onsdag 23 december 2020

Doctor Sleep (2019)

Vi avslutar år 2020 med att recensera en film från förra året. Doctor Sleep är uppföljaren till klassikern The Shining från 1980. För regi står Mike Flanagan (Gerald's Game) och i rollerna syns bland annat Ewan McGregor (Obi-Wan i Star Wars 1, 2 och 3), svensken Rebecca Ferguson (Life) och Carel Struycken (Jätten i Twin Peaks). 

Handling: Danny från The Shining är nu vuxen. Han har varit alkoholiserad men har nyligen blivit nykter. Danny får kontakt med en ung flicka, som också har de övernaturliga krafterna (som kallas "The Shining") som även han besitter. Han måste nu rädda henne från ett gäng galningar, som också har de övernaturliga krafterna, och som livnär sig på att döda andra människor med förmågan "The Shining". 

Doctor Sleep är en spännande film, men den känns inte alls som en film som har med The Shining att göra. Doctor Sleep är en spännande science fiction-thriller om två människor som måste besegra en ondska. Den skulle lika gärna kunnat vara en helt egen film, utan kopplingar till The Shining. Jag gillade ärligt talat de första 90 minuterna bäst. De sista 40 minuterna så bär det av till Overlook Hotell, men det känns som att de bara pliktskyldigt gör referenser och drar samma repliker som återfanns i The Shining. 

Ger du dig in i filmen för att se "The Shining 2" så kommer du bli besviken. Förväntar du dig något helt annorlunda så kommer du kanske gilla den. 

3/5

//Wilke

Inga kommentarer: