söndag 27 december 2020

Its Alive (1974)

Its Alive är en rysare från 1974 regisserad av Larry Cohen (The Stuff, Q). I rollerna syns bland annat John P Ryan (The Right Stuff).

Handling: En kvinna ska föda barn, men råkar föda ett monster istället. Ett monster som dödar folk när den blir rädd, och den är lättskrämd. 

Mycket dialog, lite monster. Monstret ser bra ut, varför kunde de inte ha visat det mer? Its Alive bygger filmen på karaktärerna, som jag tyvärr inte kände så mycket med. 

2/5

//Wilke

onsdag 23 december 2020

Doctor Sleep (2019)

Vi avslutar år 2020 med att recensera en film från förra året. Doctor Sleep är uppföljaren till klassikern The Shining från 1980. För regi står Mike Flanagan (Gerald's Game) och i rollerna syns bland annat Ewan McGregor (Obi-Wan i Star Wars 1, 2 och 3), svensken Rebecca Ferguson (Life) och Carel Struycken (Jätten i Twin Peaks). 

Handling: Danny från The Shining är nu vuxen. Han har varit alkoholiserad men har nyligen blivit nykter. Danny får kontakt med en ung flicka, som också har de övernaturliga krafterna (som kallas "The Shining") som även han besitter. Han måste nu rädda henne från ett gäng galningar, som också har de övernaturliga krafterna, och som livnär sig på att döda andra människor med förmågan "The Shining". 

Doctor Sleep är en spännande film, men den känns inte alls som en film som har med The Shining att göra. Doctor Sleep är en spännande science fiction-thriller om två människor som måste besegra en ondska. Den skulle lika gärna kunnat vara en helt egen film, utan kopplingar till The Shining. Jag gillade ärligt talat de första 90 minuterna bäst. De sista 40 minuterna så bär det av till Overlook Hotell, men det känns som att de bara pliktskyldigt gör referenser och drar samma repliker som återfanns i The Shining. 

Ger du dig in i filmen för att se "The Shining 2" så kommer du bli besviken. Förväntar du dig något helt annorlunda så kommer du kanske gilla den. 

3/5

//Wilke

måndag 21 december 2020

Dead Eyes Open (2006)

Dead Eyes Open är en tysk zombiefilm från 2006 regisserad av Ralf Möllenhoff. George A Romero (Dawn of the Dead) har otroligt nog en liten biroll i den här lågbudgethistorien. Det är B-filmbolaget Troma som distributerat ut filmen. 

Handling: Ett gäng ungdomar får motorstopp ute i skogen. Oturligt nog sker detta samtidigt som de döda vaknar till liv. Ska de klara sig? 

Om jag förstått det rätt så är Dead Eyes Open filmad med gamla analoga kameror för att skapa en 1970-talskänsla. Tyvärr så blir det bara konstigt när de åker runt i en modern bil och har mobiltelefoner. Det hade varit nice om filmen utspelat sig på 1970-talet, men det gör den ju inte. En del scener är snyggt filmade, men ofta förstörs de av att filmskaparna har använt sig av alldeles för mycket olika filter och videoeffekter. Det är typ som om de inte kunnat bestämma sig om de vill göra en retrofilm eller inte. Sista halvtimmen var bra, men första timmen var seg. 

2/5

//Wilke

onsdag 16 december 2020

I Drink Your Blood (1970)


I Drink Your Blood är en skräckfilm från 1970 regisserad av David E Durston. 

Handling: Ett gäng satanistiska hippies sprider skräck i en småstad. Rätt vad det är så blir de även smittade med rabies, och ja, blodbadet kan börja. 

I Drink Your Blood har potential att vara en "så-dålig-att-den-är-bra-film", men jag ogillar verkligen när djur dödas på riktigt i film, och det drar ner betyget och upplevelsen av filmen. Bortser man från de döda djuren så har filmen sina stunder, och den funkade fint att se på tillsammans med ett gäng kompisar över några öl. 

2 ½ / 5

//Wilke

torsdag 3 december 2020

These are the Damned (1962)

These are the Damned, eller bara "The Damned", som den ibland heter, är en udda och originell science fiction från 1962. För regi står Joseph Losey (The Servant) och i rollerna syns bland annat Oliver Reed (Gladiator, The Devils, The Brood) och svensken Viveca Lindfors (Creepshow). 

Handling: En sliskig amerikan tar med en yngre engelsk tjej på en båttur. Tjejens kriminella bror och hans gäng är dem på spåren, men rätt var det är så finner sig dessa tre personer fångna på en mystisk forskningsstation på en ö. På forskningsstationen hålls barn fångna. Varför?

Jag gillade verkligen These are the Damned! Det är en originell film, med en handling jag inte sett tidigare. Jag gillar även musiken. Låten "Black Leather" sätter sig verkligen i huvudet på en. Spontant tänker jag lite på tv-serien "Lost" och "Vargtimmen" när jag ser These are the Damned. Den första kvarten av filmen måste även fungerat som inspiration till "A Clockwork Orange". Kul trivia är också att punkbandet The Damned har tagit sitt namn från den här filmen. En unik film!

4/5

//Wilke