska hämnas sin fars död genom att använda Frankensteins monster. Monstret ska döda en slags sektledare och hans kompanjon som är en kvinna som gör djurläten och är klädd i buskar och löv.

The Rites of Frankenstein känns som ett halvhjärtat försök att kopiera filmbolaget Hammers Frankenstein-filmer. En kvinna i början råkar ha sneakers på sig trots att filmen utspelar sig på 1800-talet och monstret ser ut som en ölburk. Det finns tydligen 2 versioner av filmen, och den jag såg var den mer städade spanska versionen. Så dåligt att det blir kul.

2½ / 5

//Wilke

Inga kommentarer: